Opvallende resultaten uit de inwonersenquête over natuur

Gemeente Nieuwegein wil werken aan een groene en schone stad waar biodiversiteit wordt beschermd en hersteld. Dit staat onder meer in het coalitieakkoord. Uit de enquête op Ik ben Nieuwegein blijkt dat ook inwoners een gezonde leefomgeving belangrijk vinden.

We werken op dit moment aan het Omgevingsprogramma Natuur in de stad. U kunt dit omgevingsprogramma zien als een plan van aanpak waarin staat hóe Nieuwegein groener gaat worden. Met onder meer de uitkomsten van de enquête scherpen we de groene doelen voor Nieuwegein en de manier waarop we die met elkaar gaan realiseren verder aan. 

Succesvol:

Jullie geven de natuur in en om Nieuwegein een gemiddeld rapportcijfer van een 7.

Wat viel op?

Als het gaat om het groen in de stad vinden jullie afwisseling in type beplanting en natuur die bijdraagt aan een gezond leefklimaat het meest belangrijk. Natuur moet de gevolgen van klimaatverandering tegengaan en de biodiversiteit versterken, blijkt uit de antwoorden. In het omgevingsprogramma is dit een belangrijk onderdeel van de visie voor een groene en gezonde stad.

Daarnaast vinden jullie dat natuur een menselijke gebruiksfunctie heeft. U moet er bijvoorbeeld kunnen ontspannen, uitrusten, sporten en spelen. Opvallend is dat jullie niet per se vinden dat de natuur toeristen moet trekken. De natuur moet van Nieuwegein een gezonde plek maken om te wonen en te verblijven.

Het is een uitdaging om al die functies van het groen te verenigen. In het omgevingsprogramma is hier oog voor. Bijvoorbeeld door te kijken of de juiste soort op de juiste plek staat. Ook koppelen we onze doelen voor natuur aan die van het Omgevingsprogramma Klimaatadaptatie. Ook worden eigen initiatieven gestimuleerd. Zo zorgen we écht samen voor de natuur. 

Uitdagingen

De enquête laat zien dat de overgrote meerderheid vóór meer groen is: meer bomen, meer bermen met kruiden en meer diversiteit in beplanting. Sommige mensen stellen daar wel voorwaarden aan. Zo vindt de overgrote meerderheid bloemrijke bermen een goed idee, maar vindt men ook dat de (verkeers)veiligheid er niet onder mag lijden.

Ook geven inwoners aan dat bomen voor overlast kunnen zorgen, onder andere door bloesem, bladval, wortelopdruk, zichtbelemmering en luizenvocht (dit zorgt voor die plakkerige laag op de auto). Het uitgangspunt van de gemeente is om gezonde bomen zo lang mogelijk te laten staan. Toch begrijpen we ook dat door bepaalde keuzes in het verleden bomen voor overlast kunnen zorgen. We denken daarom na hoe we de overlast van bomen zo veel mogelijk kunnen wegnemen en hoe we bomen zo goed mogelijk een plek geven.

Behoefte aan kennis

Zo’n 60% van jullie gaf aan niets te weten over vleermuisverlichting, paddenschermen en ondergrondse bijenhotels. Na meer uitleg hierover geeft 80 tot 90% aan dat gemeente Nieuwegein deze voorzieningen moet toepassen. Er is niet altijd genoeg kennis, maar daar is duidelijk wel behoefte aan. Samenvattend willen jullie weten hoe je als inwoner zelf iets kunt doen voor meer biodiversiteit, welke planten en dieren er in en om Nieuwegein leven en wat de gemeente doet qua groenbeheer en waarom. Voorlichting en educatie zijn belangrijke onderwerpen in het omgevingsprogramma. De enquête biedt dan ook waardevolle inzichten voor dit thema.

Aan de slag

Inwoners willen best zelf voor meer groen zorgen. 58% van de respondenten geeft aan zelf al iets gedaan te hebben in eigen tuin of op eigen balkon voor het versterken van de biodiversiteit. Ook staan jullie overwegend positief tegenover maatregelen als ander maaibeleid om meer plantensoorten een kans te geven. Dit is fijn om te horen, want bij de uitvoering van het omgevingsprogramma zijn wij deels afhankelijk van eigen initiatieven van bewoners en uw bereidheid om bij te dragen aan een groene en schone stad.

Inwonersavond 3 juli 2023 19.00 uur

Heeft u zich al aangemeld voor de inwonersavond op 3 juli? Tijdens deze avond praten we over de ambities die we een plek willen geven in het omgevingsprogramma. Stuur een e-mail naar natuurindestad@nieuwegein.nl en meld u aan voor vrijdag 30 juni 17.00 uur.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van over hoe we verder werken aan het omgevingsprogramma voor een groener Nieuwegein? Medio augustus 2023 krijgt u per mail een update over hoe we de enquêteresultaten verder verwerken in het omgevingsprogramma. Heeft u op dit moment een vraag of opmerking? Laat het weten via natuurindestad@nieuwegein.nl