Marijke van Beukering beëdigd als burgemeester van Nieuwegein

Op maandag 5 juni 2023 is Marijke van Beukering officieel geïnstalleerd als burgemeester van Nieuwegein. Commissaris van de Koning Hans Oosters heeft haar beëdigd tijdens de buitengewone raadsvergadering in het Stadshuis van Nieuwegein.

Burgemeester Marijke van Beukering: “Ik kijk ernaar uit om samen met inwoners en ondernemers aan de slag te gaan om van Nieuwegein een nog fijnere plek te maken om te leven, te ondernemen, naar school te gaan, te werken en te ontspannen. Mijn man, twee tienerdochters en ik kijken ernaar uit om ons in Nieuwegein te vestigen. We wonen momenteel in buurgemeente IJsselstein en komen vaak en graag naar Nieuwegein. Nieuwegein is voor ons een combinatie van groen én stadsleven waar iedereen erbij hoort. Dat spreekt ons erg aan.”

Profielschets

Marijke van Beukering volgt Frans Backhuijs op. Hij kondigde in september 2022 aan dat hij na 12 jaar stopt als burgemeester van Nieuwegein. Daarna is er een profielschets opgesteld door inwoners, scholieren, ondernemers en partners. Daar kwam uit naar voren dat Nieuwegeiners een boegbeeld en verbinder willen. Een benaderbare burgemeester, die staat voor de veiligheid van de stad en ook in de regio en daarbuiten resultaten boekt. Iemand met zowel de warme, menselijke uitstraling als de bestuurlijke lenigheid, die nodig is om in en voor Nieuwegein het verschil te maken. Met deze opdracht is de vertrouwenscommissie aan de slag gegaan om de juiste kandidaat te vinden. Dat heeft geleid tot de aanbeveling van de gemeenteraad om Marijke van Beukering voor het burgemeesterschap aan te bevelen.

Politieke carrière

Marijke van Beukering (51) is geboren en opgegroeid in Cuijk. Ze heeft naast Nederland ook gewoond in Ivoorkust, België en Bosnië-Herzegovina. Terug in Nederland startte ze haar politieke carrière in de gemeente IJsselstein. Daar was ze van 2006 tot 2010 raadslid. Daaropvolgend was ze ruim zeven jaar wethouder voor onder meer het sociaal domein in dezelfde gemeente. Vanaf 2017 was ze verspreid over twee periodes in totaal drieënhalf jaar lid van de Tweede Kamer. Ze voerde hierbij het woord op onder meer Sociale Zaken & Werkgelegenheid, Jeugdzaken, Justitie & Veiligheid en Zorg.

Burgemeester Marijke van Beukering: “Nieuwegein is hard gegroeid de afgelopen jaren. Die groei brengt ook de nodige uitdagingen met zich mee, bijvoorbeeld op het leefbaar houden van de buurten en op het gebied van veiligheid. Ik neem een hele mooie positie over van mijn voorganger Frans Backhuijs. Ik ga vanzelfsprekend verder op de ingeslagen weg. De komende jaren blijft het helpen van onze jeugd om een goede start te maken op school, werk en in het sociale leven een speerpunt. Net als het terugdringen van criminaliteit. Op alle grote thema’s krijgen we hulp vanuit Den Haag. Omdat ik daar de afgelopen jaren dagelijks was, weet ik de weg en kan ik de belangen van Nieuwegein onder de aandacht blijven brengen. Maar wat ik vooral belangrijk vind, is in gesprek zijn en blijven met de Nieuwegeinse inwoners en ondernemers. Van hen wil ik horen wat er speelt en leeft. Zij weten als geen ander wat er nodig is voor Nieuwegein.”

Voorstellen

In onderstaande video stelt Marijke van Beukering zich voor aan de stad.

Burgemeester Marijke van Beukering: "Beste inwoners, ondernemers en iedereen die Nieuwegein een warm hart toedraagt. Ik ben Marijke van Beukering, en ik ben jullie nieuwe burgemeester. Ik heb er heel veel zin in om er een fijnere stad van te maken waar je kunt wonen, werken, ontspannen, naar school kunt gaan en je hobby's kunt uitoefenen. Mijn gezin, dat bestaat uit mijn twee dochters, mijn man en ik, wonen nu nog in IJsselstein. En hopen dat binnenkort te verruilen voor onze nieuwe gemeente.

Een gemeente die zich hard ontwikkelt. Een gemeente waar groen en stadsleven bij elkaar horen en waar iedereen erbij hoort. Dat spreekt ons, en mij in het bijzonder heel erg aan.

Daar ga ik mij de komende jaren voor inzetten: een inclusieve gemeente. Een gemeente waar iedereen zich thuis voelt, gelijk is en zich veilig voelt. Daar gaan we de komende jaren stappen voor zetten. Ik geloof daar in, samen werken aan een betere toekomst. 

We leven in een wereld met veel uitdagingen. Mensen leven in armoede, klimaat- en energieuitdaging, vluchtelingenproblematiek en inflatie. Zomaar wat thema's die het leven op dit moment niet makkelijker maken en waarbij we misschien elkaar uit het oog verliezen. Ik wil proberen om mijn ogen wijd open te houden en in verbinding met iedereen dat te doen wat mogelijk is.

Nieuwegein is hard gegroeid de afgelopen jaren. En ik neem een heel mooie positie over van Frans Backhuijs mijn voorganger. Hij heeft heel veel gedaan voor de stad en ik wil hem daar heel hartelijk voor bedanken. De groei van Nieuwegein zorgt ook voor uitdagingen. Bijvoorbeeld op het gebied van het leefbaar houden van de buurten en op het gebied van veiligheid. 

We gaan door op de ingeslagen weg. De komende jaren blijft het terugdringen van de criminaliteit een speerpunt. Net als het helpen van onze jeugd om een goede start te maken op school, werk en sociaal. 

Op alle grote thema's krijgen wij hulp vanuit Den Haag. Omdat ik daar de afgelopen jaren dagelijks was, weet ik de weg en kan ik de belangen van Nieuwegein goed onder de aandacht blijven brengen. 

Om echt te weten wat er speelt, wil ik graag samenwerken met u. Welke zorgen heeft u? En heeft u misschien ook een idee voor een oplossing? Daarover ga ik graag met iedereen in gesprek. Nodig me uit voor een wandeling, een werkbezoek of een andere manier om samen te komen. Het liefst bij u in de buurt."