Planning aardgasvrij

De gemeente is aan het uitzoeken hoe Nieuwegein aardgasvrij kan worden. We hebben al het meest kansrijke alternatief voor aardgas per wijk aangewezen. Samen met de inwoners kijken we welke warmteoplossingen er echt mogelijk zijn. Dit gaan we beschrijven in een uitvoeringsplan, waar uiteindelijk de gemeenteraad mee instemt. Voor de eerste wijken hebben we inmiddels een planning. 

2023

Op dit moment werkt de buurt Gebouwendriften (Batau-Zuid) aan een wijkuitvoeringsplan. Dit doen bewoners samen met de gemeente en woningbouwvereniging Jutphaas Wonen. Het plan is waarschijnlijk af in 2024, daarna start de uitvoering. Een groot deel van de buurt zal na 2 tot 3 jaar van het gas af zijn.

Lees meer over dit project op Ik ben Nieuwegein.

2023 en 2024

In 2023 en 2024 wil de gemeente samen met bewoners uit de wijken Doorslag en Zandveld een wijkuitvoeringsplan gaan maken. Het meest kansrijke alternatief in deze wijken is uitbreiding van de bestaande stadswarmte. Na instemming van de gemeenteraad start de uitvoering en zullen de eerste woningen van het gas af gaan.

Na 2024

Na 2024 is de planning van wijken en buurten nog onbekend. De meeste wijken zullen pas na 2030 aardgasvrij worden, omdat tussen de eerste gesprekken en de uitvoering waarschijnlijk 3 tot 5 jaar zit. In 2026 komt er ook een nieuwe versie van de Transitievisie Warmte, met daarin de volgende wijken en buurten. Deze planning wordt elke 5 jaar geüpdatet.

Stand van zaken per wijk

Voor de meeste wijken is de planning nog niet definitief. Het zal dus na 2026 of 2031 zijn dat de gemeente start met een wijkaanpak. We hebben al wel onderzoek gedaan naar de beste warmteoplossing per wijk. U kunt al vóór de wijkaanpak aan de slag gaan met het isoleren en verbeteren van uw woning. Lees meer op Een duurzaam huis.

In Batau-Noord is 62% van de huizen aangesloten op de stadsverwarming van Eneco. Dit warmtenet is nog niet helemaal aardgasvrij. Eneco wil het warmtenet in 2035 verduurzaamd hebben. Omdat het warmtenet er al ligt, is het makkelijk en relatief goedkoop om daarop aan te sluiten.

De wijk Batau-Zuid is niet aangesloten op de stadsverwarming. We onderzoeken een andere collectieve oplossing.

Op dit moment werkt de buurt Gebouwendriften (Batau-Zuid) aan een wijkuitvoeringsplan. Dit doen bewoners samen met de gemeente en woningbouwvereniging Jutphaas Wonen. Het plan is waarschijnlijk af in 2024, daarna start de uitvoering. Een groot deel van de buurt zal na 2 tot 3 jaar van het gas af zijn.

Lees meer over aardgasvrij Gebouwendriften

Alle huizen in Blokhoeve zijn aangesloten op de stadsverwarming van Eneco. Dit warmtenet is nog niet helemaal aardgasvrij. Eneco wil het warmtenet in 2035 verduurzaamd hebben.

Omdat Blokhoeve al volledig gebruikmaakt van stadswarmte, is er waarschijnlijk geen wijkuitvoeringsplan nodig.

In Doorslag is 66% van de huizen aangesloten op de stadsverwarming van Eneco. Dit warmtenet is nog niet helemaal aardgasvrij. Eneco wil het warmtenet in 2035 verduurzaamd hebben.

In deze wijk starten we in 2023 met een wijkaanpak. Dan wil de gemeente samen met de inwoners een wijkuitvoeringsplan gaan maken. Vervolgens start de uitvoering en zullen de eerste woningen van het gas af gaan.

Bijna alle huizen in Fokkesteeg zijn aangesloten op de stadsverwarming van Eneco. Dit warmtenet is nog niet helemaal aardgasvrij. Eneco wil het warmtenet in 2035 verduurzaamd hebben.

Omdat deze wijk al volledig gebruikmaakt van stadswarmte, is er waarschijnlijk geen wijkuitvoeringsplan nodig.

Alle huizen in Galecop zijn aangesloten op de stadsverwarming van Eneco. Dit warmtenet is nog niet helemaal aardgasvrij. Eneco wil het warmtenet in 2035 verduurzaamd hebben.

Omdat deze wijk al volledig gebruikmaakt van stadswarmte, is er waarschijnlijk geen wijkuitvoeringsplan nodig.

Planning nog onbekend.

