Zee aan bloemen en kruiden: kleurrijk bedrijventerrein Het Klooster

Gemeente Nieuwegein schrijft aan het Omgevingsprogramma Natuur in de stad. Dit is een plan van aanpak om Nieuwegein de komende jaren groener en klimaatbestendiger te maken. We hebben de afgelopen maanden veel ideeën verzameld onder onze inwoners. Die ideeën verwerken we momenteel in het plan. Vergroenen doen we immers samen. In deze serie vertellen we welke groene projecten we nu al uitvoeren buiten. 

De voorjaarsbollen gaan de grond weer in! Gemeente Nieuwegein voorziet op bedrijventerrein Het Klooster opnieuw een flink stuk grond van voorjaarsbollen. Dat wordt weer genieten komend voorjaar. In de herfst van 2022 hebben we op een schuine strook grond van ongeveer 600 m2 voor het eerst voorjaarsbollen geplant. Vanaf half maart bloeiden er duizenden krokussen, narcissen, kleine botanische tulpen, sieruien, kruiden en meer. Tot half juli bloeiden er de hele tijd allerlei soorten bloemen.

Boost voor de biodiversiteit

Ook nu plant de gemeente weer voorjaarsbollen. Theo Kleijer, directievoerder bij gemeente Nieuwegein: “Zo’n kleurrijk bedrijventerrein ziet er natuurlijk fantastisch uit en is een mooi welkom als je hierlangs Nieuwegein binnenrijdt. Iemand noemde het een grote, bloeiende zee. Het bloemenveld vol inheemse soorten is prachtig, maar het is nog belangrijker dat het veld volop voedsel biedt aan insecten als hommels, bijen en vlinders. Dit soort bloemenvelden spelen een belangrijke rol bij het versterken van de biodiversiteit. Meer soorten planten en dieren zorgen voor een robuustere natuur, die tegen een stootje kan. Dat maakt onze leefomgeving gezonder, ook voor de mens.”

Slim en verrassend

Door slim te planten en te zaaien vinden insecten steeds genoeg voedsel en ziet het veld er elke keer weer anders uit. Theo: "De bloeiboog kunnen we door aanplant van deze bollen vergroten. Na de bollen nemen de kruiden verder het bloeiseizoen over. Er zijn ook veel soorten insecten gezien."