Nieuwegein circa 483 bomen rijker

Dit voorjaar worden 110 bomen en ca 40 fruitbomen terug geplant in Nieuwegein. Vorig najaar zijn er al 333 bomen terug geplant. We verwijderen bomen met zorg en planten nieuwe bomen op kansrijke plekken. Zo wil de gemeente de kwaliteit van het groen verhogen en zorgen dat de nieuwe bomen goed kunnen groeien. Bomen maken Nieuwegein nog groener en zorgen voor een prettige en gezonde leefomgeving.

We zorgen goed voor onze bomen

De meeste bomen die zijn gekapt, waren ziek of vormden een gevaar. Daarnaast hebben veel bomen de stormen van vorig jaar niet overleefd. We vinden het belangrijk om goed voor de bomen te zorgen. Daarom heeft de gemeente speciale regels opgesteld voor het vervangen van gekapte bomen. Deze regels zijn vastgelegd in ons boombeschermingsplan, waarin precies staat beschreven hoe wij met onze bomen omgaan. Kijk voor meer informatie op ikbennieuwegein.nl/bomen. We letten bij het planten van nieuwe bomen meer op de kwaliteit in plaats van de hoeveelheid bomen. Als we bomen weghalen, zorgen we ervoor dat overgebleven bomen sterker en gezonder kunnen groeien. Op geschikte locaties planten we verschillende boomsoorten terug. Dit gebeurt op een duurzame manier, met goede ondergrondse voorzieningen voor bomen die in verhardingen worden geplaatst.

Bomen zijn mooi en nuttig

Bomen zijn mooi en nuttig. Zo zorgen ze voor verkoeling en bij hevige regenval houden bomen het regenwater langer vast. En bomen bieden kleine dieren en insecten een thuis. Daarom willen we onze bomen beschermen, behouden én nieuwe bomen planten.

Biodiversiteit

Om de biodiversiteit te bevorderen, planten we verschillende bomen terug. Dit vermindert de kans op ziekten, omdat niet alle bomen van dezelfde soort worden aangetast als er een plaag uitbreekt. Ook vervangen we jonge en kwetsbare bomen die de hitte van afgelopen zomer niet hebben overleefd.