Gehandicaptenparkeerplaats

Een gehandicaptenparkeerplaats is gereserveerd voor mensen met een handicap. Anderen mogen hun auto hier niet parkeren.

U vraagt de gehandicaptenparkeerplaats digitaal aan. Hiervoor heeft u DigiD en iDEAL nodig. Woont u in de gemeente Nieuwegein? Uw gegevens worden dan automatisch ingevuld in het formulier. Het invullen van het formulier duurt ongeveer 2 minuten. Uw aanvraag wordt gepubliceerd in de Staatscourant. Belanghebbenden hebben dan 6 weken de tijd om bezwaar te maken. Wordt uw aanvraag goedgekeurd, dan leggen wij de parkeerplaats zo snel mogelijk aan.

Inloggen met DigiD Direct aanvragen

Soorten gehandicaptenparkeerplaatsen

Algemene gehandicaptenparkeerplaatsen

Algemene gehandicaptenparkeerplaatsen vindt u op drukke plekken. Bijvoorbeeld bij winkelcentra en het gezondheidscentrum. U herkent de parkeerplaats aan een blauw bordje met daarop een witte P en een wit rolstoelsymbool. U moet een gehandicaptenparkeerkaart hebben om hier te mogen parkeren.

Gehandicaptenparkeerplaats op kenteken

Gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken zijn meestal gereserveerde parkeerplaatsen bij een woonhuis. Onder het blauwe bord met het rolstoelsymbool ziet u een onderbord met daarop het kenteken van de auto. Alleen uw eigen auto of gehandicaptenvoertuig mag hier staan. Koopt u een nieuwe auto, dan moet het kenteken op de het onderbord aangepast worden. Gaat u verhuizen binnen de gemeente, dan wilt u dat uw gehandicaptenparkeerplaats meeverhuist. Voor het opnieuw aanleggen van de gehandicaptenparkeerplaats betaalt u € 250.

Kosten

  • Gehandicaptenparkeerplaats op kenteken: € 250
  • Onderbord met kenteken aanpassen: gratis
  • Gehandicaptenparkeerplaats verplaatsen binnen gemeente Nieuwegein: € 250

Onderbord met kenteken aanpassen

Heeft u een andere auto en een nieuw kenteken? Dan moet het onderbord aangepast worden. Dit werkt als volgt:

  • U kunt het nieuwe kenteken doorgeven bij de balie op de Gemeentewerf (Utrechthaven 1-1) van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.
  • Neem uw kentekenbewijs, uw rijbewijs en de Europese gehandicaptenparkeerkaart voor een bestuurder mee.
  • U krijgt de sticker voor het onderbord met het nieuwe kenteken gelijk mee.
  • U mag de sticker zelf op het onderbord plakken. Wel eerst de oude sticker verwijderen!
  • Het onderbord aanpassen is gratis.

Neem geen risico! Alleen de auto met hetzelfde kenteken als op het onderbord mag op de gehandicaptenparkeerplaats staan.