Aftrap plantseizoen

Het najaar is begonnen en alles lijkt zich klaar te maken voor de winterrust. Maar het is nog geen tijd om het tuingereedschap op te bergen. Het najaar is namelijk hét seizoen om bomen te planten. Tegels en asfalt maken plaats voor groen: gras, beplanting en bomen.

Ook u kunt kiezen voor meer bomen in uw tuin of op het balkon. Natuurlijk kijken we hierbij ook welke boom er specifiek op deze plek goed past. Plant u mee?

Diep geworteld

Bomen gaan nu in winterrust: de ideale tijd om te planten! De boom hoeft geen energie meer te steken in het blad en de knoppen. Alle energie kan naar de wortels, die extra goed aanslaan nu de bodem nog warm is van de zomer. Daarbij valt er in de herfst meestal genoeg regen, dus voor uitdroging hoeft u niet bang te zijn. Bomen die nu geplant worden, hebben een voorsprong op bomen die in het voorjaar geplant worden. Ze kunnen langer wortelen en de kans op uitdroging is kleiner. Met de toenemende droogte en hitte in de zomer is dit een groot voordeel.

Bomen voor een gezonde leefomgeving

Bomen vervullen belangrijke ecosysteemdiensten. Zo kan een volwassen boom op een warme dag wel 200 liter water verdampen. Naast het bieden van schaduw zorgt de boom voor verkoelende airconditioning. Daarbij wordt de lucht gezuiverd van fijnstof, terwijl zuurstof wordt afgegeven en CO₂ vastgelegd. Bomen vergroten zo de kwaliteit van leven in de stad.

Volop leven

Niet alleen voor mensen, maar ook voor andere planten en dieren zijn bomen een belangrijke schakel. Vooral inheemse boomsoorten zijn belangrijk voor onze biodiversiteit. Doordat inheemse boomsoorten al zo lang deel uitmaken van ons landschap, hebben ze oneindig veel relaties op kunnen bouwen met andere soorten. Uitheemse soorten hebben minder tijd gehad om zich aan te passen en relaties met planten en dieren op te bouwen. Wel kunnen ze andere belangrijke kwaliteiten hebben. Neem bijvoorbeeld de plataan: goed bestand tegen het stadsklimaat en een fantastische luchtzuiveraar.

Keuzestress?

Gemeente Nieuwegein focust op het stimuleren van de biodiversiteit en daarom kiezen we het liefst voor inheemse soorten. Ook u kunt met inheemse soorten de biodiversiteit stimuleren. Ook andere eigenschappen kunnen een rol spelen bij de keuze voor en soort. Denk aan groeisnelheid en hoogte.