Asbest verwijderen

Asbest werd vroeger veel in de bouw gebruikt omdat het brandwerend, isolerend en slijtvast is. Maar asbest kan ook gevaarlijk zijn. U kunt ziek worden als u de vezels inademt. Vermoedt u asbest in of om uw huis? Laat dit dan eerst onderzoeken door een gecertificeerd bedrijf. Alleen experts kunnen bepalen wat voor soort asbest het is. En hoe gevaarlijk het is voor uw gezondheid. Zij kunnen u ook vertellen of u het asbest zelf mag verwijderen of niet.

Sloopmelding doen

Moet ik een melding doen?

U moet een sloopmelding doen als u asbest wilt verwijderen. Doe de melding uiterlijk 5 dagen van tevoren. U krijgt een ontvangstbevestiging. Nadat u ook een toestemmingsbrief van ons heeft gekregen, mag u het asbest verwijderen.

Laat u het asbest verwijderen door een speciaal bedrijf? Dan moet u de melding uiterlijk 4 weken van tevoren doen. U levert hierbij ook een asbestinventarisatierapport aan.

Heeft u heel veel sloopafval? Of gaat het om een monument? Dan heeft u misschien wel een vergunning nodig. Twijfelt u, doe dan de vergunningcheck op het Omgevingsloket.

Mag ik zelf asbest verwijderen?

U mag in sommige gevallen zelf asbest verwijderen. Dit zijn de voorwaarden: 

  • De hoeveelheid asbest is minder dan 35 m².
  • Het gaat om hechtgebonden asbest, zoals vloertegels of golfplaten. Dit type asbest is minder gevaarlijk, omdat de vezels niet zo makkelijk loslaten.
  • U kunt het asbest makkelijk weghalen, zonder het te beschadigen. 

In alle andere gevallen moet u het asbest laten verwijderen door een gecertificeerd bedrijf.

Tip: u kunt een gratis hulppakket ophalen bij het recyclingstation, waarmee u zo veilig mogelijk asbest kunt verwijderen. 

U moet een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf inschakelen in de volgende gevallen:

  • De hoeveelheid asbest is meer dan 35 m².
  • Het gaat om dakleien, gelijmde vloerbedekking of losgebonden asbest

Let op: het bedrijf moet eerst een inventarisatierapport maken van het aanwezige asbest. Hierin staat waar er allemaal asbest zit in uw woning. Pas daarna mag het bedrijf beginnen met asbest verwijderen. U moet het inventarisatierapport toevoegen bij de sloopmelding.

Bedrijven die aanbieden om asbest te verwijderen zonder inventarisatierapport zijn strafbaar. U bent dan ook strafbaar.

Wij houden toezicht op de werkzaamheden van het bedrijf, zodat we zeker weten dat het veilig gebeurt.

Asbest is meestal te herkennen aan de vezelachtige structuur. Het is vaak wit of lichtgrijs. U kunt het misschien aantreffen in een woning gebouwd vóór 1994. Denk aan golfplaten op een schuur, de schoorsteen, het dakraam, regenpijp, dakgoot, gevelbekleding, afdekplaten, aftimmering, afvoerkanalen of de vloer. 

Veel informatie over asbest vindt u in de Asbestwegwijzer van het ministerie van Infrastructuur & Milieu. Deze informatie is zeer compleet en betrouwbaar en kan veel vragen beantwoorden.

Hoe kan ik asbest afvoeren?

Heeft u het asbesthoudende materiaal verwijderd en op de juiste manier verpakt? Dan kunt u het gratis inleveren bij het recyclingstation. Vergeet niet uw sloopmelding mee te nemen als toegangsbewijs tot de asbestcontainer.

Houd het asbest in ieder geval apart van ander afval. Zet het verwijderde asbest nooit bij het gewone vuil op straat. Daarmee kunt u de gezondheid van andere mensen in gevaar brengen.

Heeft u een melding gedaan en mag u het asbest zelf verwijderen? Dan kunt u bij het recyclingstation gratis een pakket met verpakkingsmateriaal en beschermende kleding ophalen. Dat doet u nadat u een sloopmelding gedaan heeft. Neem (een kopie van) onze toestemmingsbrief mee. In de brief leest u ook de voorschriften hoe u het asbest moet verwijderen en inpakken.

Het kan zijn dat u het asbest door een speciaal bedrijf moet laten verwijderen. Dan gelden er andere regels.

Kosten

Een sloopmelding doen is gratis.

Wilt u een monument of beschermd dorpsgezicht slopen, dan moet u misschien leges betalen. De kosten staan vermeld in de legestarieven bouwen.