Eikenprocessierups

In de maanden april, mei, juni en juli komt in delen van Nederland de eikenprocessierups voor. Dit is de rups van de eikenprocessievlinder, die vooral in zomereiken leeft. De brandharen van deze rups kunnen gezondheidsklachten veroorzaken, zoals jeuk, irritatie van de huid, ogen en luchtwegen. Daarom worden de rupsen in een zo vroeg mogelijk stadium bestreden.

Aantal nesten daalt

In onze gemeente pakken we de eikenprocessierups alleen aan wanneer we nesten vinden. Dit noemen we curatieve bestrijding. Al 14 jaar hebben we in ons land te maken met deze rups. Gelukkig zijn er landelijk en vooral in onze regio steeds minder nesten. In 2021 vonden we er nog 280, in 2022 iets meer dan 170 en in 2023 slechts 127, die we hebben verwijderd. Een speciaal bedrijf houdt de bomen in de gaten en haalt de gevonden nesten op een speciale manier weg. De medewerkers zijn volledig beschermd tegen de vervelende brandharen.

Natuurlijke vijand

Ook heeft een vrijwilliger meer dan 300 nestkastjes verspreid door Nieuwegein opgehangen. Daarin kunnen vogels zoals koolmezen en pimpelmezen zich nestelen. De mezen zijn dol op onder andere deze rupsen en zo worden ze op natuurlijke wijze bestreden. Elk jaar in het vroege voorjaar worden deze nestkastjes gecontroleerd en schoongemaakt. We zorgen ook voor een gevarieerde beplanting in de buurt van de eikenbomen. We proberen planten te laten groeien die de natuurlijke vijanden van rupsen aantrekken en zo helpen bij de bestrijding.

Heeft u een nest gezien?

Mocht u ergens nesten aantreffen, dan kunt u dit melden via 14 030. Een gespecialiseerd bedrijf zal dan de nesten weghalen.