Gemeente Nieuwegein blijft duurzaam opdrachtgeven en inkopen

Burgemeester Frans Backhuijs heeft het vernieuwde manifest MVOI (Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen) ondertekend. Dit betekent dat we ons blijven inzetten voor duurzaamheid bij de opdrachten en inkopen die we als gemeente doen. 

Belangrijke voorbeeldfunctie

Jaarlijks kopen we als gemeente voor veel geld producten en diensten in. Bijvoorbeeld voor het asfalteren van nieuwe wegen of het ontwikkelen van speeltuinen. Alles bij elkaar opgeteld hebben al deze opdrachten een grote impact op opgaven als duurzaamheid of circulaire economie. Als gemeente Nieuwegein vinden we het belangrijk dat we ons daarvoor blijven inzetten en daarom hebben we het vernieuwde manifest ondertekend. Zo kan het zijn dat we kiezen voor asfalt dat minder CO2 uitstoot. Of dat we een speeltoestel opknappen in plaats van vernieuwen. 

Wethouder Marieke Schouten: “De overheid, dus ook de gemeentelijke organisatie Nieuwegein heeft een belangrijke voorbeeldfunctie richting onze inwoners. Maatregelen treffen om te verduurzamen vragen we niet alleen aan onze inwoners, ook de gemeente doet dit op een proactieve manier. Met de ondertekening van het nieuwe manifest MVOI benadrukken we dit belang en helpen we de organisatie in het maken van duurzame keuzes voor onze stad.”

Over het manifest

Het manifest MVOI is niet helemaal nieuw. Het heette eerst MVI (Maatschappelijk Verantwoord Inkopen). Daar is nu de O van ‘opdrachtgeven’ aan toegevoegd. Het vorige manifest hebben we ondertekend en deze nu ook. We gaan dus door met bestaand beleid.