Watervriendelijke tuin

Het klimaat verandert. Regenbuien worden steeds heftiger, maar ook extreme droogte komt vaker voor. Veel regenwater gaat direct naar de riolering. Bij heftige buien kan de riolering dat niet meer aan. Daarom maakt de gemeente bij de herinrichting van de stad extra ruimte voor het opslaan van regenwater. Zo voorkomen we overlast en wordt schoon regenwater niet meer naar de zuiveringsinstallatie afgevoerd. U kunt zelf ook meehelpen door uw tuin te vergroenen. 

Subsidie groene daken

Een groen dak helpt wateroverlast voorkomen, doordat het na een heftige regenbui water opslaat en langzaam afvoert. De gemeente Nieuwegein geeft subsidie voor groene daken.

Maak uw tuin groener

Hoe meer groen, hoe beter het water kan wegstromen. Een watervriendelijke tuin is voor minstens 60% beplant. Het regenwater kan in de groene zachte bodem wegstromen. Bovendien houden planten de tuin koel op hete dagen. U kunt denken aan waterdoorlatende of -afstromende bestrating, een waterdoorlatend terras, vijvers, infiltratieputten en regentonnen. 

Meer weten? Het Handboek voor de watervriendelijke tuin helpt u op weg met 19 tips voor een groenere tuin. Op de website Klimaatklaar vindt u nog meer inspiratie en maatregelen die u kunt nemen.