Ik heb last van een boom

Het kan gebeuren dat u last heeft van een boom van de gemeente. U kunt dan vragen of wij de boom willen kappen of snoeien. Omdat we zuinig zijn op onze bomen, gaan we niet op alle verzoeken in. 

In de volgende gevallen kan de gemeente actie ondernemen:

1. Overhangende takken

Te lage takken boven wegen en paden halen we altijd weg. Dat doen we voor de veiligheid. We snoeien de onderste takken, zodat er genoeg ruimte is om eronderdoor te rijden. Ziet u een onveilige situatie? Dan kunt u dit bij ons melden.

2. Takken tegen de gevel

We verwijderen takken die tegen gevels groeien. Na een melding snoeien we een deel van de takken, zonder de vorm van de boom te veranderen. Als snoeien niet genoeg helpt, kunnen we besluiten om meer takken te verwijderen of zelfs de boom te kappen.

3. Takken tegen straatmeubilair

We verwijderen takken die tegen straatmeubilair groeien. Als takken het zicht belemmeren op bijvoorbeeld lantaarnpalen, straatnaamborden of verkeersborden, dan moeten ze voor veiligheid worden weggehaald. Dit gebeurt als andere oplossingen niet werken, zoals het verplaatsen van een bord. De vorm van de boom mag hierdoor niet veranderen.

4. Bomen bij de erfgrens

Gemeentelijke bomen mogen niet binnen 50 cm van de erfgrens staan, gemeten vanaf het midden van de boom. Als deze bomen overlast geven, kunt u een snoeiverzoek indienen. Wij beoordelen het verzoek en afhankelijk van de uitkomst ondernemen we actie.

Aanvraag doen >

U kunt ook een melding doen via 14 030 of de BuitenBeter-app.

Wanneer kapt of snoeit de gemeente niet?

We zijn zuinig op onze bomen en kappen niet zomaar een boom. Als een boom gezond is en niet gevaarlijk, laten we de boom met rust. We moeten samenleven met de natuur en dat betekent dat het geven en nemen is. Bij te weinig natuur neemt de kwaliteit van onze leefomgeving enorm af. Dat betekent dat wij in deze gevallen niet kappen:

De gemeente snoeit of kapt geen bomen omdat u te weinig zon in de tuin heeft. Wij beschouwen dit niet als overlast.

Wij snoeien en kappen geen bomen voor een betere opbrengst van zonnepanelen of zonneboilers. De laatste jaren zijn veel mensen zonnepanelen gaan gebruiken op hun dak. Dat is goed voor het milieu, net als bomen. Bomen zijn belangrijk voor iedereen. De gemeente zal geen bomen kappen of snoeien om zonnepanelen te plaatsen. Maar bij nieuwe wijken of als we iets veranderen aan een straat, kunnen we wel rekening houden met de boomkeuze.

Wij snoeien en kappen geen bomen voor een vrij uitzicht. In Nederland bestaat geen recht op een vrij uitzicht. Bij nieuwe aanplant kunt u dus geen aanspraak maken op het behoud van uitzicht.

Wij plaatsen geen bomen of planten terug als door snoei uw beschutting (tijdelijk) verdwijnt. Inewoners moeten zelf zorgen voor beschutting en kunnen geen rechten ontlenen aan de afschermende functie van gemeentelijk groen en bomen.

Afgevallen bladeren, naalden, bloesem, zaden en vruchten zijn geen reden om bomen te snoeien of te kappen. We grijpen wel in als dit de openbare ruimte gevaarlijk maakt. Dan maken we extra schoon. Tijdens drukke perioden wordt er vaker geveegd, zoals in het bloesem-, vrucht- en bladvalseizoen. Bladeren, vruchten en zaden van gemeentelijke bomen (of die van uw buren) in uw tuin moet u zelf opruimen.

Wij snoeien en kappen geen bomen om 'afval' van boombewoners te voorkomen. Normaal gesproken doet de gemeente niets aan overlast door vogelpoep en honingdauw (nectar-achtige vloeistof die van bladeren af kan lekken). Als er veel luizen zijn, kunnen ze soms op een natuurlijke manier bestreden worden, bijvoorbeeld met lieveheersbeestjes. Bij het vervangen van oude bomen kijken we welke bomen het beste passen op die plek.

Klachten van hooikoorts zijn erg vervelend, maar geen reden om de bomen te kappen of te snoeien. Hooikoorts wordt veroorzaakt door stuifmeel, dat zich ver verspreidt. Soms wel tot 15 kilometer. Bomen kappen in uw buurt helpt dan ook meestal niet. Tegelijk zijn diezelfde bomen belangrijk voor onze leefomgeving. Insecten en vogels vinden er voedsel. En zorgen op hun beurt voor de verspreiding van stuifmeel van andere gewassen, zoals fruitbomen en andere voedselplanten.

De gemeente volgt een stappenplan bij de belissing om een boom wel of niet te kappen. Lees hier meer over op Wanneer kapt de gemeente een boom?.

Veelgestelde vragen

In het voor- en najaar hebben bomen bloesem, luizen, vruchten of bladval. Dit veroorzaakt natuurlijk afval op straat, in de tuin en in de dakgoot. Aanslag van bloesem en luizen kan overlast veroorzaken op auto's en woningen. Dit hoort bij de natuur, de gemeente heeft hier geen invloed op. We vegen regelmatig om overlast van blad en bloesem te beperken. Heeft u veel overlast? Doe dan een melding via 14 030 of de BuitenBeter-app.

Als er wortels van een gemeentelijke boom uw tuin in groeien, mag u die zelf verwijderen. De gemeente onderneemt hierin geen actie. Juridisch gezien bent u eigenaar geworden van de wortels en mag u die verwijderen, als de boom daar geen blijvende schade van ondervindt. We raden dit aan om meer schade aan gebouwen en riolering te voorkomen.

Drukt de boom uw bestrating op van uw inrit of terras, dan is de gemeente hiervoor niet aansprakelijk. Hetzelfde geldt voor wortels die onder uw fundering groeien of een verstopping veroorzaken aan uw riolering. Ook in dit geval mag u zelf actie ondernemen om het probleem op te lossen.

De gemeente handelt alleen aanvragen af voor bomen die eigendom zijn van de gemeente. Als de boom in de tuin van uw buren staat, moet u dit met hen oplossen. Heeft u een huurwoning? Dan kunt u contact opnemen met uw verhuurder, zoals een woningcorporatie.

De Bomenstichting heeft een brochure met daarin meer informatie over Bomen bij de erfgrens.

Kijk voor meer informatie bij Eikenprocessierups.

Bomen worden intensief gesnoeid als ze nog jong zijn. Dat noemen we begeleidingssnoei. Als de bomen volwassen zijn snoeien we er alleen dood hout uit, te laag hangende takken of een gebroken tak.

We krijgen vaak de vraag of we willen snoeien in verband met schaduw, of takken hangen boven de tuin. Als de onderste takken de woning of carport niet raken, dan laten we de boom voor wat het is en snoeien we niet. Elke boom wordt elke 3 tot 5 jaar bezocht door de aannemer. Als het nodig is, wordt een boom gesnoeid. Als een boom niet is gesnoeid, heeft hij geen snoei nodig. Het betekent dus niet dat we de boom zijn vergeten.