Koopwoningen

Nieuwegein is een aantrekkelijke stad om te wonen. Het ligt centraal aan de A12, A2 en de A27. In Nieuwegein is veel water en groen, kwalitatief goede voorzieningen zoals scholen, zorgcentra en een bruisend stadshart. De gemeente vindt het belangrijk dat u kunt blijven wonen in Nieuwegein als uw woonsituatie verandert. Daarom stimuleren wij de doorstroming in de woningmarkt.

Wanneer u een woning wilt kopen, kunt u kiezen uit een bestaande of een nieuwbouwwoning. De Woningbouwmonitor (pdf, 7 MB) geeft een overzicht van alle lopende nieuwbouwprojecten.

Wilt u uw te koop staande woning verhuren? De Leegstandwet biedt deze mogelijkheid. Voor verhuur op basis van de Leegstandwet geldt niet de uitgebreide huurbescherming zoals bij normale verhuur. Aan het eind van het huurcontract moet de huurder de woning verlaten. Als de woning verkocht wordt, kan deze dus leeg opgeleverd worden.

Ik wil mijn woning verhuren, wat moet ik doen?

Voor tijdelijke verhuur heeft u een leegstandsvergunning nodig. Deze vraagt u aan bij de gemeente. Dit doet u door een aanvraagformulier in te vullen en in te leveren bij de gemeente. Dit kan digitaal via omgevingsloket@nieuwegein.nl of per post:

Gemeente Nieuwegein
Postbus 1
3430 AA Nieuwegein.

U kunt de formulieren ook afgeven bij de receptiebalie van de Stadswinkel in het gemeentehuis.

U heeft ook toestemming nodig van de bank of andere hypotheekverstrekker. Zij kunnen voorwaarden stellen. Bijvoorbeeld dat u de opbrengsten uit de huur gebruikt om de hypotheek verder af te lossen. De Vereniging Eigen Huis kan u hier meer informatie over geven.

Laat u eerst adviseren

Het verhuren van een koopwoning heeft ook nadelen. De hypotheekrente voor de verhuurde woning is bijvoorbeeld niet langer aftrekbaar. U kunt zich hierover het beste laten informeren door de Belastingdienst of een financieel adviseur.

Wilt u meer informatie?

Neem dan contact op met het Omgevingsloket van de gemeente.
Bel naar 14 030 of stuur een e-mail: omgevingsloket@nieuwegein.nl (graag uw telefoonnummer vermelden).

Meer informatie vindt u in de voorlichtingsbrochure (pdf, 738 kB) van de VNG.