Huurwoningen

Bent u op zoek naar een huurwoning binnen de regio Utrecht? Dan kunt u hiervoor in aanmerking komen als u in één van de regiogemeenten geregistreerd staat als woningzoekende. U kunt dan voor een woning in aanmerking komen in de gemeente Nieuwegein, Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, Lopik, Montfoort, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden, IJsselstein en Zeist. Als de huur van een woning te hoog voor u is, kunt u in sommige gevallen huurtoeslag ontvangen. Maar u kunt ook een huurwoning ruilen.

Bereken hier uw huurtoeslag

Het woningaanbod van de regio Utrecht met een huurprijs onder de huurprijsgrens
(€ 710,68 per 1 januari 2015) kunt u vinden op Woningnet. In Nieuwegein kunt u zich inschrijven als woningzoekende via www.woningnet.nl of van woningcorporatie Mitros.

Inschrijven bij de gemeente

Als u en uw medebewoners nog niet ingeschreven staan bij de gemeente, is het zaak om dat zo snel mogelijk te doen. Wij raden u aan om ingeschreven te staan op de datum dat uw huurcontract ingaat. Voor alle huurders geldt dat het van belang is dat de inschrijfgegevens bij de gemeente kloppen. Zo voorkomt u vertraging bij de toekenning en uitbetaling van de huurtoeslag.

Voor meer informatie of het downloaden van formulieren, kunt u terecht op de website van de Belastingdienst. U kunt ook bellen naar de belastingtelefoon op 0800-0543.

Hier vindt u meer informatie over de huisvestingsvergunning.

Veel huurwoningen (31,5% van de woningvoorraad) worden aangeboden door woningcorporaties Mitros, Jutphaas Wonen en Portaal. Daarnaast zijn er ook vrije sector huurwoningen.

Eén van de mogelijkheden om een andere woning te krijgen is het aangaan van een woningruil.

Hoe vind ik een ruilwoning?

U zoekt zelf iemand die met u van woning wil ruilen. U kunt hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken van landelijke websites als www.woningruil.nl. Hier kunt u uw woning gratis te ruil aanbieden en woningruiladvertenties van anderen bekijken.

Wat zijn de voorwaarden?

Bij woningruil  moet de huurprijs passen bij uw inkomen en in sommige gevallen de gezinsgrootte bij de grootte van het huis. Meer informatie over deze criteria vindt u op www.woningnet.nl . Als u denkt dat u en uw ruilpartner aan de voorwaarden voldoen, dient u een aanvraag in bij de woningcorporatie. Die helpt u verder met de procedure. 

Meer informatie

Wilt u meer weten ver de voorwaarden en mogelijkheden? Kijk dan op www.woningruil.nl

In bijzondere gevallen kunt u in aanmerking komen voor een urgentieverklaring.