Van grijs naar groen: Kribbemonde in bloei

Gemeente Nieuwegein schrijft aan het Omgevingsprogramma Natuur in de stad. Dit is een plan van aanpak om Nieuwegein de komende jaren groener en klimaatbestendiger te maken. We hebben de afgelopen maanden veel ideeën verzameld onder onze inwoners. Die ideeën verwerken we momenteel in het plan. Vergroenen doen we immers samen. In deze serie vertellen we welke groene projecten we nu al uitvoeren buiten. 

450 m2 leefomgeving verbeterd

De Kribbemonde ziet er sinds dit voorjaar heel anders uit. Beton heeft plaatsgemaakt voor groen. En veel verschillende plantensoorten zorgen voor kleur en een constant gezoem van insecten. Bewoners en de gemeente trokken samen op om de natuur in de straat een flinke boost te geven.

De bewoners wilden graag een stuk van in totaal 40 m2 omvormen. Hun wensen en de plannen van de gemeente konden uitstekend worden samengevoegd. Met een aannemer hebben de bewoners en de gemeente een tekening van de buurt gemaakt. Er werd uiteindelijk een gebied van 450 m2 in het plan opgenomen: 50 m2 beton eruit, aanplant van nieuw groen en vervangen van bestaand groen.   

Meer leven in de straat

Het afgelopen voorjaar werd de straat aangepakt. Theo Kleijer, directievoerder Groen, vertelt: "We kozen qua beplanting voor een mix van heesters, Hertshooi, Roos, Struikhedera, Vlinderstruik en Hortensia. Ook hebben we ongeveer 50 m2 verharding verwijderd en ruimte gemaakt voor meer plantvakken. De resultaten zijn verbluffend. We zien nu bijvoorbeeld bijen en vlinders. En de straat heeft veel meer kleur gekregen door de bloeiende bloemen van het vroege voorjaar tot het late najaar. Ook de bewoners zijn heel enthousiast. Waar bij het begin van het project 4 bewoners als initiatiefnemer betrokken waren bij de uitvoering, helpen nu al 11 bewoners actief mee om de plantvakken te onderhouden. In totaal houden deze bewoners nu 350 m2 bij."