Gezondheidssituatie regio Utrecht in beeld

De vraag naar zorg en ondersteuning in de regio Utrecht stijgt. Onder ouderen én jongeren. Er zijn grote verschillen tussen en binnen gemeenten in de regio. Dat blijkt uit het regiobeeld dat inwoners, gemeenten, GGD regio Utrecht, zorg- en welzijnsaanbieders en Zilveren Kruis hebben gemaakt. Dit regiobeeld is woensdag 28 juni 2023 gepubliceerd op De Juiste Zorg op de Juiste Plek.

Integraal Zorgakkoord

De kwaliteit en toegankelijkheid van zorg en ondersteuning in Nederland staan onder druk. Tegelijkertijd zorgt de toenemende zorgvraag en krapte op de arbeidsmarkt ervoor, dat er grenzen zijn aan de beschikbaarheid en de betaalbaarheid van zorg. Als we doorgaan op de huidige weg, loopt het vast. Dan kan niet meer iedereen rekenen op goede, tijdige zorg en ondersteuning. Landelijk is daarom het Integraal Zorgakkoord (IZA) gesloten om de zorg in toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden. Gemeenten hebben dit akkoord getekend.

Samen werken aan transformatie-opgaven

In samenwerking met inwoners en zorg- en welzijnsaanbieders hebben we als gemeenten en zorgverzekeraars de belangrijkste uitdagingen voor de zorgkantoorregio Utrecht in beeld gebracht. Met deze informatie stellen gemeenten, inwoners, zorg- en welzijnsaanbieders en zorgverzekeraars het komend halfjaar een plan op voor de regio. Daarin wordt een beperkt aantal uitdagingen benoemd waar de risico's het grootst zijn. Deze worden als eerste opgepakt. De centrale vraag die wij ons hierin stellen is: wat bepaalt het levensgeluk en de gezondheid van burgers? Lang niet altijd kan en moet deze vraag met zorg beantwoord worden. Er zijn ook andere oplossingen die het levensgeluk en de gezondheid van de burgers vergroten.