Geef de egels een doorgang

Egels zijn niet alleen schattige diertjes, maar ook waardevolle gasten in uw tuin. Ze eten namelijk insecten en kleine knaagdieren, zoals jonge muizen. Als u deze handige tuinhulpen wilt verwelkomen, denk dan eens aan een eenvoudige uitnodiging: een gat in de schutting.

In de zomer hebben egels ruimte nodig om rond te dwalen en voedsel te vinden. Door een gat in de schutting te maken, kunnen ze vrij door de tuin bewegen. Dit is niet alleen vriendelijk voor de egels, maar ook handig voor u als tuinliefhebber. Zorg ervoor dat het gat ongeveer zo groot is als een dvd-hoesje, zodat de egels er makkelijk door kunnen.

Ongediertebestrijders

Egels zijn goede natuurlijke ongediertebestrijders. Het zijn echte vleeseters. Behalve insecten en wormen lusten ze ook huisjesslakken. Zo helpen ze u bijvoorbeeld om jonge plantjes meer groeikans te geven. Door egels naar uw tuin te lokken, kunt u ongewenste plagen op een natuurlijke manier tegengaan. Dus zonder chemicaliƫn te gebruiken.

Maak het verblijf comfortabel

Om het verblijf van egels zo prettig mogelijk te maken, kunt u een ondiepe waterbak plaatsen voor drinkwater. Doe dat vooral op warme zomerdagen. Wilt u de egel ook nog een rustplek bieden? Die maakt u eenvoudig van eigen tuinafval: stapel wat houtblokken of laat takken en bladeren bij elkaar liggen. Maak er eventueel een opening in. Zo biedt u de egel een geschikte schuilplaats om overdag te rusten.

Bijvoeren niet nodig

Laat ook eens een gevallen appel liggen in de tuin. Of maak een rommelige hoek waar voedsel te vinden is. Zo geeft u de egel genoeg voedsel en bescherming, waardoor hij graag terugkeert naar uw tuin. Bijvoeren is dan helemaal niet nodig. 

Simpele aanpassingen, groot verschil

Met deze eenvoudige aanpassingen nodigt u niet alleen egels uit in uw tuin, maar maakt u ook een biodiverse omgeving. Dus waar wacht u nog op? Maak vandaag nog een opening in uw schutting en geef deze schattige stekelige diertjes een warm welkom in uw tuin!