Bomen van de gemeente
Gemeente Nieuwegein beheert bijna 37.000 bomen. Daarnaast staan er ook nog heel veel bomen in tuinen van inwoners en bij bedrijven. Nieuwegein is daardoor een groene gemeente en dat willen we graag zo houden. Natuurlijk kappen we wel een boom als dat nodig is.
Wanneer kappen wij een boom?
We controleren alle bomen eens in de 3 jaar. Soms blijkt het nodig om een boom te kappen:
- De boom geeft overlast, bijvoorbeeld omdat de wortels omhoogkomen door het wegdek.
- De boom staat in de weg. Inwoners kloppen geregeld bij de gemeente aan bij bouwwerkzaamheden.
- De boom verdrukt een andere boom.
- De boom is ziek.
- De boom is gevaarlijk.
Daarnaast moeten soms bomen verdwijnen vanwege nieuwbouw of herinrichting van een straat of plein. We denken goed na of een boom gekapt mag worden. Het Boombeschermingsplan en de bomenverordening helpen bij het maken van een afweging.
- In de bomenverordening staat wanneer een kapvergunning nodig is (omgevingsvergunning voor het kappen van een boom). Onder artikel 17 vindt u een link naar de bomenkaart en de bomenlijst.
- In het Boombeschermingsplan (pdf, 2 MB) staat hoe wij beslissen over het verlenen van kapvergunningen.
Bomenkap 2022
Na onze laatste controle blijkt dat we 1.014 dode, zieke en afgekeurde bomen moeten kappen. Bekijk de kaplijst
Ik wil een boom laten kappen
Heeft u last van een boom van de gemeente? Wilt u dat de boom gesnoeid of gekapt wordt? Dan kunt u een verzoek indienen via Direct een melding doen.
Wij kijken dan wat we kunnen doen.
Er staat een boom in de weg
Het komt steeds vaker voor dat bomen, planten, struiken en tuinen plaats moeten maken voor bouwplannen of voor de aanleg van wegen of fietspaden. De Boombescherming geeft richtlijnen om dit groen te beschermen en te behouden. Wanneer dat niet mogelijk is, moeten er op een andere plek nieuwe bomen geplant worden. We betrekken bomen en planten al in een vroeg stadium bij een bouwplan. We werken met een stappenplan voordat we een kapvergunning verlenen:
- We bepalen voor welke bomen een omgevingsvergunning nodig is en hoe belangrijk die bomen zijn voor de omgeving. Dit drukken we uit in punten.
- Hebben de bomen meer dan 68 punten? Dan vragen we aan wij de initiatiefnemer of er geen andere mogelijkheden zijn om de bomen te behouden. Meer informatie vindt u in het Boombeschermingsplan.
- Kunnen we de bomen niet behouden, dan moet de initiatiefnemer zorgen dat er nieuwe bomen in het bouwgebied worden geplant.
- Is ook dat niet mogelijk? Dan moet de initiatiefnemer de financiƫle waarde van het groen betalen. Dan zorgen wij ervoor dat op een andere plek nieuw groen wordt aangeplant.
Dit geldt voor de gemeente, maar ook voor inwoners en projectontwikkelaars.