Natuur in de stad: tips om de biodiversiteit in uw omgeving te vergroten

Gemeente Nieuwegein schrijft aan het Omgevingsprogramma Natuur in de stad. Dit is een plan van aanpak om Nieuwegein de komende jaren groener en klimaatbestendiger te maken. We hebben de afgelopen maanden veel ideeën verzameld onder onze inwoners. Die ideeën verwerken we momenteel in het plan. Vergroenen doen we immers samen.

De 4 V's

Natuurlijke biodiversiteit is essentieel voor het evenwicht van ecosystemen en het welzijn van mensen en dieren. Het vormt de ruggengraat van onze planeet en heeft invloed op alles, van de lucht die we inademen tot het voedsel dat op ons bord belandt. In ons streven om deze kostbare variëteit te behouden en te herstellen, zijn er 4 sleutelwoorden om te onthouden: Voedsel, Veiligheid, Voortplanting en Variatie. Deze 4 V's zijn een leidraad voor de gemeente om de biodiversiteit in de openbare ruimte te vergroten. 

Tips voor meer biodiversiteit

  1. Inheemse planten: kies voor inheemse plantensoorten in uw tuin. Deze planten zijn aangepast aan de lokale omstandigheden en bieden voedsel en schuilplaatsen aan inheemse dieren. De gemeente heeft een speciale Boom- en plantwijzer voor Nieuwegein.
  2. Vermijd pesticiden en herbiciden: gebruik geen schadelijke chemicaliën in uw tuin. Pesticiden en herbiciden kunnen schadelijk zijn voor dieren.
  3. Diversiteit aan planten: zorg voor veel verschillende planten in uw tuin. Dit trekt verschillende soorten insecten aan en bevordert een gezond ecosysteem. Wist u dat brandnetels en bramen stikstof opnemen uit de grond? Daarnaast zijn brandnetels ook goed voor vlinders. Ze kunnen daar hun eieren op leggen. Een andere tip is om een bloeiboog te maken, zodat de tuin het hele jaar goed is voor dieren. Zorg dat er op de juiste momenten gesnoeid wordt.
  4. Voedsel voor dieren: zorg voor voedselbronnen voor dieren, zoals vetbollen voor vogels en bijenhotels en zand of stenen voor wilde bijen. Dit helpt bij het behoud van populaties van dieren die anders moeite zouden hebben om voedsel te vinden. U kunt ook een gaatje in de schutting maken, zodat egels uw tuin in kunnen.
  5. Waterbronnen: zet een vogelbad of een kleine vijver in uw tuin om dieren water te geven. Dit is vooral belangrijk in droge periodes.
  6. Dode planten en hout: laat wat dode planten en hout liggen in uw tuin. Ze bieden schuilplaatsen en voedsel voor insecten en andere kleine dieren. Of graaf ondiepe geultjes (rillen). Die helpen de biodiversiteit te bevorderen door water af te voeren, regenwater vast te houden en gunstige omstandigheden te bieden voor kleine dieren en planten.
  7. Natuurlijk gazonbeheer: laat uw gazon wat langer groeien voordat u het maait. Of maai het in delen. Dit biedt beschutting aan insecten en kleine dieren. Heeft u een groot gazon? Maai een cirkel of een pad en wissel dat bij een volgende maaibeurt.
  8. Composteer: composteer organisch afval in plaats van het weg te gooien. Dit verrijkt de bodem en ondersteunt het bodemleven.
  9. Milieuvriendelijk tuinieren: gebruik duurzame methoden zoals mulchen om vocht vast te houden en onkruid te verminderen, in plaats van chemische methoden. 'Mulchen’ is een ander woord voor het toedekken van de grond met een laag organisch materiaal, wat door de natuur wordt opgenomen en verwerkt. Zo bemest u uw tuin als het ware.
  10. Educatie: leer meer over de flora en fauna in Nieuwegein. Lees de nieuwsberichten over groen of kijk op natuurkwartier.nl.
  11. Zuinig omgaan met water: bespaar water in uw tuin. Dit helpt ook om lokale ecosystemen in stand te houden.
  12. Natuurlijke schaduw: plant bomen en struiken die schaduw geven. Dit helpt niet alleen bij het reguleren van de temperatuur, maar biedt ook leefruimte voor verschillende dieren. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door verschillende hoogtes te maken.
  13. Zelfbeheer: werk samen met uw buren om groenstroken en gemeenschappelijke ruimtes te vergroenen. Door samen te werken kunt u meer bereiken. Lees meer op Zelf groen onderhouden.
  14. Milieuvriendelijke verlichting: gebruik 's nachts verlichting die het minst ingrijpend is voor dieren. Gebruik bijvoorbeeld amberkleurige buitenverlichting. Of bedenk of verlichting überhaupt wel nodig is.
  15. Verminder gebruik van plastic: plastic kan schadelijk zijn voor het milieu en het zeeleven. Gebruik zo min mogelijk plastic in uw dagelijkse leven.
  16. Maak nestkasten en schuilplaatsen: hang nestkasten op voor vogels en zet insectenhotels neer. Deze bieden een veilige plek voor dieren om te nestelen en schuilen, wat hun overlevingskansen vergroot. Of laat een hoopje snoeiafval liggen.