Coronavirus in de gemeente Nieuwegein

Datum:

Op deze pagina leest u wat u kunt doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, wat de maatregelen zijn in onze gemeente en waar u belangrijke informatie kunt vinden.

Bekijk de nieuwsberichten onderaan de pagina of lees meer over de volgende onderwerpen:

Stel hier uw vraag over corona

Laatste nieuws

Er zijn genoeg mensen gevaccineerd om de coronamaatregelen te versoepelen vanaf 25 september. Dat kondigde het Kabinet aan op dinsdag 14 september. 1,5 meter afstand houden is per 25 september niet meer verplicht, maar blijft wel een veilige afstand. Bij bezoek aan plekken waar het drukker is, zoals horeca, evenementen, poppodia, theaters en bioscopen, heeft u een coronatoegangsbewijs nodig.

Veel maatregelen verdwijnen vanaf 25 september, maar het virus is niet weg. Daarom zijn de versoepelingen alleen mogelijk onder voorwaarden. Het coronatoegangsbewijs is op drukke plekken een belangrijke voorwaarde om het risico van besmetting zo laag mogelijk te houden. Op deze manier kunnen we zo veilig mogelijk samen komen en kunnen de meeste locaties open én open blijven.

Je krijgt een coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een geldig herstelbewijs hebt of een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud. Testen blijft gratis voor iemand die geen herstel- of vaccinatiebewijs heeft.

Ook blijven de basisregels belangrijk om verspreiding van het virus te voorkomen.

 • 1,5 meter blijft een veilige afstand en is een dringend advies. Geef elkaar de ruimte.
 • Was vaak uw handen.
 • Hoest en nies in uw ellenboog.
 • Schud geen handen.
 • Zorg voor voldoende frisse lucht.
 • Heeft u klachten? Blijf thuis en laat u testen.
 • Werk thuis als het kan en op kantoor als het nodig is.

In november beoordeelt het kabinet de resterende maatregelen. Lees op onze webpagina veelgestelde vragen en antwoorden meer over de versoepelingen per onderwerp.

Steeds meer mensen zijn gevaccineerd. Het aantal besmettingen per dag neemt af en in het ziekenhuis wordt het niet drukker. Toch blijven coronaregels nodig, want veel mensen zijn nog niet beschermt tegen het virus. Zij hebben nog geen prik gehad en zijn ook niet eerder besmet geweest met het virus.

Afgelopen vrijdag 13 augustus liet het Kabinet daarom weten dat zij stap voor stap de 1,5 meter los wil laten. Eerst in het mbo, hbo en wo. Vanaf 30 augustus kunnen studenten in het mbo, hbo en wo hun lessen weer fysiek op school of de universiteit volgen. Tot 31 oktober geldt, dat per ruimte maximaal 75 studenten mogen. Docenten en studenten hoeven dan niet langer 1,5 meter afstand te houden.

De andere coronaregels gelden naar verwachting nog tot 20 september. Clubs en discotheken kunnen naar verwachting pas rond 1 november open. Afhankelijk van het aantal ziekenhuisopnames en de stijging in het aantal gevaccineerden kan de 1,5 meter vanaf 20 september op meer plekken worden losgelaten.

Lees op onze webpagina veelgestelde vragen en antwoorden meer over de huidige coronaregels.

Steeds meer mensen krijgen een vaccinatie tegen corona, waardoor snel minder mensen ziek zullen worden. De verwachting is dat het aantal nieuwe ziekenhuisopnames gaat afnemen. De samenleving stap voor stap openen is niet zonder risico’s. Maar het kabinet kijkt ook naar het maatschappelijke en economische belang. Daarom neemt het kabinet de eerste voorzichtige stap in het openingsplan per 28 april.

De versoepelingen per 28 april hebben betrekking op:

 • De avondklok;
 • Het aantal mensen dat u thuis kunt ontvangen;
 • De openstelling van de buitenterrassen;
 • Het winkelen zonder afspraak;
 • Warenmarkten;
 • Het volgen van lessen van hogescholen en universiteiten;
 • Theorie-examens voor een rijbewijs, vaar- of vliegbewijs;
 • Uitvaarten.

