Voorbereiden op een noodsituatie
Noodsituaties zoals extreem weer, stroomuitval of een overstroming kunnen grote gevolgen hebben voor u en uw omgeving. In extreme situaties kan de juiste hulp langer op zich laten wachten. Het is daarom slim om u hierop voor te bereiden.
Is er nu een noodsituatie? Bekijk wat u kunt doen
Denk Vooruit
Op de website ‘Denk Vooruit’ van de Rijksoverheid leest u hoe u zich voorbereidt op een crisis. Bijvoorbeeld door een noodpakket samen te stellen, zodat u zich de eerste 48 uur na een ramp kunt redden.
Hoe bereid ik me voor op...
Geen stroom(Verwijst naar een externe website)
Geen drinkwater(Verwijst naar een externe website)
Extreem weer(Verwijst naar een externe website)
Een overstroming(Verwijst naar een externe website)
Een aanslag(Verwijst naar een externe website)
Er zijn meer noodsituaties die kunnen gebeuren. Bekijk de volledige lijst met risico's en hoe u zich kunt voorbereiden op Denk Vooruit(Verwijst naar een externe website).
Nieuwegein is voorbereid
Hoe groot de crisis ook is: hulpdiensten zoals de brandweer, ambulance en politie komen in actie.
De gemeente is ook een hulpdienst. We vangen mensen op als ze hun huis uit moeten, we registreren slachtoffers en schade. We bepalen of gebouwen en de openbare ruimte veilig zijn. Daarnaast doen we de communicatie en nazorg. Tijdens een crisis staan alle betrokken organisaties onder bevel van de burgemeester.
Voor een goede voorbereiding maken we samen met de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) een crisisplan en een risicoprofiel:
- Het Regionaal Crisisplan(Verwijst naar een externe website) beschrijft hoe de hulpdiensten zijn georganiseerd, wie waarvoor verantwoordelijk is en wie wat doet.
- Het risicoprofiel(Verwijst naar een externe website) beschrijft de risico’s die er zijn in de regio Utrecht, zoals bedrijven met gevaarlijke chemische opslag, terrorisme of overstroming, en de specifieke risico’s voor gemeente Nieuwegein.