Cliënt aanmelden voor PGA

Werkt u met een cliënt die zorg nodig heeft en een veiligheidsrisico vormt? Dan kunt u uw cliënt aanmelden voor de Persoonsgerichte aanpak (PGA). Met de PGA willen we iemand die overlast veroorzaakt of crimineel gedrag vertoont, hulp en ondersteuning bieden.

Deze pagina is bedoeld voor hulpverleners. Bent u zelf aangemeld voor de PGA? Ga dan naar Persoonsgerichte aanpak.

Wat is de PGA en voor wie is het?

De PGA is er voor inwoners die overlast veroorzaken en/of crimineel gedrag vertonen. En die ook op andere leefgebieden problemen hebben. Er is dan een gezamenlijke aanpak vanuit meerdere domeinen nodig.

Vaak is het gedrag een gevolg van andere problemen. De PGA doet niet aan symptoombestrijding, maar pakt het probleem bij de kern aan. Daarbij heeft de integrale aanpak een grotere kans van slagen. De nadruk ligt op het gedeelde belang van alle partijen, namelijk: een duurzame oplossing voor overlast, criminaliteit en zorgproblemen.

Aanmelden

Heeft u een casus waarvan u denkt dat de PGA misschien een goed idee is? Vraag binnen uw organisatie wie er betrokken is, of neem contact op met uw lokale PGA-coördinator. Met de PGA-coördinator kunt u overleggen of een aanpak vanuit de lokale PGA ook past bij uw casus.

U kunt een cliënt online aanmelden.

Direct aanmelden

Hoe verloopt het traject?

Als de PGA wordt ingezet, volgt een uitnodiging voor een startgesprek. De gemeente, politie en eventuele andere professionals gaan dan met de persoon die is aangemeld praten. Wat denkt hij of zij zelf dat er aan de hand is? En wat is er nodig om de situatie te veranderen? Dit kunnen meerdere dingen zijn.

Er komen maatregelen tegen de overlast en/of het criminele gedrag. Maar ook ondersteuning, bijvoorbeeld op het gebied van inkomen, schulden, wonen, gezondheid, welzijn of bij andere problemen. De aanpak van het ongewenste gedrag gaat dus samen met het aanbieden van zorg. 

Na de aanmelding

Triageren

Bepalen of de casus geschikt is voor de PGA en onder welke aanpak de casus valt. Denk aan PGA, jeugd, volwassenen of GGZ.

Betrokkenen informeren en betrekken

Procesregisseur nodigt alle betrokken partijen uit voor een startoverleg.

Probleemanalyse maken

Volledig beeld krijgen van de problematiek en beschermende factoren op basis van de leefgebieden van de cliënt.

Plan van aanpak maken

Alle ketenpartners weten wat hun taken zijn. De aanpak kan starten.

Uitvoeren en bewaken

Uitvoeren en bewaken van interventies uit het plan van aanpak.

Bijsturen en evalueren

Stand van zaken evalueren en zo nodig verdere interventies opstellen.

Op- en afschalen

Casus op de juiste manier afsluiten, op basis van de criteria op- of afschalen en het professionele oordeel.

Uitwisselen van informatie

De gemeente gaat met verschillende professionals in gesprek om de juiste aanpak en de juiste zorg te bepalen. Het is daarbij nodig informatie uit te wisselen en afspraken vast te leggen. Iedereen houdt zich aan de wet en aan afspraken over privacy. De betrokkene mag natuurlijk de informatie die de gemeente bijhoudt zelf ook bekijken. Voor de PGA is ook een convenant en een privacyreglement van toepassing.