Watervriendelijke tuin

Het klimaat verandert. Regenbuien worden steeds heftiger, maar ook extreme droogte komt vaker voor. Veel regenwater gaat direct naar de riolering. Bij heftige buien kan de riolering dat niet meer aan. Daarom maakt de gemeente bij de herinrichting van de stad extra ruimte voor het opslaan van regenwater. Zo voorkomen we overlast en wordt schoon regenwater niet meer naar de zuiveringsinstallatie afgevoerd.

Een groen dak helpt wateroverlast voorkomen, doordat het na een heftige regenbui water opslaat en langzaam afvoert. De gemeente Nieuwegein geeft subsidie voor groene daken.

De subsidiepot voor 2021 is inmiddels leeg. Heeft u interesse in de subsidieronde van 2022? Stuur dan een e-mail naar duurzaamheidsloket@nieuwegein.nl. Wij geven u een seintje zodra er weer geld in de subsidiepot zit.

U kunt de stad iets regenbestendiger maken, door uw tuin te vergroenen. Hoe meer groen, hoe beter het water kan wegstromen. Een tuin waar het regenwater in de groene zachte bodem kan wegstromen, noemen we een watervriendelijke tuin. Bovendien houden planten de tuin koel op hete dagen. Watervriendelijke tuinen zijn niet alleen mooi, maar zijn ook goed voor de kwaliteit van onze leefomgeving, de biodiversiteit en de gezondheid van mensen!

Een watervriendelijke tuin is voor minstens 60% beplant. Als het regenwater op beplante grond valt, gaat het direct de grond in. Denk ook aan waterdoorlatende of -afstromende bestrating, een waterdoorlatend terras, vijvers, infiltratieputten en regentonnen. 

Meer weten? Het Handboek voor de watervriendelijke tuin helpt u op weg met 19 tips voor een groenere tuin. Op de website Klimaatklaar vindt u nog meer inspiratie en maatregelen die u kunt nemen.

Neem voor meer informatie contact op met Laurens van Miltenburg.

Telefoon: 030-607 14 61
E-mail: l.vanmiltenburg@nieuwegein.nl

Terug naar