Noodopvang vluchtelingen

Nog steeds is het op verschillende plekken buiten Europa niet veilig voor mensen. Op zoek naar een veiliger onderkomen voor henzelf en hun familie vertrekken zij onder erbarmelijke omstandigheden. Met alle risico's van dien vluchten ze naar Europa.

Ook in ons land kloppen veel vluchtelingen aan. De afgelopen jaren heeft Nieuwegein haar steentje bijgedragen om mensen op te vangen. Onlangs ontvingen wij opnieuw een vraag van het COA. Kunnen jullie snel een tijdelijke crisisnoodopvang openen voor 200 vluchtelingen? We hebben hier als college kort maar goed over nagedacht. Moeten we als gemeente ons steentje bijdragen of is een andere gemeente aan zet? De asielzoekers waar het nu om gaat komen juist uit andere gemeenten omdat daar de (crisis)noodopvang gaat sluiten. Naar Ter Apel laten gaan, waar het al overvol is en waar de gemeenschap al een flinke bijdrage levert, is geen optie. Dus besloten we de mogelijkheden te onderzoeken. 

Gelukkig hoeven we het als gemeente niet alleen te doen. Er is veel ervaring bij andere organisaties met het inrichten van de opvang. Binnen een dag hadden we alles op touw: we konden een opvang ingericht hebben, omwonenden informeren én de vluchtelingen helpen verplaatsen. 

Uit verschillende gesprekken met omwonenden merk ik dat er veel bezorgdheid is. Wie zijn de vluchtelingen en op welke gronden zijn ze naar Nederland gekomen? Is mijn leefomgeving nog wel veilig? Ik hoor ook begrip. Mensen melden zich aan als vrijwilliger of vragen waar behoefte aan is.  

Zo stormachtig als de start van de opvang begon, zo rustig verlopen de eerste weken. Net als de vorige keren verloopt de opvang in harmonie met de omgeving. We zijn van 120 naar 200 mensen gegaan. En dat is het maximum. Ook al blijft er een dringende oproep aan gemeenten om meer te doen.