Veelgestelde vragen over participatie

Hoe meer impact uw plan heeft, hoe meer u de omgeving waarschijnlijk moet betrekken. Met de snelscan participatie kunt u nagaan hoeveel u minimaal aan participatie moet doen.

Participatie is niet altijd verplicht, maar de gemeente vindt het belangrijk dat er bij elk initiatief goed overleg is met de omgeving.

Welke middelen het meest geschikt zijn, is voor elk plan en elke buurt verschillend. Voorbeelden zijn:

  • Een brief om de buurt te infomeren. Op de pagina Handige tools vindt u een voorbeeld.
  • Inloopavond met panelen en een whiteboard om vragen op te halen en te beantwoorden (geschikt als u in gesprek wilt gaan om inwoners te informeren).
  • Statafelmoment op een drukke, centrale locatie van de omgeving.
  • Versturen van een (digitale) enquête.
  • Online peiling om mensen te laten stemmen op een scenario dat de voorkeur heeft.

Er zijn natuurlijk veel andere manieren! Het is belangrijk dat u aansluit bij wat de mensen in de buurt fijn vinden. De gemeente denkt graag met u mee. U kunt ook meer inspiratie opdoen in de participatieleidraad.

Participatie is niet altijd verplicht, maar de gemeente vindt het belangrijk dat er bij elk initiatief goed overleg is met de omgeving.

Met de snelscan participatie kunt u nagaan of participatie verplicht is voor uw plan. Als dat zo is, legt u bij de vergunningsaanvraag uit hoe u de buurt heeft betrokken. We nemen dit mee in de beoordeling.

Lees meer op de pagina BLVC-plan

In het eindverslag (voor de omgevingsvergunning) beschrijft u het participatietraject. De vorm van het verslag is vrij. Het verslag moet wel de onderstaande 7 onderdelen bevatten:

  1. Wie u heeft betrokken en waarom u gekozen heeft voor deze groepen.
  2. Wie u heeft bereikt met uw gekozen middelen en acties en hoe zij zoveel mogelijk konden meedoen.
  3. Hoe u de omgeving heeft betrokken op een manier die past bij de doelgroep en het gekozen participatieniveau.
  4. Hoe u duidelijk heeft gemaakt wanneer de omgeving kon participeren. En hoe u de verwachtingen (op tijd) heeft gemanaged.
  5. Hoe u een afgewogen keuze heeft gemaakt op basis van alle meningen en belangen.
  6. Op welke momenten u een overzicht van de resultaten heeft gedeeld met de omgeving. En welke informatie over de inbreng hierin stond (waar heeft u wel/niet iets mee gedaan en waarom?).
  7. Hoe u heeft gewerkt volgens de uitgangspunten voor participatie van de gemeente Nieuwegein. Deze vindt u op de pagina Participatiebeleid.

In de participatieleidraad vindt u meer informatie over wat er in het eindverslag moet staan.

Op de pagina Handige tools kunt u een voorbeeldverslag downloaden.

Het participatiebeleid van de gemeente staat beschreven in de nota ‘Samen met de stad’. Op de pagina Participatiebeleid kunt u hier meer over lezen of de nota downloaden.

Ja, de gemeente vindt het belangrijk om alle belangen mee te wegen bij een project. Onze uitgangspunten voor participatie vindt u in de nota ‘Samen met de stad’. Deze gelden zowel voor inwoners als voor de gemeente zelf. Lees meer op de pagina Participatiebeleid.

Op de website Ik ben Nieuwegein staan alle projecten van de gemeente waar inwoners over kunnen meedenken.