Gehandicaptenparkeerplaats

Een gehandicaptenparkeerplaats is gereserveerd voor mensen met een lichamelijke beperking. Anderen mogen hun auto hier niet parkeren.

U vraagt de gehandicaptenparkeerplaats digitaal aan. Uw aanvraag wordt gepubliceerd in de Staatscourant. Belanghebbenden hebben dan 6 weken de tijd om bezwaar te maken. Wordt uw aanvraag goedgekeurd, dan leggen wij de parkeerplaats zo snel mogelijk aan.

Inloggen met DigiD Direct aanvragen

Soorten gehandicaptenparkeerplaatsen

Algemene parkeerplaatsen

Algemene gehandicaptenparkeerplaatsen vindt u op drukke plekken. Bijvoorbeeld bij winkelcentra en gezondheidscentra. U herkent de parkeerplaats aan een blauw bordje met daarop een witte P en een wit rolstoelsymbool. U moet een gehandicaptenparkeerkaart hebben om hier te mogen parkeren. De gemeente is verantwoordelijk voor de aanleg van deze parkeerplaatsen.

Op kenteken

Gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken zijn gereserveerde parkeerplaatsen bij een woning. Onder het blauwe bord met het rolstoelsymbool ziet u een onderbord met daarop het kenteken van de auto. Alleen uw eigen auto of gehandicaptenvoertuig mag hier staan. Koopt u een nieuwe auto, dan moet het kenteken op het onderbord aangepast worden.

Gaat u verhuizen binnen de gemeente, dan kan uw gehandicaptenparkeerplaats meeverhuizen. Hiervoor moet u opnieuw een aanvraag doen. De gemeente neemt dan opnieuw een besluit.

Kosten

  • Gehandicaptenparkeerplaats op kenteken (nieuw of verplaatsen): € 250
  • Onderbord met kenteken aanpassen: gratis

Onderbord met kenteken aanpassen

Heeft u een andere auto en een nieuw kenteken? Dan moet het onderbord aangepast worden. Dit werkt als volgt:

Nieuw kenteken doorgeven

U kunt het nieuwe kenteken doorgeven bij de balie op de Gemeentewerf (Utrechthaven 1-1) van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.

Neem uw kentekenbewijs, uw rijbewijs en de Europese gehandicaptenparkeerkaart voor een bestuurder mee.

Onderbord met sticker

U krijgt de sticker voor het onderbord met het nieuwe kenteken gelijk mee.

Sticker plakken

U mag de sticker zelf op het onderbord plakken. Wel eerst de oude sticker verwijderen!

Het onderbord aanpassen is gratis.

Neem geen risico! Alleen de auto met hetzelfde kenteken als op het onderbord mag op de gehandicaptenparkeerplaats staan.