De Participatiewet

Het doel van de Participatiewet is zo veel mogelijk mensen aan werk helpen. Bijvoorbeeld in loondienst bij een bedrijf of de overheid. Maar ook via een uitzendbureau of als zelfstandig ondernemer.
Een belangrijk onderdeel uit de Participatiewet is de baanafspraak voor mensen met een arbeidsbeperking. Bedrijven en overheidsorganisaties moeten banen maken voor mensen met een arbeidsbeperking. Zowel bedrijven als werkzoekenden krijgen hierbij ondersteuning. Bijvoorbeeld door het aanpassen van de werkplek, extra begeleiding of subsidie. Uiteraard is dit afhankelijk van de behoefte van de werkgever en werkzoekende.

Bent u werkgever in de gemeente Nieuwegein? U kunt dan advies krijgen over bijvoorbeeld subsidieregelingen en werving en selectie van personeel. Meer informatie vindt u op www.wgsp-lekstroom.nl/.

Heeft u weinig geld om van te leven? U kunt dan misschien via de Participatiewet een uitkering (bijstand) ontvangen. De uitkering is bedoeld voor de noodzakelijke kosten zoals eten, huur van uw woning en zorgverzekering.

U komt in aanmerking voor een bijstandsuitkering als u voldoet aan de volgende voorwaarden:  

  • U heeft niet genoeg inkomsten om van te leven. Heeft u een partner met voldoende inkomsten, dan heeft u (samen) geen recht op bijstand.
  • U heeft geen of weinig vermogen. Vermogen is bijvoorbeeld spaargeld, een eigen huis, auto of dure sieraden.
  • U heeft geen recht op een andere uitkering.
  • U bent 18 jaar of ouder, maar u heeft nog niet de AOW-leeftijd bereikt.

Voor meer informatie en voor het aanvragen van een bijstandsuitkering gaat u naar de website van Werk en Inkomen Lekstroom (WIL): (www.wil-lekstroom.nl/). U kunt ook bellen met: 030-702 23 00 op werkdagen van 08.30 tot 12.30 uur.