Maaien in de gemeente

Het aantal insecten neemt al jaren flink af. Dat komt onder andere doordat er niet genoeg voedsel voor ze is. Als gemeente kunnen we hier iets aan doen. Bijvoorbeeld door anders te maaien. Op deze pagina leest u hoe we de verschillende soorten gras maaien en waarom.

Minder maaien, meer biodiversiteit

In 2023 hebben we meegedaan met Maai Mei Niet. Ook hebben we een proef gedaan met anders maaien. Van Maai Mei Niet en onze proef op 5 verschillende locaties hebben we geleerd. Soms gingen er wel 20 verschillende soorten kruiden groeien, in plaats van 6. Dat betekende meer eten en leefruimte voor bijen, vlinders en andere insecten. Zelfs bijzondere orchideeën zoals de bijenorchis lieten hun gezicht zien. Dit jaar brengen we wat we in 2023 geleerd hebben verder in de praktijk.

Ruw gras maaien

Hoe vaak: 1 keer per jaar (sommige stukken maaien we vaker, bijvoorbeeld voor de verkeersveiligheid)

Met ruw gras bedoelen we hoog gras met kruiden, die er meestal van nature groeien. We laten Zuring, Klavers, Herderstasjes en andere kruiden spontaan opkomen. Hoe meer soorten, hoe beter. Als de kruiden in bloei staan maaien we niet. Voordat we gaan maaien, halen we eerst het zwerfvuil weg. En we controleren op beschermde planten en dieren in het gras. Op bepaalde stukken halen we het maaisel niet meteen weg, omdat dit beter is voor de insecten.

Sommige stukken ruw gras worden als wadi gebruikt. Een wadi is een groene greppel, waar regenwater in kan lopen. Dit helpt goed om te gaan met de klimaatverandering. Een wadi maaien we gemiddeld 2 keer per jaar. 

Grasvelden maaien

Hoe vaak: 10 keer per jaar (speelvelden maaien we vaker)

Dit jaar maaien we veel grasvelden in Nieuwegein anders. We maaiden hier eerst gemiddeld 24 keer per jaar. Nu gaan we 10 keer per jaar maaien. Dat ziet er anders uit dan u gewend bent, maar hiermee krijgen verschillende kruiden de kans om te groeien. We helpen de natuur dus door minder vaak te maaien. Tegelijkertijd voorkomen we dat grasaren gaan bloeien, die hinderlijk kunnen zijn voor honden.

Speelvelden blijven we 20-26 keer per jaar maaien. Sommige grasvelden worden als wadi gebruikt.

Maaien in eigen tuin

Heeft u een tuin met gras? Ook u kunt de natuur een handje helpen door minder te maaien. Laat het gras wat hoger worden en verwonder u over de bloemen en kruiden die u misschien wel ziet verschijnen. We zijn benieuwd naar uw resultaten en nodigen u uit foto’s te sturen naar natuurindestad@nieuwegein.nl.

  • Grote stukken ruw gras maaien we in fasen.
  • We laten hier ruimte voor zoveel mogelijk kruiden. Hoe meer soorten, hoe beter.
  • Voordat we maaien, controleren we of er beschermde planten aanwezig zijn en of er dieren in het gras zitten.
  • Molshopen laten we zitten. Als een mol zijn stelsel gereed heeft verschijnen er geen nieuwe molshopen meer. Hun gangen helpen de grond luchtig te houden en helpen zelfs bij de afvoer van water. Daarnaast eten mollen veel (schadelijke) insecten, ze zijn namelijk dol op slakken en larven.
  • Sommige stukken ruw gras maaien we 3 keer per jaar, voor de verkeersveiligheid.

  • De maaihoogte ligt tussen de 4 en 6 cm.
  • De graskanten mogen iets over wegen, fietspaden en stoepen heen groeien (maximaal 15 cm).
  • Bomen, speeltoestellen en dergelijke mogen door het maaien niet beschadigd worden.
  • Om bomen niet te beschadigen maaien we 50 cm eromheen niet.
  • Tulpen, narcissen, krokussen en andere bollen in het grasveld proberen we te behouden. We maaien pas nadat 80% van het blad vergeeld is (ongeveer 6 weken na de bloeitijd). Het maaisel van de bollen verwijderen we zodra het afgestorven is.
  • We bemesten de bollen elk jaar.

  • We maaien als het gras maximaal 10 cm hoog is.
  • Het gras rondom picknickbankjes en andere obstakels mag een stukje hoger zijn.
  • We laten het maaisel liggen en verdelen dit gelijkmatig over het grasveld.
  • Voordat we gaan maaien, halen we eerst het zwerfvuil weg.

Denk mee over een groener Nieuwegein

Voor een groen Nieuwegein vol gezonde natuur maakt de gemeente een plan: het Omgevingsprogramma 'Natuur in de stad'. Daarin staat staat hoe wij willen werken aan een gezonde stad. We stellen het plan op samen met inwoners.

Denk mee