Speelautomaten

Er zijn 2 soorten speelautomaten: kansspelautomaten en behendigheidsautomaten. Kanspelautomaten zijn gericht op het winnen van geld. Behendigheidsautomaten zijn gericht op het verlengen van de speelduur en het behalen van een spelrecord.

Om als horecaondernemer of sportvereniging kansspelautomaten te mogen plaatsen heeft u een vergunning nodig. Voor behendigheidsautomaten zoals flipperkasten, is geen vergunning vereist.

Bij het toekennen van een vergunning wordt onderscheid gemaakt tussen laagdrempelige en hoogdrempelige horecaondernemingen.

Aanvraag kansspelautomatenvergunning

Hoogdrempelig zijn bijvoorbeeld cafés en restaurants. Een hoogdrempelige horecaonderneming mag maximaal drie automaten plaatsen, hiervan mogen er ten hoogste twee uit kansspelautomaten bestaan.

Voor hoogdrempelige horeca geldt dat:

  • het bedrijf in het bezit is van een geldige Drank- en Horecavergunning;
  • het café- of restaurantbezoek op zichzelf staat en er geen andere activiteiten plaatsvinden waaraan een zelfstandige betekenis kan worden toegekend (bijvoorbeeld dansen);
  • de activiteiten zich vooral richten op personen van achttien jaar of ouder.

Laagdrempelig zijn bijvoorbeeld cafetaria's, ijssalons, lunchrooms, shoarmazaken en bowlingbanen. Laagdrempelige horecabedrijven kunnen geen vergunning krijgen voor kansspelautomaten. Wel mogen zij maximaal drie behendigheidsautomaten plaatsen. Voor het exploiteren van behendigheidsautomaten is geen vergunning vereist.

Soort vergunningTarief 2020
Een kansspelautomaat (1 jaar)€   56,50
Voor iedere volgende kansspelautomaat (1 jaar)€   34,00
Een kansspelautomaat (5 jaar)€ 282,50
Voor iedere volgende kansspelautomaat (5 jaar)€ 170,00

U kunt een kansspelautomatenvergunning ook schriftelijk aanvragen.

U kunt dit formulier downloaden, uitprinten, invullen en zenden naar:

Gemeente Nieuwegein
Stadswinkel/Team Vergunningen
Postbus 1
3430 AA Nieuwegein

Meer informatie