Aanvraag gehandicaptenparkeerplaats

Een gehandicaptenparkeerplaats is gereserveerd voor mensen met een handicap. Andere bestuurders mogen hun auto hier niet parkeren.

U vraagt de gehandicaptenparkeerplaats digitaal aan. Hiervoor heeft u DigiD en iDEAL nodig. Woont u in de gemeente Nieuwegein? Uw gegevens worden dan automatisch ingevuld in het formulier. Het invullen van het formulier duurt ongeveer 2 minuten. Uw aanvraag wordt gepubliceerd in de Staatscourant. Belanghebbenden hebben dan 6 weken de tijd om bezwaar aan te tekenen. Wordt uw aanvraag goedgekeurd, dan leggen wij de parkeerplaats zo spoedig mogelijk aan.

Aanvraag gehandicaptenparkeerplaats

Algemene gehandicaptenparkeerplaatsen

Algemene gehandicaptenparkeerplaatsen vindt u bij drukbezochte plaatsen. Bijvoorbeeld bij winkelcentra en het gezondheidscentrum. U herkent de parkeerplaats aan een blauw bordje met daarop een witte P en een wit rolstoelsymbool. U moet een gehandicaptenparkeerkaart hebben om hier te mogen parkeren.

Gehandicaptenparkeerplaats op kenteken

Gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken zijn meestal gereserveerde parkeerplaatsen bij een woonhuis. Onder het blauwe bord met het rolstoelsymbool zit een onderbord met daarop het kenteken van de auto. Alleen uw eigen auto of gehandicaptenvoertuig mag hier staan. Als het kenteken door een nieuwe aankoop wijzigt, moet het kenteken op de het onderbord aangepast worden. Gaat u verhuizen binnen de gemeente, dan wilt u dat uw gehandicaptenparkeerplaats mee verhuisd naar uw nieuwe woning. Hiervoor worden kosten in rekening gebracht. De gehandicaptenparkeerplaats wordt opnieuw aangelegd en kost u € 250,00.

OmschrijvingTarief
Gehandicaptenparkeerplaats op kenteken€ 250,00
Doorgeven wijziging onderbordgratis
Verplaatsing gehandicaptenparkeerplaats binnen gemeente Nieuwegein€ 250,00

Heeft u een andere auto en is uw kenteken gewijzigd? Dan moet het onderbord aangepast worden. Het werkt als volgt:

  • U kunt uw wijziging doorgeven bij de balie op de gemeentewerf (Utrechthaven 1-1) van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur.
  • Neem uw kentekenbewijs, uw rijbewijs en de Europese gehandicaptenparkeerkaart voor een bestuurder mee.
  • U krijgt de sticker voor het onderbord met het nieuwe kenteken gelijk mee.
  • U mag de sticker zelf op het onderbord plakken. Wel eerst de oude sticker verwijderen!
  • Een wijziging doorgeven is gratis.

Neem geen risico! Alleen de auto met hetzelfde kenteken als op het onderbord mag op de gehandicaptenparkeerplaats geparkeerd worden.