Coronavirus in de gemeente Nieuwegein

Datum:

Op deze pagina leest u wat u kunt doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, wat de maatregelen zijn in onze gemeente en waar u belangrijke informatie kunt vinden.

Bekijk de nieuwsberichten onderaan de pagina of lees meer over de volgende onderwerpen:

Stel hier uw vraag over corona

Laatste nieuws

De burgemeester van Nieuwegein en een internist/intensivist van het St. Antonius Ziekenhuis zijn elke dag bezig met corona. Alleen als ze slapen denken ze er even niet aan. Misschien herkent u dat wel.

Ze ontmoetten elkaar op het Stadshuis en hadden een gesprek over hun ervaringen met corona en hun zorg voor Nieuwegein. Een stad met gezonde inwoners waar het leven zoveel mogelijk gewoon door kan gaan; daar doen zij het voor. Waar doet u het voor?

Bekijk de video hier

‘Hoe ervaart u deze coronaperiode?’

Afstand houden, mondkapjes dragen, zoveel mogelijk thuiswerken en verjaardagen en jubilea vieren in kleine kring. Het is zomaar een greep uit de gevolgen van corona op ons dagelijks leven. Welke gevolgen heeft corona op uw gezondheid, gezin en werk? Hoe ervaart u deze uitzonderlijke tijd? Waar loopt u tegenaan en waar ziet u misschien kansen en mogelijkheden om deze periode samen nog beter door te komen? De wethouders van gemeente Nieuwegein gaan hierover graag met u in gesprek.

Digitale wijkgesprekken

De digitale gesprekken vinden zoveel mogelijk plaats per wijk in aanwezigheid van uw eigen wijkcoördinator. Hieronder vindt u een overzicht van het gesprek met de wijkwethouder van uw wijk:

Wijken                Wethouder                 Wijkcoördinator     Datum digitaal gesprek via teams

Fokkesteeg         John van Engelen           Els Reiking                Dinsdag 10 november 19.00 - 20.00 uur

Vreeswijk           John van Engelen           Els Reiking                Dinsdag 10 november 19.00 - 20.00 uur

Galecop              Ellie Eggengoor              Fransje van Beek      Woensdag 11 november  19.00 - 20.00 uur

Centrum             Ellie Eggengoor              Irene van Egmond    Woensdag 11 november 19.00 – 20.00 uur
Merwestein

Batau Noord      Marieke Schouten            Bas Meyer                Maandag 16 november 19.00 - 20.00 uur

Hoog Zandveld, Marieke Schouten            Kees de Bruin           Maandag 16 november 19.00 - 20.00 uur
Zandveld,
Lekboulevard

Batau Zuid          Hans Adriani                 Amber Nefkens         Dinsdag 17 november 19.00 - 20.00 uur

Blokhoeve          Hans Adriani                  Shida Versteeg         Dinsdag 17 november 19.00 - 20.00 uur

Doorslag             Jan Kuiper                    Rianne Diepeveen     Woensdag 18 november 19.00 - 20.00 uur

Jutphaas,            Jan Kuiper                    Melanie Gitz             Woensdag 18 november 19.00 - 20.00 uur
Wijkersloot        

Uitnodiging

Interesse? Geef u dan op door uw naam, uw e-mailadres en de wijk waarin u woonachtig bent te mailen naar redactie@nieuwegein.nl. U kunt er tijdens het videogesprek zelf voor kiezen of u herkenbaar in beeld komt of dat u de videofunctie uitschakelt.

 

 

 

 

 

 

Samen is het ons gelukt om de stijging van het aantal besmettingen te doorbreken. We zijn op de goede weg, maar het gaat nog te langzaam. De cijfers moeten sneller dalen om overbelasting van personeel in de ziekenhuizen te voorkomen en om de kwaliteit van de zorg voor alle patiënten te garanderen. Ook willen we de weg terug naar meer vrijheden in ons dagelijks leven bespoedigen. Het kabinet heeft daarom besloten om voor de komende twee weken, bovenop de huidige gedeeltelijke lockdown, extra maatregelen in te stellen. 

