Horeca-exploitatievergunning

Wilt u een horecabedrijf beginnen? Dan heeft u altijd een horeca-exploitatievergunning nodig. In de horeca-exploitatievergunning staan voorschriften om de openbare orde en de woon- en leefomgeving te beschermen.

U heeft een horeca-exploitatievergunning nodig als:

  • u eten en drinken verkoopt dat mensen direct in uw zaak of op uw terras consumeren;
  • wanneer mensen in uw pand tegen betaling kunnen overnachten;
  • uw zaak invloed heeft op de woon- en leefomgeving.

Onder een horecabedrijf verstaan we in ieder geval: een hotel, restaurant, pension, café, cafetaria, snackbar, discotheek, buurthuis of clubhuis. Ook een terras hoort bij een horecabedrijf.

Niet elk horecabedrijf heeft dus een vergunning nodig. Neem voor meer informatie contact op met Team Vergunningen van de Stadswinkel. U kunt ons bereiken via sw.vergunningen@nieuwegein.nl of telefonisch: 030-607 18 80.

U kunt uw aanvraag of wijziging alleen schriftelijk indienen. Een aanvraag- of wijzigingsformulier kunt u ophalen bij Team Vergunningen van de Stadswinkel.

Vraagt u als horecaondernemer een vergunning aan? Dan krijgt u te maken met de Wet Bibob. Vul bij vestiging van een nieuw bedrijf, overname van een bestaand bedrijf of wijziging van de ondernemingsvorm de Bibob-vragenlijst in. Zo voorkomt u dat de gemeente uw vergunning afwijst. 

Verandert de exploitatie van uw horecabedrijf? Dan heeft u waarschijnlijk een nieuwe horeca-exploitatievergunning nodig. Bij een aanpassing van het terras, nieuwe leidinggevenden of kleinere wijzigingen heeft u alleen een wijzigingsaanvraag nodig. Wilt u de inrichting aanpassen of verbouwen? Dan heeft u vaak ook een nieuwe drank- en horecavergunning nodig. Afhankelijk van de aard en omvang van de verbouwing kan een nieuwe horeca-exploitatievergunning nodig zijn.

Voor de behandeling van een aanvraag of wijziging van een horeca-exploitatievergunning betaalt u (leges)kosten. Deze kosten zijn eenmalig. Daarnaast betaalt u voor de exploitatie van een terras op gemeentelijke grond jaarlijks een precariobelasting.

Tarieven horeca-exploitatievergunning

Soort vergunningTarief 2021 in €
Horeca-exploitatievergunning inclusief terras710,10
Wijziging horeca-exploitatievergunning (inclusief terras)355,00
Horeca-exploitatievergunning exclusief terras355,00
Wijziging horeca-exploitatievergunning (exclusief terras)283,20

Bij het starten van een horecabedrijf komt veel kijken. U krijgt in de horeca met allerlei overheidsregels te maken. Denk aan de Drank- en Horecawet en Sociale Hygiëne. In het bestemmingsplan staan alle belangrijke zaken waarmee u rekening moet houden als u een horecabedrijf begint. Bijvoorbeeld of er op de door u gewenste locatie horeca mag komen. Controleer ook of u een vergunning nodig heeft voor bijvoorbeeld het verkopen van alcohol of een terras.

Kijk voor een stappenplan op het Ondernemersplein.nl.

Meer informatie over de milieuwetgeving kunt u lezen op Bedrijven en milieuwetgeving.