Groen in Rijnhuizen

In Rijnhuizen komen steeds meer mensen wonen. Zij stellen andere eisen aan hun omgeving dan ondernemers die er werken. Inwoners van Rijnhuizen willen graag een omgeving die groen is, waar veilige en aantrekkelijke wandel- en fietsroutes zijn en plekken om te spelen en elkaar te ontmoeten. Daarom werkt de gemeente samen met Club Rhijnhuizen en inwoners aan Park Rijnhuizen: de groene verbinding in Rijnhuizen.

Park Rijnhuizen

Park Rijnhuizen wordt een robuust park waarin mensen kunnen ontmoeten, ontspannen, spelen en sporten. Het park wordt de groene verbinding tussen Fort Jutphaas, Wijnestein, landgoed Rijnhuizen, de volkstuintjes en de Watertuin. Deze gebieden zijn samen het hart van het park. Ook het Oeverpark (langs het Merwedekanaal), de boomgaard, De Griend en de ecologische zone zijn onderdeel van het park. De tuin bij het Kasteel Rijnhuizen zouden we graag toevoegen aan het park. Het park past bij de ambities in de Gebiedsvisie Mooi Rijnhuizen (pdf, 5 MB) .

De gemeente kan en wil dit park niet alleen maken. Het park omvat namelijk voor een deel ook private grond. En we willen dit park graag samen inrichten met Club Rhijnhuizen en inwoners. De afgelopen jaren hebben we al samen met hen gewerkt aan delen van het toekomstige park. Zo is Fort Jutphaas opnieuw ingericht en nu open voor publiek. Ook organiseerden we samen met Club Rhijnhuizen ‘placegames’. Dat zijn bijeenkomsten waar we samen met inwoners en ondernemers brainstormen over hoe we verschillende plekken willen gebruiken en inrichten. Lees hier hoe u mee kunt denken.

Hieronder vindt u meer informatie over verschillende onderdelen van Park Rijnhuizen. Het volledige ontwerp voor Park Rijnhuizen vindt u onder Documenten.

Vroeger stond er een kasteel ten noorden van het complex The Switch. Die plek is nu niet toegankelijk. Alleen de rechthoekige slotgrachten en het vierkant van populieren op de heuvel herinneren nog aan het vroegere kasteel Wijnestein. Daar willen wij verandering in brengen.

Samen met inwoners en ondernemers willen we er een fijne plek van maken waar de geschiedenis duidelijk zichtbaar is. Veel mensen uit Rijnhuizen en leerlingen van het Oosterlicht College deelden hun ideeën en wensen voor deze plek met ons. Veel van die ideeën zijn terug te vinden in het nieuwe ontwerp. Bijvoorbeeld meer (picknick)banken, betere toegankelijkheid, fietsnietjes en fruitbomen. Ook is er gedacht aan een waterpomp en speelelementen.

Planning

In het najaar van 2023 gaan we de plek aanleggen. Wanneer we precies kunnen starten, hangt af van de vergunningen en levertijden.

In Rijnhuizen is veel water. Dat willen we graag zo houden. We willen de Watertuin in Rijnhuizen inrichten tot een ecologische verbindingszone tussen het Fort en de Griend, en in groter verband tussen het Merwedekanaal en het Amsterdam-Rijnkanaal (van zuidwest naar noordoost).

De Watertuin bestaat uit zowel water als land. U vindt er straks schiereilanden met vooral natuurlijke beplanting. Op een aantal plekken maken we ruimte voor auto-, fiets- en wandelroutes die de woningen bereikbaar maken en die passen bij het landschap.

De Watertuin leggen we in verschillende fases aan.

Noordelijk deel van de Watertuin

In 2022 konden omwonenden op verschillende momenten meedenken over het noordelijk deel van de Watertuin. Dat is het water tussen het Edisonkwartier, Hof van Plettenburg, de Boskamer en Hof van Vronestein. Met de input van omwonenden paste de gemeente Nieuwegein het ontwerp aan. In het noordelijk deel van de Watertuin maken we onder andere een vlonder, want buurtgenoten hebben ons laten weten dat zij die graag willen.

Begin 2024 maken we de definitieve weg, worden de bomen en planten geplant en wordt de vlonder aangelegd.

De Griend is onderdeel van het oorspronkelijke landgoed Rijnhuizen en heeft een rijke geschiedenis. Vroeger waren hier middeleeuwse ontginningssloten. Die werden toen gegraven om de moerassige grond geschikt te maken voor landbouw. We willen die historische sloten in de Griend weer zichtbaar maken. Op een deel van de Griend komen straks bijzondere woningen, die passen bij het historisch karakter van de Wilgengriend.

Het oostelijk deel van de Griend is natuur en niet toegankelijk. In onze plannen voor deze plek zit nu wel een struinroute. De route kan worden gesloten tijdens het broedseizoen of op andere momenten wanneer dat nodig is.

Het Oeverpark is een openbaar park langs het Merwedekanaal van minimaal 20 meter breed. De realisatie van het Oeverpark gaat gelijk op met de ontwikkeling van het project Rijndael, dat aan het Oeverpark grenst. Wanneer dit precies zal zijn, weten we nu nog niet. Als we meer weten over de planning, leest u dat hier.

Een bijzondere plek willen we maken van de meest zuidwestelijke punt van Rijnhuizen. Hier is een kans om een aanlegplaats en uitkijkpunt over het Merwedekanaal te maken.

Fort Jutphaas is een plek maken om te spelen en te ontmoeten. Waar de cultuurhistorie nog steeds te beleven is en waar ruimte is voor kunst, cultuur en ecologie.

De afgelopen jaren hebben we al een aantal verbeteringen gedaan. We hebben bijvoorbeeld de wandelpaden hersteld. Er is horeca in de fortwachterswoning, er zijn voetbaldoelen geplaatst en er is een weg aangelegd. De bergplaatsen rondom het fort worden in 2024 gerenoveerd.

  • Wijnestein: 2023
  • Griend: 2024
  • Ecozone noord: 2024
  • Vlonder kopse kant Watertuin: 2024
  • Verbinding Fort Jutphaas: 2024
  • Oeverpark: 2024/2025
  • Watertuin: 2025/2026
  • Kelvinbaan: 2025/2026