Illegale rave party

In de nacht van 6 op 7 mei vond er een illegale Raveparty plaats bij de plofsluis in Nieuwegein. Politie en gemeente waren niet op de hoogte dat dit feest plaats zou vinden. Op locatie kwamen tussen de 200 à 300 mensen bijeen. Voor dit evenement is geen vergunning aangevraagd bij de gemeente. Rave party's zijn illegale feesten, waarbij grote groepen mensen naar één locatie komen en zorgen voor veel overlast. Door deze overvaltechniek is het voor gemeente en politie moeilijk om hier met voldoende mankracht op te kunnen anticiperen.

De politie is het gesprek aangegaan met de organisatoren. Van de organisatoren ging een dreigende houding uit. De politie had deze nacht onvoldoende mankracht in korte tijd beschikbaar om de Raveparty op een veilige manier te beëindigen. Ingrijpen werd daarom onverantwoord geacht. 

In overleg tussen de burgemeester en de politie is besloten de illegale party beheersbaar door te laten gaan. Er is met de organisatie afgesproken dat het volume van het geluid omlaag zou gaan en de party om 9 uur beëindigd zou worden. Ook is toezicht gehouden op de toegangsweg, om nieuwe toestroom tegen te houden en de wegen beschikbaar te houden voor hulpdiensten. 

Burgemeester Frans Backhuijs: "Ik betreur het dat omwonenden zoveel overlast hebben ervaren.”