Volhouden

Het risico om besmet te raken blijft hoog: op dit moment testen in Nederland 1 op de 6 mensen positief. Dus het volhouden van de maatregelen is cruciaal. Thuisblijven en testen bij klachten. Drukte vermijden en afstand houden. Dit doe je voor jezelf en voor je naasten. Voor de winkeliers die open willen blijven en voor de horeca die weer open wil. 
Vanaf 19 november gaan we terug naar de gedeeltelijke lockdown van 14 oktober. Medio december beoordeelt het kabinet wat er voor de periode daarna mogelijk is. Er moet voldoende bewijs zijn in vermindering van het aantal besmettingen en de druk op de reguliere zorg voor de maatregelen heroverwogen kunnen worden.

Blijf zoveel mogelijk thuis

Door het aantal contactmomenten en reisbewegingen verder te beperken, grijpen we in op die plaatsen waar risico op overdracht van het virus het grootst is. Het motto voor de komende 2 weken is: blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd niet-noodzakelijke reizen. Reizen en het boeken van reizen naar het buitenland wordt tot half januari afgeraden, tenzij strikt noodzakelijk. 
De verscherping van de maatregelen heeft helaas ook impact op ons welzijn en de economie. Maar deze stap is nu nodig zodat zich ook weer sneller een nieuw perspectief aandient: een samenleving waarin we zo goed mogelijk omgaan met het virus. In de zorg en in ons dagelijks leven. Waar we samen kunnen zijn. Met familie en vrienden, tijdens blije en verdrietige momenten. Tijdens het sporten of in een restaurant. 

Vanaf woensdag 4 november 22.00 uur tot en met woensdag 18 november gelden nieuwe maatregelen. Kijk voor het volledige overzicht hiervan op rijksoverheid.nl

Het coronavirus heeft te veel ruimte gekregen om zich te verspreiden. Een gedeeltelijke lockdown is daarom noodzakelijk. Als we ons samen aan de basisregels en maatregelen houden, kunnen we corona onder controle krijgen.

Meer informatie kunt u vinden op

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/nieuws/2020/10/13/gedeeltelijke-lockdown-om-besmettingen-terug-te-dringen

Het coronavirus is er nog. Daarom kan vanaf nu iedereen de CoronaMelder-app gebruiken. De app informeert u als u mogelijk bent besmet. Zo kunt u voorkomen dat u onbewust een ander besmet. Elke download helpt om de verspreiding van corona te stoppen. In de App Store en de Google Play Store staat CoronaMelder voor u klaar. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig. 

Meer informatie kunt u vinden op www.coronamelder.nl.

Supermarkten die ruimte hebben voor meer dan dertig klanten tegelijk, kregen vanuit het kabinet tijdens de persconferentie van maandag 28 september de plicht om twee uur per weekdag geopend te zijn voor de meest kwetsbaren. Sommige supermarkteigenaren kiezen ervoor om deze twee uur achter elkaar te doen, andere kiezen voor twee uur verspreid over de dag. De gemeente Nieuwegein heeft geen zeggenschap en/of invloed op de (speciale) openingsuren die de supermarkten hanteren.

Hieronder vindt u een overzicht van de supermarkten met hun speciale uren:

 • Albert Heijn Cityplaza (Passage 65): 07.00-09.00 uur.
 • Albert Heijn Fokkesteeg (Rapenburgerschans 9): van 07.00-09.00 uur.
 • Albert Heijn (Hoog Zandveld 2): ma-za 07.00–09.00 uur.
 • Albert Heijn Muntplein (Muntplein 20): ma-vrij van 07.00–09.00 uur.
 • Boon’s Markt Nieuwegein (Makadocenter 2-5): 07.30-08.30 en 19.00-20.00 uur.
 • Dirk van de Broek City Plaza (Markt 54): 07.00-08.00 uur en 19.00-20.00 uur. 
 • Jumbo Cityplaza (Raadstede 1 Laag): 07.00–09.00 uur. 
 • Jumbo Galecop (Galecop 7): 07.00-09.00 uur.
 • Jumbo (Walnootgaarde 4A): ma-za van 07.00–09.00 uur.
 • Lidl (Kauwenhof 1 en Waardijnburg 10): ma-vrij 07.00 tot 09.00 uur.
  Daarnaast is kassa 1 op alle dagen een voorrangskassa voor ouderen en kwetsbaren.
 • Nettorama (Hildo Kropstraat 1 – 3): 07.00–08.00 uur.
 • Plus Van Loon (Nedereind 10): 07.00–08.00 uur en van 19.00-20.00 uur.

Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, koorts of verlies van smaak en geur? Blijf dan thuis en maak een afspraak voor een coronatest. Bezoek daarvoor de website www.coronatest.nl of bel naar 0800-1202. 

De GGD heeft speciale teststraten ingericht waar de coronatest plaatsvindt. Welke locaties dit zijn staat op de website van de GGD Regio Utrecht: www.ggdru.nl. Naast de testlocaties vindt u op deze website ook nog andere informatie over het testen op corona. Bijvoorbeeld over wat dit betekent voor uw huisgenoten of hoelang het duurt voordat u de uitslag krijgt.   

De aangescherpte coronamaatregelen van 28 september gaan vooral over het afspreken in groepen. De regels daarover zijn ingewikkeld. Wat mag er thuis en bij activiteiten?

Thuis

Samen met uw partner, (groot)ouders of kinderen waarmee u op één adres woont vormt u een huishouden. In uw huis of in de tuin geldt het dringende advies om niet meer dan 3 gasten te ontvangen. Kinderen t/m 12 jaar tellen niet mee. 

Naar een restaurant of bioscoop

Buiten uw huis, bijvoorbeeld op straat of in een restaurant, mag u met 1 huishouden of maximaal 4 personen een gezelschap vormen. Kinderen t/m 12 jaar tellen niet mee. Een gezelschap is een groep mensen die samen iets doen. U mag dus als 1 huishouden of maximaal 4 personen (exclusief kinderen) naar de bioscoop of een restaurant. 

Aantal mensen per locatie

Op locaties als een bioscoop of restaurant geldt een maximum totaal aantal personen die daar aanwezig mogen zijn. Binnen zijn dat 30 personen, buiten 40 personen. Bij dit totale aantal personen tellen kinderen onder de 12 jaar wel mee. Personeel niet. In een restaurant kan het dus zijn dat daar 28 personen eten: 7 gezelschappen van 4 personen. 
Ongeacht of u thuis bent met gasten, in een restaurant of op straat: houd altijd 1,5 meter afstand en blijf thuis als u klachten heeft. 

Meer informatie

In dit artikel zijn de regels in de basis uitgelegd. Maar er zijn ook veel uitzonderingen. Lees meer informatie op de website van de Rijksoverheid of bekijk de regionale regels op de www.vru.nl. Komt u er niet uit? Stel uw vraag gerust aan de gemeente via informatiepuntcorona@nieuwegein.nl
 

Ook nu, met de aangescherpte coronamaatregelen, bent u welkom op het Stadshuis. Bijvoorbeeld voor een nieuw paspoort of rijbewijs. Wel verzoeken we u vriendelijk om hierbij een mondkapje te dragen. Vanaf  30 september is het advies om in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea en benzinestations een mondkapje te dragen. Ook met mondkapje houden we 1,5 meter afstand van elkaar. 
 
Omdat het belangrijk is dat er niet teveel mensen tegelijk naar het Stadshuis komen, vragen wij u om een afspraak te maken vlak voordat uw huidige paspoort of rijbewijs verloopt. Dit kun u doen via www.nieuwegein.nl/afspraak.

Dringend advies: draag vanaf vandaag een niet-medisch mondkapje in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea en benzinestations. Ook met mondkapje op houd je 1,5 meter afstand van elkaar. In het OV was een mondkapje al verplicht.

Meer informatie kunt u vinden op de website van de Rijksoverheid.

In de Veiligheidsregio Utrecht is een nieuwe noodverordening COVID-19 van kracht gegaan. Deze noodverordening is de regionale vertaling van landelijke maatregelen en is bedoeld om verdere verspreiding van het coronavirus te stoppen.

De noodverordening kunt u nalezen op de website van vru.nl.

Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames neemt snel toe. Met elkaar moeten we het aantal contactmomenten sterk terugdringen, zodat we strengere maatregelen en verdere verspreiding van het coronavirus kunnen voorkomen.

Meer informatie kunt u lezen op de website van de Rijksoverheid.

Uitganspunt blijft:

 • Klachten? Blijf thuis en laat u testen;
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen;
 • Was vaak uw handen;
 • Hoest en nies in uw elleboog; 
 • Werk zoveel mogelijk thuis;
 • Ga weg als het druk is;
 • Reis zoveel mogelijk buiten de spits.

Provincie Utrecht heeft in overleg met gemeenten en partners een steunpakket ontwikkeld met meerdere regelingen voor cultuur- en erfgoedinstellingen in de provincie Utrecht, die in coronatijd zwaar zijn getroffen. Hierbij gaat het om een tegemoetkoming in kosten die cultuur- en erfgoedinstellingen hebben moeten maken om zich aan te passen aan de 1,5 meter samenleving, een bijdrage om advies in te winnen over bijvoorbeeld aanpassingen in de bedrijfsvoering e/o programmering of hulp bij de inventarisatie van exploitatietekorten als gevolg van de coronamaatregelen en het aanvragen van fondsen. Voor meer informatie en aanvragen:
www.provincie-utrecht.nl/loket/subsidies/opstartregeling- coronacrisis-voor-cultuur-en-erfgoedinstellingen#voor-wie

Het is momenteel erg druk bij de teststraten van de GGD, waardoor het langer duurt voordat u terecht kunt voor een test. Heeft u klachten laat u dan zeker testen en ga niet naar buiten totdat u de uitslag van de test terug heeft.

Heeft u geen klachten? Ga dan niet testen! 

Komt u terug uit een risicogebied of heeft u contact gehad met iemand met corona, dan kunt u de quarantaineperiode NIET verkorten door simpelweg een coronatest te laten doen. Ook als u geen klachten heeft moet u alsnog de 10 dagen in quarantaine. Het kan zijn dat u in die tien dagen alsnog klachten krijgt. 

Bij klachten laat u testen! Bij geen klachten niet testen!

Zo blijft er in de teststraat ruimte voor mensen die wel verkouden zijn, koorts hebben, hoesten of andere klachten hebben die mogelijk horen bij corona.

Amateursportorganisaties zonder winstoogmerk die schade geleden hebben door de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus kunnen een tegemoetkoming ontvangen van het Rijk. Heeft u 20% of meer omzetverlies geleden in de periode 1 maart tot 1 juni 2020 en/of 1 juni tot 1 september 2020? Dan kunt u vanaf 1 september een beroep doen op de TASO.

In totaal is een bedrag van 44,5 miljoen euro beschikbaar. Bij overschrijding van het beschikbare bedrag voor alle aanvragers, vindt op 5 oktober 2020 een loting plaats. Deze loting vindt plaats onder alle volledige aanvragen die binnen de termijn zijn ontvangen, de volgorde van aanvragen is daarbij niet van belang.

De hoogte van de tegemoetkoming is afhankelijk van de doorlopende lasten (niet zijnde huurverplichtingen).

Voorwaarden

Een amateursportorganisaties komt voor een eenmalige tegemoetkoming in aanmerking als het in de periode van 1 maart 2020 tot en met 31 mei 2020 en/of 1 juni tot en met 31 augustus 2020 ten minste 20% aan omzet heeft verloren. De overige voorwaarden vindt u op de website van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: https://www.dus-i.nl/subsidies/tegemoetkoming-amateursport-covid-19.

Aanvragen en meer informatie

Aanvragen kunnen gedaan worden vanaf 1 september 2020 tot en met 4 oktober 2020. Uiterlijk 1 december 2020 volgt de uitslag op de aanvraag.

Aanvragen kan via de website van het ministerie van VWS: https://www.dus-i.nl/subsidies/tegemoetkoming-amateursport-covid-19.

Op deze website vindt u ook meer informatie en een informatiefilmpje over de regeling. Ook vindt u daar contactgegevens van het ministerie voor eventuele vragen.