Vakantie gepland? Regel dan meteen uw reisdocument

Gaat u deze zomer op vakantie in het buitenland? Controleer dan of uw reisdocument (paspoort of identiteitskaart) nog geldig is.

Zo niet, maak dan een afspraak bij de gemeente om uw reisdocument te verlengen. Als u dat tijdig doet, bent u de drukte van de vakantieperiode voor en heeft u geen last van mogelijk lange wachttijden. Door drukte kan het langer dan vijf werkdagen duren voordat u aan de beurt bent. Wees er dus tijdig bij!

Afspraak maken

U heeft een reisdocument nodig als u naar het buitenland gaat. Reizen met een verlopen reisdocument is niet toegestaan. Een reisdocument is tien jaar geldig en voor een minderjarige (onder de 18) vijf jaar. Houdt u er wel rekening mee dat bepaalde landen aanvullende of afwijkende eisen kunnen stellen.

Voor een aantal landen buiten de Europese Unie geldt een minimale geldigheidsduur van uw reisdocument. Controleer dit op tijd bij de ambassade. In het buitenland kunt u altijd uw paspoort gebruiken als officieel identiteitsbewijs. In veel Europese landen kunt u zich ook identificeren met uw Nederlandse identiteitskaart. Kijk op de website van Rijksoverheid voor meer info

In uw paspoortnummer komen cijfers en letters voor. Het kan soms onduidelijk zijn of er een letter ‘O’ in staat of het cijfer ‘0’. De letter ‘O’ komt in het Nederlandse paspoortnummer niet voor. Het gaat dus altijd om het cijfer ‘0’. Dit geldt ook voor het nummer op uw identiteitskaart.

Let er goed op dat het dus altijd gaat om het cijfer ‘0’ wanneer u uw paspoortnummer invult.

Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid.

Dan is toestemming nodig als uw kind niet met één van de ouders maar met een andere volwassene naar het buitenland reist. Denk bijvoorbeeld aan een vakantie met een opa, oma, ander familielid, vriendje of vriendinnetje. Kijk op de website van Rijksoverheid voor meer info.

Reist u met uw eigen kind, over wie u wel of niet het gezag hebt? Zorg dan dat u toestemming van de gezaghebbende ouder(s) kunt laten zien. Kijk op de website van Rijksoverheid voor meer info.

Meld dit dan altijd bij de gemeente. Na uw melding kunt u (na vaststelling van uw identiteit) een nieuw reisdocument aanvragen. Vindt u daarna uw ouder reisdocument het terug? Dat is dan ongeldig. Lever het ongeldige reisdocument altijd in bij de gemeente. Let op: de normale levertijd van vijf  werkdagen kan hierom uitlopen.

Gaat u binnenkort de weg op (ver) over de grens? Kijk dan van tevoren of u een internationaal rijbewijs nodig hebt of niet. Kijk op de website van de ANWB voor verdere informatie.