Werken aan een veilige Batauweg

Samen met inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden zet de gemeente zich al jaren in om de verkeersituatie op de Batauweg te verbeteren. Hier rijdt veel autoverkeer. Dit is vorig jaar nog geconstateerd in de Mobiliteitsvisie Nieuwegein 2030 en het bijbehorende Mobiliteitsprogramma, die in 2021 door de gemeenteraad is vastgesteld.

De conclusie is dat de verkeersmaatregelen, die door de jaren heen getroffen zijn op en rond de Batauweg, niet het gewenste effect hebben gehad. De hoeveelheid autoverkeer neemt niet af. Fietsers en voetgangers voelen zich niet altijd veilig op de Batauweg. Daarom heeft de gemeenteraad besloten een proef van een jaar uit te voeren om de Batauweg vanaf één bepaald punt voor autoverkeer af te sluiten en te leiden naar de A.C. Verhoefweg. Deze weg is er oorspronkelijk voor bedoeld om met de auto snel van a naar b te komen. 

Zo willen we samen met de stad onderzoeken of de Batauweg veiliger wordt voor voetganger en fietsers, onder meer voor schoolgaande kinderen en senioren. En willen we onderzoeken of de leefbaarheid van de wijk Batau verbetert.

Aandachtspunten

De gemeente heeft een onafhankelijk verkeerskundig adviesbureau (DTV Consultants) verkeerskundig onderzoek laten doen om inzicht te krijgen in de voor- en nadelen van drie mogelijke locaties van de afsluiting. Daarnaast hebben jullie via de digitale enquête en participatieavond laten weten wat je van de drie onderzochte locaties vond en welke aandachtspunten je aan de gemeente hierover wil meegeven. Uiteindelijk zal het college van B&W één specifieke locatie bespreken. 

Verzinkbare paal

De afsluiting zal gebeuren door middel van een verzinkbare paal. We passen kentekenherkenning toe voor geautoriseerd verkeer, zoals hulpdiensten en openbaar vervoer. De verzinkbare paal zakt in het wegdek op het moment dat ze willen passeren en staat op andere momenten omhoog. Voetgangers, fietsers en brommers kunnen er gewoon langs. Het is niet noodzakelijk dat de paal 24 uur per dag 7 dagen in de week omhoog blijft staan. Dat is alleen nodig wanneer het meeste effect van de afsluiting kan worden bereikt. De verzinkbare paal is in werking vanaf maandagochtend 6 uur tot en met vrijdagmiddag 16.00 uur. In het weekend is er vrije doorgang. De inrichting zou er dan als volgt uit kunnen komen te zien: