Gehandicaptenparkeerplaats aanvragen

Een gehandicaptenparkeerplaats is gereserveerd voor mensen met een handicap. Anderen mogen hun auto hier niet parkeren.

U vraagt de gehandicaptenparkeerplaats digitaal aan. Hiervoor heeft u DigiD en iDEAL nodig. Woont u in de gemeente Nieuwegein? Uw gegevens worden dan automatisch ingevuld in het formulier. Het invullen van het formulier duurt ongeveer 2 minuten. Uw aanvraag wordt gepubliceerd in de Staatscourant. Belanghebbenden hebben dan 6 weken de tijd om bezwaar te maken. Wordt uw aanvraag goedgekeurd, dan leggen wij de parkeerplaats zo snel mogelijk aan.

Algemene gehandicaptenparkeerplaatsen

Algemene gehandicaptenparkeerplaatsen vindt u op drukke plekken. Bijvoorbeeld bij winkelcentra en het gezondheidscentrum. U herkent de parkeerplaats aan een blauw bordje met daarop een witte P en een wit rolstoelsymbool. U moet een gehandicaptenparkeerkaart hebben om hier te mogen parkeren.

Gehandicaptenparkeerplaats op kenteken

Gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken zijn meestal gereserveerde parkeerplaatsen bij een woonhuis. Onder het blauwe bord met het rolstoelsymbool ziet u een onderbord met daarop het kenteken van de auto. Alleen uw eigen auto of gehandicaptenvoertuig mag hier staan. Koopt u een nieuwe auto, dan moet het kenteken op de het onderbord aangepast worden. Gaat u verhuizen binnen de gemeente, dan wilt u dat uw gehandicaptenparkeerplaats meeverhuist. Voor het opnieuw aanleggen van de gehandicaptenparkeerplaats betaalt u € 250,-.

Kosten parkeerplaats gehandicapten
OmschrijvingTarief
Gehandicaptenparkeerplaats op kenteken€ 250,-
Onderbord met kenteken aanpassenGratis
Gehandicaptenparkeerplaats verplaatsen binnen gemeente Nieuwegein€ 250,-

Heeft u een andere auto en een nieuw kenteken? Dan moet het onderbord aangepast worden. Dit werkt als volgt:

  • U kunt het nieuwe kenteken doorgeven bij de balie op de Gemeentewerf (Utrechthaven 1-1) van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur.
  • Neem uw kentekenbewijs, uw rijbewijs en de Europese gehandicaptenparkeerkaart voor een bestuurder mee.
  • U krijgt de sticker voor het onderbord met het nieuwe kenteken gelijk mee.
  • U mag de sticker zelf op het onderbord plakken. Wel eerst de oude sticker verwijderen!
  • Het onderbord aanpassen is gratis.

Neem geen risico! Alleen de auto met hetzelfde kenteken als op het onderbord mag op de gehandicaptenparkeerplaats staan.