De wijk Hoge Landen is niet aangesloten op stadsverwarming. Ook een andere collectieve oplossing is niet waarschijnlijk. We denken aan een individuele oplossing, zoals een warmtepomp.

Planning nog onbekend.

De wijk Hoog Zandveld is niet aangesloten op de stadsverwarming. Een andere collectieve oplossing is het meest efficiënt.

Planning nog onbekend.

De wijk Huis de Geer is niet aangesloten op stadsverwarming. De beste alternatieve warmteoplossing is nog onbekend. Voor Huis de Geer geeft de analyse nog geen duidelijke richting. Dit is misschien te verklaren door de grote verschillen in bebouwing en dichtheid binnen de wijk. We verwachten bij een volgende analyse meer duidelijkheid te krijgen.

De Wiers, Liesbosch (Laagraven), Plettenburg en Het Klooster zijn een aparte categorie ‘wijken’, die natuurlijk ook verduurzaamd worden. Dat vraagt een aparte aanpak per industrieterrein. Op dit moment zijn de industrieterreinen nog niet geanalyseerd.

Planning nog onbekend.

Maar 15% van de huizen in Jutphaas-Wijkersloot is aangesloten op de stadsverwarming. Een andere collectieve oplossing is het meest efficiënt.

Alle huizen in Lekboulevard zijn aangesloten op de stadsverwarming van Eneco. Dit warmtenet is nog niet helemaal aardgasvrij. Eneco wil het warmtenet in 2035 verduurzaamd hebben.

Omdat deze wijk al volledig gebruikmaakt van stadswarmte, is er waarschijnlijk geen wijkuitvoeringsplan nodig.

Alle huizen in Merwestein zijn aangesloten op de stadsverwarming van Eneco. Dit warmtenet is nog niet helemaal aardgasvrij. Eneco wil het warmtenet in 2035 verduurzaamd hebben.

Omdat deze wijk al volledig gebruikmaakt van stadswarmte, is er waarschijnlijk geen wijkuitvoeringsplan nodig.

Planning nog onbekend.

Park Oudegein is niet aangesloten op stadsverwarming. Een andere collectieve oplossing is ook niet waarschijnlijk. We denken aan een individuele oplossing, zoals een warmtepomp.

Rijnhuizen is volop in ontwikkeling. De nieuwbouwwoningen die hier net staan en nog worden gebouwd, zijn aardgasvrij. De gemeente wil zelfs dat er energiepositief gebouwd wordt. Energiepositief betekent dat een woning jaarlijks gemiddeld net iets meer energie opwekt dan de woning en haar bewoners gebruiken.

City is volop in ontwikkeling. Er komen onder andere 4 woongebouwen die allemaal aardgasvrij zijn. We kiezen voor een collectieve of semi-collectieve oplossing, in de vorm van warmte- en koudeopslag (bodemenergie). Het doel is om van City de meest duurzame binnenstad van Nederland te maken.

Planning nog onbekend.

Vreeswijk is niet aangesloten op stadsverwarming. De beste alternatieve warmteoplossing is nog onbekend. Voor Vreeswijk geeft de analyse nog geen duidelijke richting. Dit is misschien te verklaren door de grote verschillen in bebouwing en dichtheid binnen de wijk. We verwachten bij een volgende analyse meer duidelijkheid te krijgen.

Zandveld is niet aangesloten op de stadsverwarming, maar de stadswarmteleiding loopt wel door deze wijk heen naar Lekboulevard. We gaan de uitbreiding van de stadswarmte voor deze wijk onderzoeken. In 2023 en 2024 wil de gemeente samen met de bewoners een wijkuitvoeringsplan gaan maken. Vervolgens start de uitvoering en zullen de woningen van het gas af gaan.

Planning nog onbekend.

Van de huizen in Zuilenstein is 33% aangesloten op stadsverwarming. Een collectieve oplossing is het meest efficiënt.

Nog 8 jaar gas

Het aardgasnet blijft nog minimaal 8 jaar liggen nadat een wijk een uitvoeringsplan heeft gemaakt. Het kan zijn dat de gekozen warmteoplossing al veel sneller is aangebracht. Wilt u (nog) niet meedoen met het plan van de wijk? Dan kunt u later alsnog uw huis aardgasvrij maken. Het is dan vaak wel duurder. Bijvoorbeeld omdat de aansluiting op het warmtenet uitgegraven moet worden. Of omdat de isolatie en warmtepomp niet meer collectief en met subsidie ingekocht kunnen worden. De gemeente denkt daarom ook met de buurt mee over duurzame leningen en subsidies.

Zodra uw warmtevoorziening van het gas is, is het van belang om te gaan koken op inductie. Dan kan uw woning worden afgesloten van het gasnet en vervallen de jaarlijkse aansluitkosten op het gasnet van ongeveer € 150 per jaar.