Lees op onze webpagina veelgestelde vragen en antwoorden meer over de versoepelingen per onderwerp.

Vervolgstappen openingsplan

De tweede stap in het openingsplan staat op z’n vroegst op 11 mei gepland. Dan kan er bijvoorbeeld meer als het gaat om buitenlocaties, zoals dierentuinen en pretparken. Ook kan er dan onder voorwaarden weer binnen en meer buiten gesport worden.

Op 3 mei horen we of deze tweede stap gezet kan worden. Dan wordt ook meer bekend over het reisadvies. Welke maatregelen verder nog worden losgelaten, als de cijfers het toelaten, is te zien in het overzicht van het openingsplan van Rijksoverheid. 

Het aantal besmettingen per dag neemt af en ook in het ziekenhuis wordt het langzaam iets minder druk. Maar nieuwe varianten van het coronavirus winnen snel terrein in Nederland. Dat is zorgelijk, want die varianten zijn besmettelijker en kunnen leiden tot een nieuwe golf van besmettingen. We moeten nieuwe besmettingen nu zo veel mogelijk tegengaan, zodat de ziekenhuizen ook de komende maanden ruimte houden voor coronapatiënten en de reguliere zorg. Daarom heeft het kabinet besloten om de huidige lockdown voort te zetten. Wel gaan basisscholen en kinderopvang vanaf 8 februari weer open. Daarnaast mogen consumenten vooraf geplaatste bestellingen, op vooraf afgesproken tijden, ophalen bij de winkel.

Meer informatie hierover vindt u op de website van de Rijksoverheid. Kijk ook op onze aparte pagina met veelgestelde vragen en antwoorden over het coronavirus.

Afbeelding van de testbus.

Per 1 februari kunnen inwoners met coronaklachten zich laten testen bij een mobiele testbus van de GGD in Nieuwegein. De mobiele testunit staat op Stadsplein 1, ter hoogte van de ingang van het Stadshuis aan de zijde van Stadstheater De Kom. U kunt er uitsluitend terecht op afspraak.

Afspraak maken

De mobiele testunit op Stadsplein is vanaf maandag 1 februari op afspraak geopend. Of u hier terecht kunt voor een test is afhankelijk van de beschikbaarheid. Als u klachten heeft die passen bij het coronavirus kunt u een afspraak maken via www.coronatest.nl of u kunt bellen met het landelijke nummer 0800-1202 of het nummer van GGD regio Utrecht 030-63 05 400. Op basis van uw postcode wordt de afspraak ingepland. Er wordt altijd gekeken naar de voor u dichtstbijzijnde locatie.

Locatie en bereikbaarheid

De testlocatie Stadsplein 1 is goed bereikbaar en ook goed vindbaar via wegwijsborden. Als u met de auto komt, kunt u het beste gebruik maken van parkeergarage Theater. Bij het verlaten van de parkeergarage, loopt u direct tegen de testlocatie aan. De GGD heeft de locatie gemarkeerd met vlaggen. Inwoners die op de fiets komen, wordt gevraagd om de fiets te stallen aan de buitenzijde van de overdekte fietsenstalling. De testlocatie is van buitenom op deze manier goed te bereiken.

Er wordt van u verwacht dat u ten alle tijden de coronamaatregelen (het dragen van een mondkapje en anderhalve meter afstand houden) in acht neemt.

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari 21.00 uur tot 10 februari 4.30 uur een avondklok. Dat betekent dat iedereen gedurende deze periode tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft.

Aanleiding voor de avondklok is de ernstige situatie rond de verspreiding van het coronavirus. Het doel van de avondklok is het beperken van het sociale verkeer en daarmee het voorkomen van nieuwe besmettingen.

Naar buiten gaan tussen 21.00 en 4.30 uur mag alleen als u daar een geldige reden voor heeft. U vindt hierover alle informatie op de website van de Rijksoverheid. Kijk ook op onze aparte pagina met veelgestelde vragen en antwoorden over het coronavirus. 

