Watervriendelijke tuin

Het klimaat verandert. Regenbuien worden steeds extremer maar ook hevige droogteperioden komen vaker voor. Veel regenwater dat afstroomt van verhard oppervlak gaat direct naar de riolering. Bij heftige buien kan de riolering dat niet meer aan. Daarom maakt de gemeente bij de herinrichting van de stad extra ruimte voor het bergen van regenwater en houdt dit lokaal vast. Overlast wordt zo voorkomen en schoon regenwater wordt niet meer naar de zuiveringsinstallatie afgevoerd.

Bewoners kunnen ook bijdragen aan een regenbestendige stad door hun tuinen te vergroenen. Een tuin waar het regenwater in de groene zachte bodem kan wegstromen noemen we een watervriendelijke tuin. En planten houden de tuin koel en aangenaam op hete dagen. Watervriendelijke tuinen zijn niet alleen mooi, maar dragen ook bij aan de kwaliteit van onze leefomgeving, de biodiversiteit en de gezondheid van mensen!

De campagne is een initiatief van de Tuinbranche Nederland, het waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, vijf Utrechtse gemeenten en de regionale tuincentra. In de maand april maken zij tuinbezitters bewust van het nut en de noodzaak van water- en hittebestendige tuinen. Al met kleine aanpassingen in de tuin worden wateroverlast en hittestress tegengegaan.

De plaatselijke tuincentra in Nieuwegein geven in de maand april speciale aandacht voor het thema’s ‘water’. Deskundig personeel is aanwezig en folders met ideeën voor een watervriendelijke tuin liggen in de tuincentra voor u klaar. Op de inloopdagen kan men terecht voor een gratis advies van een tuindeskundige in de tuincentra van Groenrijk Baars (14 april), de Praxis Nieuwegein (21 april) en de Hornbach Nieuwegein (8 juli van 12 tot 17 u) . Groenrijk Baars geeft tevens een korting van € 25,-- op de aanschaf van een regenton in de maand april. De Praxis Nieuwegein geeft deze maand een korting van 25% op de regentonnen. Voor de geïnteresseerden op de inloopdagen ligt een aardigheid klaar.

Een watervriendelijke tuin is voor minstens zestig procent beplant. Als het regenwater op beplante grond valt, gaat het direct de grond in. Denk ook aan waterdoorlatende of –afstromende bestrating, aanleg van waterpasserende terrassen, van vijvers of van infiltratieputten of plaatsing van regentonnen. Ook de keuze van bomen, heesters of (meerjarige) vaste planten is aan te passen op de eigenschappen van de tuin en hoe rekening moet worden gehouden met wateroverlast of droogte. 

Om tuincentra en indirect de tuinbezitter, nog verder op weg te helpen met het vergroenen van Nederland, is het Handboek voor de watervriendelijke tuin ontwikkeld. Met behulp van 19 tips hebben tuincentra een mooie leidraad om hun klanten te informeren en heeft de tuinbezitter een duidelijk naslagwerk om de stappen naar een groenere tuin succesvol te doorlopen. Het handboek is te downloaden van www.tuinbranche.nl/.

Neem voor meer informatie contact op met Laurens van Miltenburg, telefoon: (030) 607 14 61 of via e-mail: l.vanmiltenburg@nieuwegein.nl.

Meer informatie