Identiteitskaart

Iedereen vanaf 14 jaar moet een Nederlands identiteitsbewijs hebben, bijvoorbeeld een identiteitskaart. Een identiteitskaart aanvragen kan alleen op afspraak. Kom hiervoor zelf naar het gemeentehuis. U haalt de nieuwe identiteitskaart ook zelf weer op. Deze ligt 5 werkdagen na uw aanvraag voor u klaar. U betaalt de kosten (bij voorkeur met pin) bij de aanvraag.
Officieel is de identiteitskaart geen reisdocument meer. U kunt er wel mee reizen. Dat komt omdat andere landen de Nederlandse identiteitskaart op grond van internationale afspraken of eigen regelgeving accepteren.

Afspraak maken

Type identiteitskaartTarief 2017Geldigheid
Voor personen van 18 jaar en ouder€ 50,6510 jaar
Voor personen tot en met 17 jaar€ 28,60 5 jaar
Extra administratiekosten spoedaanvraag€ 47,55

Met de Nederlandse identiteitskaart kunt u reizen naar de volgende landen.

  • Een recente kleurenpasfoto die voldoet aan de eisen van de Rijksoverheid www.rijksoverheid.nl/paspoort-en-identiteitskaart. Wij adviseren u om uw pasfoto's door een vakfotograaf te laten maken. U kunt hiervoor ook terecht in het Stadshuis.
  • Al uw geldige en verlopen identiteitsbewijzen.
  • Alle buitenlandse identiteitsbewijzen, als u naast de Nederlandse nationaliteit nog een andere nationaliteit heeft.

Voor kinderen onder de 12 jaar van beide ouders of gezaghouder(s):
      •  Een geldig identiteitsbewijs.
      •  Een schriftelijke toestemming.
      •  Bij de aanvraag en bij het ophalen moet het kind zelf aanwezig zijn.

Heeft u snel een identiteitsbewijs nodig? Dan kunt u dit met spoed aanvragen. Als u het identiteitsbewijs voor 12.00 uur aanvraagt, dan kunt u het uiterlijk na 2 werkdagen ophalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u meer. Heeft u uw oude identiteitsbewijs niet meer, dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk.

Is uw identiteitsbewijs gestolen of vermist? Meld dit dan altijd bij de gemeente. Vindt u het terug? Houd er dan rekening mee dat het identiteitsbewijs niet meer geldig is. Lever het ongeldige identiteitsbewijs altijd in bij de gemeente.

U moet hiervoor wel een afspraak maken.


Na uw melding kunt u (na vaststelling van uw identiteit) meteen een nieuw identiteitsbewijs aanvragen. De normale levertijd van 5 werkdagen kan uitlopen.

Binnenkort kunt u ook digitaal aangifte doen van vermissing.

Reist u met een kind naar het buitenland waarover u gezamenlijk het gezag heeft of waarover u geen gezag heeft? Met het formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland kunt u aantonen dat u toestemming heeft van de personen die het gezag over het kind hebben om met het kind naar het buitenland te reizen.

 

Meer informatie leest op de website van de Rijksoverheid

Meer informatie