Coronavirus in de gemeente Nieuwegein

Datum:

Op deze pagina leest u wat u kunt doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, wat de maatregelen zijn in onze gemeente en waar u belangrijke informatie kunt vinden.

Bekijk de nieuwsberichten onderaan de pagina of lees meer over de volgende onderwerpen:

Stel hier uw vraag over corona

Laatste nieuws

Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich te verspreiden. Een gedeeltelijke lockdown is daarom noodzakelijk. Als we ons samen aan de basisregels en maatregelen houden, kunnen we corona onder controle krijgen.

Meer informatie kunt u vinden op

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nieuws/2020/10/13/gedeeltelijke-lockdown-om-besmettingen-terug-te-dringen

Het coronavirus is er nog. Daarom kan vanaf nu iedereen de CoronaMelder-app gebruiken. De app informeert u als u mogelijk bent besmet. Zo kunt u voorkomen dat u onbewust een ander besmet. Elke download helpt om de verspreiding van corona te stoppen. In de App Store en de Google Play Store staat CoronaMelder voor u klaar. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig. 

Meer informatie kunt u vinden op www.coronamelder.nl.

Supermarkten die ruimte hebben voor meer dan dertig klanten tegelijk, kregen vanuit het kabinet tijdens de persconferentie van maandag 28 september de plicht om twee uur per weekdag geopend te zijn voor de meest kwetsbaren. Sommige supermarkteigenaren kiezen ervoor om deze twee uur achter elkaar te doen, andere kiezen voor twee uur verspreid over de dag. De gemeente Nieuwegein heeft geen zeggenschap en/of invloed op de (speciale) openingsuren die de supermarkten hanteren.

Hieronder vindt u een overzicht van de supermarkten met hun speciale uren:

 • Albert Heijn Cityplaza (Passage 65): 07.00-09.00 uur.
 • Albert Heijn Fokkesteeg (Rapenburgerschans 9): van 07.00-09.00 uur.
 • Albert Heijn (Hoog Zandveld 2): ma-za 07.00–09.00 uur.
 • Albert Heijn Muntplein (Muntplein 20): ma-vrij van 07.00–09.00 uur.
 • Boon’s Markt Nieuwegein (Makadocenter 2-5): 07.30-08.30 en 19.00-20.00 uur.
 • Dirk van de Broek City Plaza (Markt 54): 07.00-08.00 uur en 19.00-20.00 uur. 
 • Jumbo Cityplaza (Raadstede 1 Laag): 07.00–09.00 uur. 
 • Jumbo Galecop (Galecop 7): 07.00-09.00 uur.
 • Jumbo (Walnootgaarde 4A): ma-za van 07.00–09.00 uur.
 • Lidl (Kauwenhof 1 en Waardijnburg 10): ma-vrij 07.00 tot 09.00 uur.
  Daarnaast is kassa 1 op alle dagen een voorrangskassa voor ouderen en kwetsbaren.
 • Nettorama (Hildo Kropstraat 1 – 3): 07.00–08.00 uur.
 • Plus Van Loon (Nedereind 10): 07.00–08.00 uur en van 19.00-20.00 uur.

Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, koorts of verlies van smaak en geur? Blijf dan thuis en maak een afspraak voor een coronatest. Bezoek daarvoor de website www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. 

De GGD heeft speciale teststraten ingericht waar de coronatest plaatsvindt. Welke locaties dit zijn staat op de website van de GGD Regio Utrecht: www.ggdru.nl. Naast de testlocaties vindt u op deze website ook nog andere informatie over het testen op corona. Bijvoorbeeld over wat dit betekent voor uw huisgenoten of hoelang het duurt voordat u de uitslag krijgt.   

De aangescherpte coronamaatregelen van 28 september gaan vooral over het afspreken in groepen. De regels daarover zijn ingewikkeld. Wat mag er thuis en bij activiteiten?

Thuis

Samen met uw partner, (groot)ouders of kinderen waarmee u op één adres woont vormt u een huishouden. In uw huis of in de tuin geldt het dringende advies om niet meer dan 3 gasten te ontvangen. Kinderen t/m 12 jaar tellen niet mee. 

Naar een restaurant of bioscoop

Buiten uw huis, bijvoorbeeld op straat of in een restaurant, mag u met 1 huishouden of maximaal 4 personen een gezelschap vormen. Kinderen t/m 12 jaar tellen niet mee. Een gezelschap is een groep mensen die samen iets doen. U mag dus als 1 huishouden of maximaal 4 personen (exclusief kinderen) naar de bioscoop of een restaurant. 

Aantal mensen per locatie

Op locaties als een bioscoop of restaurant geldt een maximum totaal aantal personen die daar aanwezig mogen zijn. Binnen zijn dat 30 personen, buiten 40 personen. Bij dit totale aantal personen tellen kinderen onder de 12 jaar wel mee. Personeel niet. In een restaurant kan het dus zijn dat daar 28 personen eten: 7 gezelschappen van 4 personen. 
Ongeacht of u thuis bent met gasten, in een restaurant of op straat: houd altijd 1,5 meter afstand en blijf thuis als u klachten heeft. 

