Koopwoningen

Nieuwegein is een aantrekkelijke stad om te wonen. Het ligt centraal aan de A12, A2 en de A27. Nieuwegein kenmerkt zich door veel water en groen, kwalitatief goede voorzieningen zoals scholen, zorgcentra en een bruisend stadshart. De gemeente vindt het belangrijk dat u kunt blijven wonen in Nieuwegein als uw woonsituatie verandert, daarom stimuleert zij de doorstroming in de woningmarkt.

Wanneer u een woning wilt kopen, kunt u kiezen uit het kopen van een bestaande of een nieuwbouw woning. De woningbouwmonitor geeft een overzicht van alle lopende nieuwbouwprojecten.

Het kan ook zijn dat u een te koop staande woning wilt verhuren. De Leegstandwet biedt u deze mogelijkheid. Voor verhuur op basis van de Leegstandwet geldt niet de uitgebreide huurbescherming die bij normale verhuur geldt. Aan het eind van het huurcontract moet de huurder de woning verlaten en kan lege oplevering van de woning in geval van verkoop dus gegarandeerd worden.  Ik wil mijn woning verhuren, wat moet ik dan doen?
Als u uw leegstaande woning tijdelijk wilt verhuren op basis van de Leegstandwet, heeft u een vergunning nodig. Deze vraagt u aan bij de gemeente. Dit doet u door een aanvraagformulier in te vullen en in te leveren bij de gemeente. Dit kan digitaal via omgevingsloket@nieuwegein.nl of per post: Postbus 1, 3430 AA Nieuwegein.
U kunt de formulieren ook afgeven bij de receptiebalie van de Stadswinkel in het gemeentehuis.

Toestemming hypotheekverstrekker bij tijdelijke verhuur

Voor tijdelijke verhuur heeft u ook toestemming nodig van de bank of andere hypotheekverstrekker. Deze instanties kunnen voorwaarden stellen aan hun toestemming. Bijvoorbeeld dat u de opbrengsten uit de huur gebruikt om de hypotheek verder af te lossen. De Vereniging Eigen Huis informeert u verder over de toestemming van uw geldverstrekker.

Laat u eerst adviseren

Overigens kleven er ook nadelen aan het verhuren van een koopwoning: de hypotheekrente voor de verhuurde woning is niet langer aftrekbaar. U kunt zich hierover het beste laten informeren door de belastingdienst of een financieel adviseur.

Wilt u meer informatie?

Meer informatie vindt u op www.leegstandswet.nl
U kunt ook contact opnemen met het Omgevingsloket van de gemeente, telefoon 14 030.
Of mail uw vraag naar: omgevingsloket@nieuwegein.nl (graag uw telefoonnummer vermelden).

Meer informatie vindt u ook in de voorlichtingsbrochure van de VNG.