Oplossing uit duizenden voor Japanse duizendknoop: terugblik op unieke pilot

Afgelopen juli startte in Nieuwegein een bijzonder project. Aan de Moerashoeve experimenteerden we met een nieuwe methode om Japanse duizendknoop te bestrijden. Het ging om een bacterie die de wortels van de plant aantast. Waarschijnlijk is de pilot voorjaar 2024 klaar en kunnen we dan de resultaten delen.

Ontembare groeikracht

De duizendknoop is een verschrikkelijke woekeraar. Omdat de plant uit Azië komt, zijn hier geen natuurlijke vijanden die hem in toom houden. Zo blijft de plant zich verspreiden. Met zijn groeikracht en sterke wortels kan hij zelfs funderingen, kademuren of rioleringen beschadigen. Ook groeit hij zó snel dat andere planten weggedrukt worden. Dat komt de biodiversiteit niet ten goede. De schade die de plant aanricht, kan flink oplopen. Niet gek dus dat al jaren gezocht wordt naar manieren om de plant te bestrijden.

Oplossing uit duizenden

Voor dit project heeft de gemeente samengewerkt met Green Soil Innovations. Dit bedrijf ontwikkelde een biologische bestrijdingsmethode tegen de duizendknoop. De Moerashoeve was een geschikte testlocatie. Dit toekomstige bouwterrein ligt braak en is goed toegankelijk voor machines. De bodem op het terrein werd vermengd met de bacterie. Deze bacterie tast de wortels van de duizendknoop aan. Zo verzwakt de plant. Vervolgens wordt de grond afgedekt met 3 lagen folie. Zo blijft de bodem luchtdicht en wordt de plant verstikt. Na ongeveer 7-9 maanden mag het folie er eindelijk af. Of de grond helemaal vrij is van duizendknoop, zal pas echt blijken in het nieuwe groeiseizoen. De resultaten zijn veelbelovend.

Uitbreiding toolbox

Als het werkt, is het een fijne toevoeging aan de manieren die de gemeente al gebruikt om de plant te bestrijden. Helemaal verwijderen is een kostbare klus. De grond moet diep worden afgegraven en vervolgens gezeefd, zonder garantie op succes. Eén achtergebleven stukje wortel of stengel kan al uitgroeien tot een nieuwe plant. De gemeente richt zich daarom op maaien en het maaisel van de plant wordt afgevoerd om verdere verspreiding te voorkomen.

Zelf kunt u de plant ook bestrijden door de plant uit te putten. Dat kan door de plant steeds kort te wieken. De plantresten kunnen niet bij het groenafval, maar moeten bij het restafval. Anders kan de plant zich verder verspreiden. En dat willen we juist voorkomen!