Zorg jij voor iemand? Wie zorgt er voor jou?

Mijn zusje belde mij omdat ze zich zorgen maakt over ‘ons mam’, zoals ze in Brabant zeggen. Zij woont dichter bij mijn moeder en pakt daarom meer mantelzorgtaken op. Mijn oudere zus en ik wonen iets verder weg en doen weer andere taken zoals financiën en ziekenhuisbezoeken. Omdat mijn moeder nog veel zelf doet, vallen onze taken nu nog mee. Mijn zusje zal het zelfs niet eens mantelzorg noemen. En toch is het dat wel. 

Misschien denk je nu wel: dan ben ik dus eigenlijk ook mantelzorger? Die kans is heel groot. Want 1 op de 4 volwassenen in Nederland zorgt voor een naaste. Dat kan gaan om een simpele boodschap voor je buurvrouw, tot intensieve zorg voor ouder, echtgenoot of kind. Mantelzorg doe je, omdat het voor jou niet meer dan logisch is. Je houdt van elkaar en zorgt voor elkaar.

Mantelzorg kan in de tijd steeds zwaarder worden en voelen. Helemaal als je naast mantelzorg ook nog werkt en je gezin en huishouden draaiende moet houden. Volgens de cijfers is 40% van de werkende mantelzorgers zwaarbelast of zelfs overbelast. Ik vind dit percentage zorgelijk. Want als de mantelzorger omvalt, wie neemt het stokje dan over? Deze gedachte is een extra last die de mantelzorger moet dragen. Binnenkort starten we daarom in Nieuwegein met de campagne ‘Zorg jij voor iemand? Wie zorgt voor jou?’ Met deze campagne willen we mantelzorgers graag wijzen op mantelzorgnieuwegein.nl. Daarop staat een aanbod om de mantelzorger te ontlasten.   

Nu valt het met ‘ons mam’ nu misschien nog mee… dat kan morgen zo maar anders worden. Ik ben dus naar de website gegaan en heb al een paar mooie ideeën opgedaan om onze mantelzorgtaken beter te organiseren. Tenslotte zorgt mijn zus voor het grootste deel voor ‘ons mam’, dus ik moet voor mijn zus zorgen.