 

Het kabinet maakt zich zorgen om Britse variant van het coronavirus, die besmettelijker is dan het virus dat we al kennen. Daarnaast zijn er andere varianten die zorgen baren. Dit heeft het kabinet doen besluiten om de maatregelen aan te scherpen. Hier vindt u het bericht van de Rijksoverheid.

Overzicht van maatregelen

 • Ontvang thuis niet meer dan 1 persoon van 13 jaar of ouder per dag.
 • Ga maximaal 1 keer per dag ergens op bezoek.
 • Werk thuis. Alleen mensen die essentieel zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en die hun werk niet thuis kunnen uitvoeren, mogen naar het werk komen.
 • Ga alleen naar buiten met je huishouden of met een groepje van maximaal 2 mensen.
 • De meeste locaties zijn gesloten, een overzicht vindt u op rijksoverheid.nl.
 • Onderwijsinstellingen bieden voornamelijk onderwijs op afstand tot en met ten minste 7 februari. De kinderopvang en buitenschoolse opvang zijn in deze periode gesloten.
  * In het voortgezet onderwijs kunnen praktijkonderwijs, lessen voor examenleerlingen en het afnemen van schoolexamens in het (voor)examenjaar wel op locatie plaatsvinden.
  * In MBO, HBO en WO mogen examens en tentamens worden afgenomen en is praktijkonderwijs mogelijk.
  * In alle vormen van onderwijs mag er een uitzondering gemaakt worden voor het begeleiden van kwetsbare leerlingen en studenten.
 • Voor kinderen van ouders die een cruciaal beroep hebben, is er noodopvang op de basisschool of de kinderopvang en buitenschoolse opvang. De oproep is om alleen gebruik van te maken van de noodopvang als er geen andere oplossing mogelijk is, meer informatie vindt u op rijksoverheid.nl.
 • Alleen (para)medische contactberoepen zijn toegestaan, meer informatie vindt u op rijksoverheid.nl.
 • Hotels zijn open, maar restaurants en roomservice in een hotel zijn gesloten.
 • Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën, en alleen buiten. Kinderen t/m 17 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten.
 • Maak alleen gebruik van het openbaar vervoer voor strikt noodzakelijke reizen.
 • Blijf in Nederland. Ga niet op reis naar het buitenland en boek geen buitenlandse reizen tot en met maart.Alleen (para)medische contactberoepen zijn toegestaan.

Kijk ook op onze aparte pagina met veelgestelde vragen en antwoorden over het coronavirus. 

In elk geval tot en met dinsdag 9 februari gelden er in Nederland extra zware maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te stoppen. Dat heeft het kabinet besloten. Hier vindt u het bericht van de Rijksoverheid.

Overzicht van maatregelen

 • Ontvang thuis niet meer dan 2 personen van 13 jaar of ouder.
 • Werk thuis. Alleen mensen die essentieel zijn voor de voortgang van een bedrijfsproces en die hun werk niet thuis kunnen uitvoeren, mogen naar het werk komen.
 • Ga alleen naar buiten met uw huishouden of met een groepje van maximaal 2 mensen.
 • Een aantal locaties zijn gesloten:
  1. Winkels (behalve voor essentiële zaken zoals levensmiddelen),
  2. Locaties van contactberoepen zoals kappers, nagelstudio’s, seksinrichtingen,
  3. Theaters, concertzalen, bioscopen, casino’s, etc.,
  4. Dierenparken, pretparken, etc.,
  5. Binnensportlocaties zoals sportscholen, zwembaden, sauna’s, wellness, etc., 6. Restaurants en cafés.
 • Hotels zijn open, maar restaurants en roomservice in een hotel zijn gesloten.
 • Volwassenen sporten alleen of met zijn tweeën, en alleen buiten. Kinderen t/m 17 jaar mogen sporten in teamverband en mogen wedstrijden onderling spelen, maar ook alleen buiten.
 • Maak alleen gebruik van het openbaar vervoer voor strikt noodzakelijke reizen.
 • Blijf in Nederland. Ga niet op reis naar het buitenland en boek geen buitenlandse reizen tot en met maart.
 • Alleen (para)medische contactberoepen zijn toegestaan.

Onderwijs en kinderopvang

Onderwijsinstellingen bieden voornamelijk onderwijs op afstand tot ten minste 8 februari. In het voortgezet onderwijs kunnen praktijkonderwijs, lessen voor examenleerlingen en het afnemen van schoolexamens in het (voor)examenjaar wel op locatie plaatsvinden. In MBO, HBO en WO mogen examens en tentamens worden afgenomen en is praktijkonderwijs mogelijk. In alle vormen van onderwijs mag er een uitzondering gemaakt worden voor het begeleiden van kwetsbare leerlingen en studenten. De kinderopvang en buitenschoolse opvang zijn in deze periode gesloten.

Er volgt nog een OMT-advies over de effecten van de Britse variant van het coronavirus op kinderen. Aan de hand daarvan beslist het kabinet of en wanneer het primair onderwijs en de kinderopvang open kan. Voor kinderen van ouders die een cruciaal beroep hebben, is er noodopvang op de basisschool of de kinderopvang en buitenschoolse opvang. De oproep is alleen gebruik van te maken van de noodopvang als er geen andere oplossing mogelijk is.

Kijk ook op onze aparte pagina met veelgestelde vragen en antwoorden over het coronavirus. 

Het coronavirus grijpt opnieuw razendsnel om zich heen. Het aantal besmettingen stijgt snel en dat heeft zijn weerslag op de zorg. Al meer dan een miljoen reguliere behandelingen in het ziekenhuis zijn uitgesteld. De bron van de besmetting is niet altijd duidelijk, maar wat wel duidelijk is: hoe meer contacten, hoe meer besmettingen. Om de zorg toegankelijk te houden, moeten we ingrijpen en onze contacten tot een minimum beperken. Daarom gaat Nederland vanaf dinsdag 15 december tot ten minste dinsdag 19 januari in de strengste lockdown tot nu toe.  

Kijk voor alle informatie over de lockdown op rijksoverheid.nl.
Lees ook op de website van de Rijksoverheid een samenvatting van de toespraak in eenvoudige taal. 

Burgemeester Frans Backhuijs schenkt de boom en het bord aan het St. Antonius Ziekenhuis.

Bij het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein staat een 7 meter hoge kerstboom met honderden lichtjes. Met daarnaast een groot bord met de tekst 'Deze zorgsterren schijnen ook tijdens de feestdagen!' Burgemeester Frans Backhuijs schenkt de boom en het bord namens gemeente Nieuwegein aan het ziekenhuis, als steuntje in de rug voor de patiënten en medewerkers. De burgemeester bracht aansluitend een bezoek aan de IC. "Sinds maart wordt hier ontzettend hard gewerkt in de strijd tegen het coronavirus. We schenken deze boom om hen te bedanken," aldus de burgemeester.

Bekijk de video over het bezoek van de burgemeester aan het St. Antonius Ziekenhuis. 

Het gaat nog niet goed met de besmettingen van corona in Nederland. Daarom gaat op 1 december de Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19 in voor de komende drie maanden. Hiermee worden de bestaande coronamaatregelen vastgelegd in wetgeving en krijgen de Tweede en Eerste Kamer meer betrokkenheid. De wet brengt meer wijzigingen met zich mee. Zo is het per 1 december het verplicht een mondkapje te dragen in publieke ruimtes. 

Kijk op de website van de Rijksoverheid voor meer informatie.

Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, stelt het kabinet het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters vanaf 1 december verplicht. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen een mondkapje dragen. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals bij een bezoek aan de kapper of het volgen van rijlessen. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar vanaf 1 december is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder.

