PFAS

PFAS is een groep van meer dan 6000 verschillende stoffen. De stoffen hebben handige eigenschappen: ze zijn bijvoorbeeld hittebestendig en water-, vet-, vuil- en stofafstotend. Van een aantal PFAS is bekend dat ze slecht zijn voor de gezondheid van mensen en het milieu. Maar alleen als deze stoffen aanwezig zijn in grote hoeveelheden. Dat heeft wetenschappelijk onderzoek van het RIVM laten zien.

Hergebruik van grond in Nieuwegein

Grondverzet in Nieuwegein moet aan de PFAS-normen van de gemeente voldoen. De normen zijn vastgesteld volgens de landelijke richtlijnen van eind 2019. De waarden zijn gebaseerd op wat er in Nieuwegein is gemeten en geven genoeg ruimte om grondstromen mogelijk te maken. Ook wordt het 'standstill-principe' aangehouden: de kwaliteit van de bodem mag na het verplaatsen van grond en bagger niet slechter worden. 

Notitie PFAS (pdf, 1 MB)

De notitie is gebaseerd op onderzoek (pdf, 10 MB)  naar PFAS in Nieuwegein. Het is een toelichting hoe om te gaan met PFAS bij het hergebruik van grond en bagger.

Toegestane waarden

Maximale PFAS-waarden in µg/kg ds:

  • PFOA (som): 3,8
  • PFOS (som): 1,4
  • Elke andere PFAS-verbinding: 0,8

De waarden gelden voor grond van buiten de gemeente Nieuwegein. Zie tabel 5.1 in de Notitie PFAS voor meer informatie. Volgens de huidige inzichten zijn deze waarden niet gevaarlijk voor de gezondheid en het milieu. 

In 2018 werden PFAS in vrij lage hoeveelheden in de Nederlandse bodem gemeten. Deze hoeveelheden zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid. Maar regels voor maximale hoeveelheden van PFAS in de bodem waren er niet. Daardoor ontstonden in heel Nederland problemen met het verplaatsen van grond en bagger. Projecten dreigden te vertragen of zelfs stil te komen liggen.

De Rijksoverheid wilde iets doen aan de problemen. In 2019 kwamen er landelijke regels voor PFAS. Maar die waren zo streng, dat het vrijwel onmogelijk was om grond en bagger te verplaatsen. Daarom hebben veel provincies en gemeentes hun eigen lokale beleid gemaakt. Zo konden projecten toch doorgaan. Later zijn ook de landelijke regels weer wat versoepeld.