Sociale huurwoningen

Bent u op zoek naar een sociale huurwoning in Nieuwegein? Dan moet u zich bij de gemeente inschrijven als woningzoekende. Of bij één van de regiogemeenten: Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, Lopik, Montfoort, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden, IJsselstein of Zeist. U kunt dan misschien een sociale huurwoning krijgen in één van deze gemeenten.

Is de huur van een woning te hoog voor u? Dan kunt u misschien huurtoeslag krijgen. Een huurwoning ruilen is ook mogelijk.

Woningaanbod en inschrijven

Het woningaanbod van de regio Utrecht met een huurprijs onder de huurprijsgrens (€ 808,06 per 1 januari 2023) kunt u vinden op Woningnet. In Nieuwegein kunt u zich inschrijven als woningzoekende via DAK.

Inschrijven bij de gemeente

Heeft u een woning gevonden? Geef uw verhuizing dan zo snel mogelijk door. Wij raden aan om bij de gemeente ingeschreven te staan op de datum dat uw huurcontract ingaat. Het is belangrijk dat uw inschrijfgegevens bij de gemeente kloppen. Zo voorkomt u dat uw huurtoeslag pas later wordt betaald.

Aanbieders van huurwoningen

Veel huurwoningen in Nieuwegein (31,5%) worden aangeboden door woningcorporaties:

Daarnaast zijn er ook vrijesector-huurwoningen. Deze kunt u het beste zoeken op internet. Kijk bijvoorbeeld op Funda.nl of neem contact op met een makelaar.

Woning ruilen

Een woning ruilen is ook een mogelijkheid om een andere woning te vinden. U zoekt zelf iemand die met u van woning wil ruilen. Bijvoorbeeld via Woningruil.nl. Hier kunt u uw woning gratis te ruil aanbieden en advertenties van anderen bekijken.

Wat zijn de voorwaarden?

Bij woningruil moet de huurprijs passen bij uw inkomen. Soms moet de gezinsgrootte bij de grootte van het huis passen. Meer informatie over deze criteria vindt u op Woningnet.nl. Als u denkt dat u allebei aan de voorwaarden voldoet, doet u een aanvraag bij de woningcorporatie. Die helpt u verder met de procedure. 

Wilt u meer weten over de voorwaarden en mogelijkheden? Kijk dan op Woningruil.nl.

Huisvestingsvergunning

Staat u ingeschreven als woningzoekende en krijgt u een woning? Dan krijgt u een vergunning via de woningcorporatie. Het kan ook zijn dat u via een makelaar een woning huurt. In dat geval moet u zelf een huisvestingsvergunning aanvragen bij de gemeente.

Urgentie

Soms kunt u een urgentieverklaring krijgen. U mag dan met voorrang op woningen reageren.