Met urgentie kunnen woningzoekenden met voorrang reageren op het regionale woningaanbod. Op grond van de Regionale Huisvestingsverordening BRU kunnen burgemeester en wethouders een in het register ingeschreven woningzoekende urgent verklaren. De legeskosten voor een urgentieverklaring in de Gemeente Nieuwegein bedragen € 95,00. De legeskosten worden in rekening gebracht op het moment dat uw aanvraag, in overleg met u, daadwerkelijk in behandeling wordt genomen.
U voldoet aan de volgende voorwaarden:
Een urgentie op grond van een sociale indicatie kan aangevraagd worden naar aanleiding van:
U vraagt urgentie op grond van een medische indicatie aan, indien er fysieke en/of psychische problemen zijn gerelateerd aan de woonsituatie. Op grond van de Regionale Huisvestingsverordening BRU 2015 vraagt de gemeente, bij een verzoek om op medische gronden met voorrang te verhuizen, een medische keuring aan.
Er kan een urgentie verleend worden aan mantelzorgverleners of mantelzorgontvangers. Hierbij zijn de volgende voorwaarden van toepassing:
Met urgentie kunnen woningzoekenden met voorrang reageren op het regionale woningaanbod.
Urgent woningzoekenden met een sociale, medische, mantelzorg indicatie kunnen met hun status “urgent” uitsluitend reageren op het regionale aanbod van flatwoningen vanaf de 1e verdieping. Op grond van de Regionale Huisvestingsverordening BRU kunnen burgemeester en wethouders een in het register ingeschreven woningzoekende urgent verklaren.
U kunt op één indicatiegrond urgentie aanvragen. Wij verzoeken u het onderstaand formulier in te vullen.
Aanvraagformulier urgentie woning (pdf-bestand, 244 kb) in te vullen.
U kunt dit formulier opsturen naar:
Ruimtelijk Domein
Afdeling Wonen
Postbus 1
3430 AA Nieuwegein
Zodra wij dit formulier hebben ontvangen nemen wij telefonisch contact met u op.
Let op!!!
Op het internet zijn partijen actief die aanbieden om het aanvraagproces voor een voorrangsverklaring (urgentie) van u over te nemen. Deze partijen zijn géén onderdeel of partner van de woningcorporaties of gemeenten. De aanvraag van de urgenties die via de tussenpartijen wordt ingeleverd, komt uiteindelijk ook bij de woningcorporaties of gemeente terecht. Deze worden op dezelfde manier en in hetzelfde tempo behandeld als alle urgentie aanvragen. Het inschakelen van een tussenpartij levert dus geen tijdwinst op. Het zorgt wel voor extra kosten. U betaalt de tussenpartij een bedrag voor het overnemen van het aanvraagproces. Dit bedrag komt bovenop de normale kosten van een urgentie aanvraag. Wij adviseren u dan ook om een urgentie aanvraag zelf in te dienen bij de gemeente.
In paragraaf 2.5 van de Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2019 Gemeente Nieuwegein zijn de precieze voorwaarden voor urgentieverlening terug te vinden.