Speelautomaten

Er zijn 2 soorten speelautomaten: kansspelautomaten en behendigheidsautomaten. Kanspelautomaten zijn gericht op het winnen van geld.  Behendigheidsautomaten zijn gericht op het verlengen van de speelduur en het behalen van een spelrecord.
 
Om als horecaondernemer of sportvereniging kansspelautomaten te mogen plaatsen heeft u een vergunning nodig.  Voor behendigheidsautomaten zoals flipperkasten is geen vergunning vereist. 

Bij het toekennen van een vergunning wordt onderscheid gemaakt tussen laagdrempelige en hoogdrempelige horecaondernemingen.

Hoogdrempelig zijn bijvoorbeeld cafés en restaurants. Een hoogdrempelige horecaonderneming mag maximaal 3 automaten plaatsen, waarvan maximaal 2 kansspelautomaten.

Voor hoogdrempelige horeca geldt dat:

  • het bedrijf in het bezit is van een geldige Drank- en Horecavergunning;
  • het café- of restaurantbezoek op zichzelf staat en er geen andere activiteiten plaatsvinden waaraan een zelfstandige betekenis kan worden toegekend (bijvoorbeeld dansen);
  • de activiteiten zich vooral richten op personen van 18 jaar of ouder.

Laagdrempelig zijn bijvoorbeeld cafetaria's, ijssalons, lunchrooms, shoarmazaken en bowlingbanen. Laagdrempelige horecabedrijven kunnen geen vergunning krijgen voor kansspelautomaten. Wel mogen zij maximaal 3 behendigheidsautomaten plaatsen. Voor het exploiteren van behendigheidsautomaten is geen vergunning vereist.

Tarieven vergunning kansspelautomaat

Soort vergunningTarief in €
Een kansspelautomaat (1 jaar)56,50
Voor iedere volgende kansspelautomaat (1 jaar)34,00
Een kansspelautomaat (4 jaar)€ 226,50
Voor iedere volgende kansspelautomaat (4 jaar)€ 136,00

U kunt een kansspelautomatenvergunning aanvragen via een digitaal formulier

De vergunning schriftelijk aanvragen (pdf, 34 kB) kan ook. U kunt dit formulier uitprinten, invullen en opsturen naar:

Gemeente Nieuwegein
Stadswinkel/Team Vergunningen
Postbus 1
3430 AA Nieuwegein.

Meer informatie