Luchtkwaliteit in Nieuwegein

De gemeente houdt de luchtkwaliteit al een aantal jaren scherp in de gaten. Elk jaar verschijnt er een rapport met meetresultaten. U kunt de luchtkwaliteit ook op een kaart bekijken. Nieuwegein is een van de weinige gemeenten die zo'n luchtkwaliteitskaart heeft.
Hoe we de luchtkwaliteit berekenen, leest u hieronder.

Luchtkwaliteitskaart bekijken

  • Via de navigatieknoppen linksboven kunt u de kaart verschuiven en in- en uitzoomen.
  • Bij het openen van de kaart worden gridkaarten en meetpunten stikstofdioxide (NO2) getoond.
  • Via de + rechtsboven kunt u de achtergrond veranderen en de gridkaarten fijnstof (PM10) tonen.

De luchtkwaliteit (NO2 en PM10) is berekend voor de hele gemeente. Alle wegen die een relevante bijdrage leveren zijn als verspreidingsbron ingevoerd (tot 3 kilometer buiten de gemeente). Op korte afstand van deze wegen is gebruik gemaakt van een fijnmazig grid aan rekenpunten (10x10 meter) en op grotere afstand van een iets grover grid (25x25 meter). Zo wordt de invloed van het verkeer op de plaatselijke luchtkwaliteit duidelijk. Ook midden in woonwijken zijn soms verschillen in concentraties te zien. Deze worden veroorzaakt door de gebruikte achtergrondconcentraties (grid van 1x1 kilometer).

Met rekenmodellen kunnen we op een snelle en relatief goedkope manier de luchtkwaliteit langs alle drukke wegen in Nieuwegein laten zien. De rekenmodellen zijn goedgekeurd door de Rijksoverheid en de uitkomsten worden regelmatig vergeleken met metingen. Het voordeel van berekenen is dat we zo ook de luchtkwaliteit in de toekomst kunnen voorspellen. Zo kunnen we op tijd knelpunten proberen op te lossen.

De getoonde gridkaarten zijn een schatting. Aan de kaart kunnen geen rechten worden ontleend.