Erfgoedpluim voor Nieuwegein

De gemeente Nieuwegein kreeg vorige week een pluim voor haar erfgoedbeleid. Beleidsadviseur Sarah Gresnigt nam de complimenten in ontvangst tijdens de uitreiking van de Monitor Erfgoedbeleid Utrechtse Gemeenten. De 26 Utrechtse erfgoedwethouders ontvingen tijdens de bijeenkomst in de St. Joriskerk in Amersfoort een rapport met de stand van zaken van het erfgoedbeleid in hun gemeente. De rapportages zijn opgesteld door het Steunpunt Archeologie en Monumenten Utrecht (STAMU). Twee gemeenten ontvingen daarbij een extra ‘pluim’.

Jonge monumenten

De gemeente Nieuwegein krijgt complimenten vanwege de vooruitstrevende aanpak met het jonge erfgoed van de stad, het zogenaamde Post ’65 erfgoed. "Als één van de weinige gemeenten in de provincie brengen we dit erfgoed niet alleen in kaart, maar gaan we ook over tot bescherming", aldus wethouder erfgoed John van Engelen. "Het eerste Post-65 monument is inmiddels aangewezen, dat is de Blauwe Brug. Daarnaast zijn we volop in gesprek met eigenaren van bijzonder waardevolle buurten en kantoorpanden."

Draagvlak

Juist de manier waarop de gemeente samen met inwoners aan de slag gaat, maakt indruk op het STAMU. Sarah Gresnigt vult aan: "We hebben ervoor gekozen om de stad met een online enquête mee te laten bepalen wat precies ons jonge erfgoed is. Ook krijgen betrokken eigenaren een stem in het traject naar een eventuele aanwijzing als monument. Zo werken we niet alleen bescherming van, maar ook aan draagvlak voor dit bijzondere jonge erfgoed."