De Nederlandse bodem ligt vol met kabels en leidingen. Om schade hieraan te voorkomen moet iedereen (zowel bedrijven als particulieren) graafwerkzaamheden melden bij het Kadaster. Ook zijn alle netbeheerders (eigenaars van kabels en/of leidingen) verplicht om zich te registreren bij het Kadaster. Deze verplichtingen zijn vastgelegd in de Wet Informatie-uitwisseling Ondergrondse Netten (WION). De WION wordt ook wel grondroerdersregeling genoemd.
Opdrachtgevers van graafwerkzaamheden hebben de verantwoordelijkheid om gravers de gelegenheid te geven zorgvuldig te graven. De opdrachtgever moet daarvoor voldoende tijd en geld reserveren. Zo kan de graver in de praktijk ook echt zorgvuldig werken.
Particulieren hoeven zichzelf en hun eigen kabels en leidingen niet te registreren bij het Kadaster. Als particulier bent u wel verplicht een graafmelding te doen als u mechanisch gaat graven. Met mechanisch graven bedoelen we alle werkzaamheden in de grond die u niet met een schop uitvoert. U betaalt voor die melding € 24,-.
Een melding doet u via KLIC op de website van het Kadaster. Laat u zich dan eerst als 'grondroerder' (graver) bij het Kadaster registreren. Zie ook 'Ik ben een grondroerder (graver)'. Meestal doet de aannemer die u inhuurt dit. Hij moet bekend zijn met de te volgen procedure.
U moet een melding doen als u als agrariër (veehouders, landbouwers en tuinders) grond gaat bewerken. Een melding doen kost € 24,-.
Kleinere netbeheerders zijn bijvoorbeeld hotels, conferentieoorden en banken. Alle kleinere netbeheerders zijn verplicht om zich te registreren bij het Kadaster. Daarbij moet u ook het gebied opgeven waar u kabels en leidingen in de grond heeft liggen.
Heeft u dat gedaan? Dan ontvangt u alle graafmeldingen voor die gebieden waarin uw kabels en leidingen liggen. Alle netbeheerders moeten de exacte positie van hun kabels en leidingen (met een nauwkeurigheid van 1 meter aan weerszijden van een kabel en/of leiding) digitaal en gevectoriseerd (omzetten van rasterafbeeldingen naar lijntekeningen) beschikbaar stellen. Zo kunnen ze aansluiten bij het elektronische uitwisselingssysteem KLIC-Online. Vanaf dat moment verloopt het proces van het doen van een graafmelding tot het ontvangen van het kaartmateriaal volledig automatisch en digitaal.
‘Grondroerders' zijn bijvoorbeeld aannemers of groenbedrijven.
U kunt een graafmelding doen via: