Coronavirus in de gemeente Nieuwegein

Datum:

Op deze pagina leest u wat u kunt doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, wat de maatregelen zijn in onze gemeente en waar u belangrijke informatie kunt vinden.

Bekijk de nieuwsberichten onderaan de pagina of lees meer over de volgende onderwerpen:

Stel hier uw vraag over corona

Laatste nieuws

Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. Het aantal besmettingen stijgt snel en dat heeft zijn weerslag op de zorg. Al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. De bron van de besmetting is niet altijd duidelijk, maar wat wel duidelijk is: hoe meer contacten, hoe meer besmettingen. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe.  

Kijk voor alle informatie over de lockdown op rijksoverheid.nl.
Lees ook op de website van de Rijksoverheid een samenvatting van de toespraak in eenvoudige taal. 

Burgemeester Frans Backhuijs schenkt de boom en het bord aan het St. Antonius Ziekenhuis.

Bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein staat een 7 meter hoge kerstboom met honderden lichtjes. Met daarnaast een groot bord met de tekst 'Deze zorgsterren schijnen ook tijdens de feestdagen!' Burgemeester Frans Backhuijs schenkt de boom en het bord namens gemeente Nieuwegein aan het ziekenhuis, als steuntje in de rug voor de patiënten en medewerkers. De burgemeester bracht aansluitend een bezoek aan de IC. "Sinds maart wordt hier ontzettend hard gewerkt in de strijd tegen het coronavirus. We schenken deze boom om hen te bedanken," aldus de burgemeester.

Bekijk de video over het bezoek van de burgemeester aan het St. Antonius Ziekenhuis. 

Het gaat nog niet goed met de besmettingen van corona in Nederland. Daarom gaat op 1 december de Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19 in voor de komende drie maanden. Hiermee worden de bestaande coronamaatregelen vastgelegd in wetgeving en krijgen de Tweede en Eerste Kamer meer betrokkenheid. De wet brengt meer wijzigingen met zich mee. Zo is het per 1 december het verplicht een mondkapje te dragen in publieke ruimtes. 

Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, stelt het kabinet het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters vanaf 1 december verplicht. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen een mondkapje dragen. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals bij een bezoek aan de kapper of het volgen van rijlessen. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar vanaf 1 december is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder.

Geen spatschermen

Door het dragen van een mondkapje wordt verspreiding van het virus beperkt, zodat de zorg minder wordt belast. Alleen mondkapjes (verkrijgbaar bij o.a. drogist en veel supermarkten) zijn toegestaan. Alternatieven zoals een spatscherm (faceshield) en sjaals of bandana’s mogen niet worden gedragen als alternatief. Dit omdat deze niet volledig de neus en mond afdekken. Handhavers zullen toezien op het dragen van een mondkapje, een boete bedraagt 95 euro.

Uitzonderingen 

De verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid

Kijk op onze webpagina veelgestelde vragen en antwoorden over de corona-maatregelen, waaronder mondkapjes.

De burgemeester van Nieuwegein en een internist/intensivist van het St. Antonius Ziekenhuis zijn elke dag bezig met corona. Alleen als ze slapen denken ze er even niet aan. Misschien herkent u dat wel.

Ze ontmoetten elkaar op het Stadshuis en hadden een gesprek over hun ervaringen met corona en hun zorg voor Nieuwegein. Een stad met gezonde inwoners waar het leven zoveel mogelijk gewoon door kan gaan; daar doen zij het voor. Waar doet u het voor?

Bekijk de video hier

Het coronavirus is er nog. Daarom kan vanaf nu iedereen de CoronaMelder-app gebruiken. De app informeert u als u mogelijk bent besmet. Zo kunt u voorkomen dat u onbewust een ander besmet. Elke download helpt om de verspreiding van corona te stoppen. In de App Store en de Google Play Store staat CoronaMelder voor u klaar. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig. 

Meer informatie kunt u vinden op www.coronamelder.nl.

Supermarkten die ruimte hebben voor meer dan dertig klanten tegelijk, kregen vanuit het kabinet tijdens de persconferentie van maandag 28 september de plicht om twee uur per weekdag geopend te zijn voor de meest kwetsbaren. Sommige supermarkteigenaren kiezen ervoor om deze twee uur achter elkaar te doen, andere kiezen voor twee uur verspreid over de dag. De gemeente Nieuwegein heeft geen zeggenschap en/of invloed op de (speciale) openingsuren die de supermarkten hanteren.

Hieronder vindt u een overzicht van de supermarkten met hun speciale uren:

 • Albert Heijn Cityplaza (Passage 65): 07.00-09.00 uur.
 • Albert Heijn Fokkesteeg (Rapenburgerschans 9): van 07.00-09.00 uur.
 • Albert Heijn (Hoog Zandveld 2): ma-za 07.00–09.00 uur.
 • Albert Heijn Muntplein (Muntplein 20): ma-vrij van 07.00–09.00 uur.
 • Boon’s Markt Nieuwegein (Makadocenter 2-5): 07.30-08.30 en 19.00-20.00 uur.
 • Dirk van de Broek City Plaza (Markt 54): 07.00-08.00 uur en 19.00-20.00 uur. 
 • Jumbo Cityplaza (Raadstede 1 Laag): 07.00–09.00 uur. 
 • Jumbo Galecop (Galecop 7): 07.00-09.00 uur.
 • Jumbo (Walnootgaarde 4A): ma-za van 07.00–09.00 uur.
 • Lidl (Kauwenhof 1 en Waardijnburg 10): ma-vrij 07.00 tot 09.00 uur.
  Daarnaast is kassa 1 op alle dagen een voorrangskassa voor ouderen en kwetsbaren.
 • Nettorama (Hildo Kropstraat 1 – 3): 07.00–08.00 uur.
 • Plus Van Loon (Nedereind 10): 07.00–08.00 uur en van 19.00-20.00 uur.

Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, koorts of verlies van smaak en geur? Blijf dan thuis en maak een afspraak voor een coronatest. Bezoek daarvoor de website www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. 

De GGD heeft speciale teststraten ingericht waar de coronatest plaatsvindt. Welke locaties dit zijn staat op de website van de GGD Regio Utrecht: www.ggdru.nl. Naast de testlocaties vindt u op deze website ook nog andere informatie over het testen op corona. Bijvoorbeeld over wat dit betekent voor uw huisgenoten of hoelang het duurt voordat u de uitslag krijgt.