Warmtetransitie Nieuwegein uit de startblokken

Eind 2021 heeft de gemeenteraad de Transitievisie Warmte Nieuwegein vastgesteld. De Gebouwendriften (Batau-Zuid) is de eerste buurt waar de gemeente Nieuwegein samen met bewoners en andere betrokkenen een plan voor een aardgasvrije buurt maakt. Dat staat beschreven in de ‘Startnotitie Gebouwendriften aardgasvrij’ die vandaag werd vastgesteld door het college. De warmtetransitie Nieuwegein is daarmee officieel uit de startblokken.  

Warmtetransitie

In Nieuwegein maken de meeste mensen gebruik van aardgas om hun huis te verwarmen en te koken. Dat gaat veranderen. In de komende 20 jaar komt er in Nieuwegein een andere warmtevoorziening waarbij we uiteindelijk geen aardgas meer gebruiken. Dat is onderdeel van de landelijke afspraak: heel Nederland stapt over op schone energie.

Transitievisie Warmte

In de Transitievisie Warmte Nieuwegein (pdf, 6 MB) laat de gemeente zien hoe we de aardgasvrije warmtevoorziening in onze woningen kunnen realiseren. De Transitievisie Warmte is het vertrekpunt voor de gesprekken van de gemeente met inwoners en andere belanghebbenden. Met een wijkgerichte aanpak gaan we per gebied, wijk of buurt een plan opstellen. De Gebouwendriften is de eerste buurt waar we in co-creatie met inwoners, Jutphaas Wonen en andere betrokkenen aan de slag gaan.

De Gebouwendriften

De Gebouwendriften is een buurt in de wijk Batau-Zuid gebouwd tussen 1975 en 1976. De Gebouwendriften is een Betere Buurt*. Dat betekent dat de komende jaren de fysieke en sociale leefomgeving wordt verbeterd. De buurt telt 529 woningen, waarvan een groot deel in bezit is van woningcorporatie Jutphaas Wonen.

Startnotitie

Afgelopen maanden was de gemeente al volop aanwezig en zichtbaar in de buurt, onder andere met buurtbijeenkomsten en een glazen kas waar bewoners kunnen binnenlopen met vragen. De startnotitie die vandaag werd vastgesteld is mede tot stand gekomen op basis van gesprekken met bewoners. In deze notitie staat beschreven hoe de gemeente in een gezamenlijk traject met bewoners, Jutphaas Wonen en andere betrokkenen gaat bepalen wat de beste aardgasvrije warmteoplossing is voor de buurt. De torenhoge energieprijzen en toenemende energiearmoede zorgen voor extra urgentie om energie te besparen en aan de slag te gaan met een duurzame warmteoplossing.

Samen met bewoners

Elke bewoner krijgt de kans om mee te doen en mee te denken. We werken daarbij nauw samen met een buurtgroep waarin buurtbewoners vertegenwoordigd zijn. Zo verwachten we tot het beste plan voor de buurt te komen.

Wijkuitvoeringsplan

De uitvoering van de transitie naar een aardgasvrije buurt wordt beschreven in het wijkuitvoeringsplan. Het uitvoeringsplan biedt een totaaloverzicht van de stappen die door diverse partijen gezet worden om een gekozen alternatief voor aardgas voor een buurt te realiseren. De verwachting is dat het wijkuitvoeringsplan voor de Gebouwendriften in 2024 klaar is. Dit uitvoeringsplan wordt vastgesteld door de gemeenteraad. In 2032 moet de Gebouwendriften volledig aardgasvrij zijn.

 

*Betere Buurten is een project waarvan de buurt opknapt. Dat doen we door de straten, het groen, de bankjes en speeltoestellen op te knappen en door samen aan de slag te gaan om gezonder en sterker te worden. We doen het samen met de inwoners, zodat zij straks in een buurt wonen die bij hun past, nu en in de toekomst.