Geen spatschermen

Door het dragen van een mondkapje wordt verspreiding van het virus beperkt, zodat de zorg minder wordt belast. Alleen mondkapjes (verkrijgbaar bij o.a. drogist en veel supermarkten) zijn toegestaan. Alternatieven zoals een spatscherm (faceshield) en sjaals of bandana’s mogen niet worden gedragen als alternatief. Dit omdat deze niet volledig de neus en mond afdekken. Handhavers zullen toezien op het dragen van een mondkapje, een boete bedraagt 95 euro.

Uitzonderingen 

De verplichting tot het dragen van een mondkapje geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid

Kijk op onze webpagina veelgestelde vragen en antwoorden over de corona-maatregelen, waaronder mondkapjes.

De burgemeester van Nieuwegein en een internist/intensivist van het St. Antonius Ziekenhuis zijn elke dag bezig met corona. Alleen als ze slapen denken ze er even niet aan. Misschien herkent u dat wel.

Ze ontmoetten elkaar op het Stadshuis en hadden een gesprek over hun ervaringen met corona en hun zorg voor Nieuwegein. Een stad met gezonde inwoners waar het leven zoveel mogelijk gewoon door kan gaan; daar doen zij het voor. Waar doet u het voor?

Bekijk de video hier

Het coronavirus is er nog. Daarom kan vanaf nu iedereen de CoronaMelder-app gebruiken. De app informeert u als u mogelijk bent besmet. Zo kunt u voorkomen dat u onbewust een ander besmet. Elke download helpt om de verspreiding van corona te stoppen. In de App Store en de Google Play Store staat CoronaMelder voor u klaar. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig. 

Meer informatie kunt u vinden op www.coronamelder.nl.

Supermarkten die ruimte hebben voor meer dan dertig klanten tegelijk, kregen vanuit het kabinet tijdens de persconferentie van maandag 28 september de plicht om twee uur per weekdag geopend te zijn voor de meest kwetsbaren. Sommige supermarkteigenaren kiezen ervoor om deze twee uur achter elkaar te doen, andere kiezen voor twee uur verspreid over de dag. De gemeente Nieuwegein heeft geen zeggenschap en/of invloed op de (speciale) openingsuren die de supermarkten hanteren.

Hieronder vindt u een overzicht van de supermarkten met hun speciale uren:

 • Albert Heijn Cityplaza (Passage 65): 07.00-09.00 uur.
 • Albert Heijn Fokkesteeg (Rapenburgerschans 9): van 07.00-09.00 uur.
 • Albert Heijn (Hoog Zandveld 2): ma-za 07.00–09.00 uur.
 • Albert Heijn Muntplein (Muntplein 20): ma-vrij van 07.00–09.00 uur.
 • Boon’s Markt Nieuwegein (Makadocenter 2-5): 07.30-08.30 en 19.00-20.00 uur.
 • Dirk van de Broek City Plaza (Markt 54): 07.00-08.00 uur en 19.00-20.00 uur. 
 • Jumbo Cityplaza (Raadstede 1 Laag): 07.00–09.00 uur. 
 • Jumbo Galecop (Galecop 7): 07.00-09.00 uur.
 • Jumbo (Walnootgaarde 4A): ma-za van 07.00–09.00 uur.
 • Lidl (Kauwenhof 1 en Waardijnburg 10): ma-vrij 07.00 tot 09.00 uur.
  Daarnaast is kassa 1 op alle dagen een voorrangskassa voor ouderen en kwetsbaren.
 • Nettorama (Hildo Kropstraat 1 – 3): 07.00–08.00 uur.
 • Plus Van Loon (Nedereind 10): 07.00–08.00 uur en van 19.00-20.00 uur.

Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, koorts of verlies van smaak en geur? Blijf dan thuis en maak een afspraak voor een coronatest. Bezoek daarvoor de website www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. 

De GGD heeft speciale teststraten ingericht waar de coronatest plaatsvindt. Welke locaties dit zijn staat op de website van de GGD Regio Utrecht: www.ggdru.nl. Naast de testlocaties vindt u op deze website ook nog andere informatie over het testen op corona. Bijvoorbeeld over wat dit betekent voor uw huisgenoten of hoelang het duurt voordat u de uitslag krijgt.