Bladafval of bodemverbeteraar?

Het duurde even, maar eindelijk is de herfst begonnen. Bomen verkleuren en blaadjes vallen. Gemeente Nieuwegein zet het gevallen blad in als bodemverbeteraar. Steeds meer plantvakken krijgen zo een laagje organisch materiaal, oftewel mulch. En dat heeft zo zijn voordelen.

Mulchen is het bedekken van de bodem met organisch materiaal, zoals maaisel, snoei- en bladafval. Bij alle nieuw aangelegde plantvakken zet gemeente Nieuwegein bladafval in, bijvoorbeeld in Schansen Noord. De bodem krijgt hier een beschermend dekentje van gecomposteerd blad, aangevuld met een beetje snoeiafval. En daar gedijen bodem én nieuwe aanplant goed bij. Het verterende blad geeft de bodem voeding en bescherming tegen weersinvloeden als vorst en felle zon. Ook werkt de mulch als een spons, waardoor water beter wordt vastgehouden. Planten profiteren hier natuurlijk van, want extra voeding en vocht zorgen voor goede groei.

Gesloten kringloop

Gemeente Nieuwegein produceert de mulch lokaal. Het blad wordt verzameld binnen de regio, bijvoorbeeld op fietspaden, parkeerplekken en gazons. Het composteren gebeurt bij Groen Recycling Nieuwegein. Daarna wordt er nog snoeiafval toegevoegd. De mulch kan daarna terug de gemeentelijke plantvakken in. Dat is nog eens circulair werken!

Binnenharken

Mulch is ook voor uw eigen tuin of plantenbakken fantastisch om bodem en planten te boosten. Laat blad in uw tuin dus zeker liggen of veeg het in uw borders. U kunt ook organisch materiaal uit eigen tuin gebruiken om de mulch aan te vullen, zoals gemaaid gras en snoeiafval. Bedek vervolgens uw grond met een laag van ongeveer 5 centimeter. Misschien moet u even wennen aan al die mulch, maar bodem, planten en dieren zullen u dankbaar zijn. Bijkomend pluspunt: een overvolle groenkliko behoort tot de verleden tijd!

Bron van leven

Niet alleen bodem en planten profiteren van de mulch. Ook voor andere organismen is mulch belangrijk. Insecten vinden er voedsel en een plek om voort te planten, vogels kunnen er scharrelen en egels schuilen graag in een bladerhoop. Let dus wel even op bij het verzamelen van blad, want er kan zomaar een egel zitten.