Meer informatie

In dit artikel zijn de regels in de basis uitgelegd. Maar er zijn ook veel uitzonderingen. Lees meer informatie op de website van de Rijksoverheid of bekijk de regionale regels op de www.vru.nl. Komt u er niet uit? Stel uw vraag gerust aan de gemeente via informatiepuntcorona@nieuwegein.nl
 

Ook nu, met de aangescherpte coronamaatregelen, bent u welkom op het Stadshuis. Bijvoorbeeld voor een nieuw paspoort of rijbewijs. Wel verzoeken we u vriendelijk om hierbij een mondkapje te dragen. Vanaf  30 september is het advies om in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea en benzinestations een mondkapje te dragen. Ook met mondkapje houden we 1,5 meter afstand van elkaar. 
 
Omdat het belangrijk is dat er niet teveel mensen tegelijk naar het Stadshuis komen, vragen wij u om een afspraak te maken vlak voordat uw huidige paspoort of rijbewijs verloopt. Dit kun u doen via www.nieuwegein.nl/afspraak.

Dringend advies: draag vanaf vandaag een niet-medisch mondkapje in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea en benzinestations. Ook met mondkapje op houd je 1,5 meter afstand van elkaar. In het OV was een mondkapje al verplicht.

Meer informatie kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid.

In de Veiligheidsregio Utrecht is een nieuwe noodverordening COVID-19 van kracht gegaan. Deze noodverordening is de regionale vertaling van landelijke maatregelen en is bedoeld om verdere verspreiding van het coronavirus te stoppen.

De noodverordening kunt u nalezen op de website van vru.nl.

Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames neemt snel toe. Met elkaar moeten we het aantal contactmomenten sterk terugdringen, zodat we strengere maatregelen en verdere verspreiding van het coronavirus kunnen voorkomen.

Meer informatie kunt u lezen op de website van de Rijksoverheid.

Uitganspunt blijft:

 • Klachten? Blijf thuis en laat u testen;
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen;
 • Was vaak uw handen;
 • Hoest en nies in uw elleboog; 
 • Werk zoveel mogelijk thuis;
 • Ga weg als het druk is;
 • Reis zoveel mogelijk buiten de spits.

Provincie Utrecht heeft in overleg met gemeenten en partners een steunpakket ontwikkeld met meerdere regelingen voor cultuur- en erfgoedinstellingen in de provincie Utrecht, die in coronatijd zwaar zijn getroffen. Hierbij gaat het om een tegemoetkoming in kosten die cultuur- en erfgoedinstellingen hebben moeten maken om zich aan te passen aan de 1,5 meter samenleving, een bijdrage om advies in te winnen over bijvoorbeeld aanpassingen in de bedrijfsvoering e/o programmering of hulp bij de inventarisatie van exploitatietekorten als gevolg van de coronamaatregelen en het aanvragen van fondsen. Voor meer informatie en aanvragen:
www.provincie-utrecht.nl/loket/subsidies/opstartregeling- coronacrisis-voor-cultuur-en-erfgoedinstellingen#voor-wie

Het is momenteel erg druk bij de teststraten van de GGD, waardoor het langer duurt voordat u terecht kunt voor een test. Heeft u klachten laat u dan zeker testen en ga niet naar buiten totdat u de uitslag van de test terug heeft.

Heeft u geen klachten? Ga dan niet testen! 

Komt u terug uit een risicogebied of heeft u contact gehad met iemand met corona, dan kunt u de quarantaineperiode NIET verkorten door simpelweg een coronatest te laten doen. Ook als u geen klachten heeft moet u alsnog de 10 dagen in quarantaine. Het kan zijn dat u in die tien dagen alsnog klachten krijgt. 

Bij klachten laat u testen! Bij geen klachten niet testen!

Zo blijft er in de teststraat ruimte voor mensen die wel verkouden zijn, koorts hebben, hoesten of andere klachten hebben die mogelijk horen bij corona.

Amateursportorganisaties zonder winstoogmerk die schade geleden hebben door de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus kunnen een tegemoetkoming ontvangen van het Rijk. Heeft u 20% of meer omzetverlies geleden in de periode 1 maart tot 1 juni 2020 en/of 1 juni tot 1 september 2020? Dan kunt u vanaf 1 september een beroep doen op de TASO.

In totaal is een bedrag van 44,5 miljoen euro beschikbaar. Bij overschrijding van het beschikbare bedrag voor alle aanvragers, vindt op 5 oktober 2020 een loting plaats. Deze loting vindt plaats onder alle volledige aanvragen die binnen de termijn zijn ontvangen, de volgorde van aanvragen is daarbij niet van belang.

De hoogte van de tegemoetkoming is afhankelijk van de doorlopende lasten (niet zijnde huurverplichtingen).

Voorwaarden

Een amateursportorganisaties komt voor een eenmalige tegemoetkoming in aanmerking als het in de periode van 1 maart 2020 tot en met 31 mei 2020 en/of 1 juni tot en met 31 augustus 2020 ten minste 20% aan omzet heeft verloren. De overige voorwaarden vindt u op de website van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: https://www.dus-i.nl/subsidies/tegemoetkoming-amateursport-covid-19.

Aanvragen en meer informatie

Aanvragen kunnen gedaan worden vanaf 1 september 2020 tot en met 4 oktober 2020. Uiterlijk 1 december 2020 volgt de uitslag op de aanvraag.

Aanvragen kan via de website van het ministerie van VWS: https://www.dus-i.nl/subsidies/tegemoetkoming-amateursport-covid-19.

Op deze website vindt u ook meer informatie en een informatiefilmpje over de regeling. Ook vindt u daar contactgegevens van het ministerie voor eventuele vragen.