Oplaadpunten voor elektrische auto’s

De gemeente stimuleert elektrisch rijden. Elektrisch vervoer heeft geen uitlaatgassen, is stil, draagt bij aan het terugdringen van CO2-uitstoot en maakt ons minder afhankelijk van de oprakende aardolie. Ideaal voor een prettiger leefklimaat in Nieuwegein dus! 

De gemeente stelt parkeerplekken beschikbaar voor openbare laadpalen. Heeft u, als inwoner of ondernemer, geen eigen parkeerplek dan kunt u via een marktpartij gratis een aanvraag voor een openbare laadpaal indienen.

Het aanvragen van een laadpaal kan bij de marktpartij ParknCharge. De laadtarieven staan op de website vermeld.

De marktpartij dient vervolgens een aanvraag bij ons in om een oplaadpaal te mogen plaatsen. Wij toetsen aan de 'Beleidsregels openbare oplaadinfrastructuur elektrische voertuigen' (pdf-bestand, 193 kb), of de aanvraag akkoord is. Wij toetsen bijvoorbeeld de volgende aspecten: ondergrondse infrastructuur, binnen acceptabele loopafstand van de aanvrager, minimaal 1,5 m van een boom, niet blokkeren van het trottoir, zoveel mogelijk voorkomen van groen verwijderen. Voor het reserveren van twee parkeerplekken bij de oplaadpaal nemen wij een verkeersbesluit. Deze besluiten kunt u raadplegen op Overheid.nl en via www.officielebekendmakingen.nl. Hier kunt u zich ook aanmelden over berichten in uw buurt via een e-mailservice.

Er zijn inmiddels al bijna 200 openbare oplaadpalen in de stad gerealiseerd. Voor de oplaadpalen wordt gebruik gemaakt van groene stroom. Op oplaadpalen.nl is een kaart met alle oplaadplekkenvoor elektrische voertuigen te vinden. Op deze kaart staan ook oplaadpunten op eigen terrein van bijvoorbeeld bedrijven.

Een overzicht van elektrische auto’s met praktijkbereiken vindt u op de website van EV Database.

Woont u in een appartement en heeft u een parkeerplaats op het terrein van de Vereniging"van Eigenaren? Dan beschrijft de brochure "Laadoplossingen voor elektrische auto’s binnen de VVE" (pdf-bestand 6,59 mb) hoe u een oplaadpunt kunt realiseren.

Op de website laadpassen.nl kunt u zien bij welke instanties u een oplaadpas kunt aanvragen. Op de website van Laadpas ziet u een overzicht van abonnementen met prijzen. Met een oplaadpas kunt u bij alle publieke oplaadpunten laden.

Informatie voor particulieren, bedrijven en gemeenten vindt u op de website Nederland Elektrisch. Nieuws, discussies en achtergrondinformatie vindt u op het kennisplatform ZERAuto. TNO heeft daarnaast de energie- en milieu-aspecten (pdf-bestand, 466 kb) van elektrische auto's onderzocht. Meer informatie kunt u ook vinden via de startpagina's over elektrisch vervoer, elektrische auto, elektrische scooter en elektrische fiets. Bedrijven kunnen met de MIA/Vamil-regeling gunstig elektrische voertuigen en oplaadpunten (voor op het eigen terrein) kopen.

Of neem contact op met:
Peter van der Wal
telefoonnummer: 030-607 13 64
email: oplaadpalen@nieuwegein.nl

Meer informatie