Duurzaam wonen

Wilt u uw huis verduurzamen? Weten hoe u uw huis het beste kunt isoleren? Welke andere maatregelen er mogelijk zijn? Deze pagina is een goed startpunt.

Misschien kunt u gebruikmaken van een financiële regeling. Gemeente Nieuwegein heeft verschillende subsidies en leningen voor duurzame maatregelen. Er is ook een landelijke subsidie: de ISDE. Snel vinden wat u zoekt? Ga dan naar de Energiesubsidiewijzer.

Er is veel mogelijk, waar te beginnen?

Jouw Huis Slimmer

Een goed beginpunt. Jouw Huis Slimmer is een onafhankelijk energieloket met praktische informatie, slimme tips en initiatieven in Nieuwegein. Jouw Huis Slimmer helpt u op weg naar een duurzamer huis.

Energie-N

Energie-N is een vrijwilligersorganisatie die Nieuwegeiners helpt bij het verduurzamen van hun huis. U kunt bijvoorbeeld meedoen aan collectieve inkoop van isolatie van de kruipruimte. Of laat een warmtescan bij u thuis uitvoeren, vraag een energiegesprek aan of bezoek een informatiebijeenkomst.

Gratis Energiebox

Bent u huurder van Mitros, Portaal of Jutphaas Wonen? Of heeft u recht op de energietoeslag, als huurder of als woningeigenaar? Vraag dan de gratis Energiebox aan: een doos met energiebesparende producten én advies van een energiecoach om snel en makkelijk energie te besparen. Mensen die meedoen aan de Energiebox besparen gemiddeld € 128 per jaar (peiljaar 2020). 

Heeft u recht op energietoeslag? Dan kunt u naast de Energiebox ook gratis hulp krijgen bij het aanbrengen van de energiebesparende producten.

Duurzaamheidslening en Verzilverlening

Wilt u uw huis verduurzamen, maar lukt het niet dit te financieren? Misschien kan de Duurzaamheidslening van de gemeente Nieuwegein u verder helpen. 

De Verzilverlening is bedoeld om uw huis duurzaam en/of levensloopbestendig te maken. Zodat u langer thuis kunt blijven wonen. U kunt de lening onder andere inzetten voor zonnepanelen en dakisolatie. 

Let op: komt u in aanmerking voor zowel de Duurzaamheidslening als de Verzilverlening? Dan kunt u zich het beste richten op de Duurzaamheidslening. De bijkomende kosten van een Verzilverlening zijn relatief hoog, vanwege de afsluitkosten bij SVn en het benodigde taxatierapport. Daarnaast neemt uw schuldenlast elk jaar toe, en daarmee de uiteindelijk te betalen rente.

Subsidie van het Rijk (ISDE)

Wilt u uw huis verwarmen tegen lagere kosten? En de CO2-uitstoot helpen verminderen? Kijk dan of u gebruik kunt maken van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). U krijgt daarmee een deel van de kosten terug voor een warmtepomp, zonneboiler of isolatiemaatregelen. De ISDE is een subsidie van de Rijksoverheid, niet van de gemeente.

Subsidie van de gemeente

De subsidie Verduurzamen woning is bedoeld voor isolatiemaatregelen. U kunt al subsidie krijgen vanaf 1 isolatiemaatregel. Het is een andere subsidie dan de ISDE, maar u kunt ze eventueel wel combineren.