Cv-ketel vervangen

Wat kunt u het beste doen als uw cv-ketel oud of kapot is? MilieuCentraal heeft hiervoor een handige tool, die u advies op maat geeft.

Naar het advies

Vanaf 2026 is het verplicht om over te stappen op een duurzaam alternatief. Lees het bericht van de Rijksoverheid. Wanneer u de cv-ketel wilt vervangen, zijn er 2 mogelijkheden:

  • Een volledig elektrische warmtepomp met bodemlus of buitenunit. Dit is een optie als uw huis al goed geïsoleerd is. MilieuCentraal heeft ook hiervoor een handige tool: Is een warmtepomp iets voor mij?
  • Een nieuwe (zuinige) HR-ketel + hybride warmtepomp. Op de website van MilieuCentraal vindt u meer informatie over de hybride warmtepomp.

Tip

Veel cv-ketels staan standaard op 80 graden Celcius ingesteld. Maar ook op 60 graden kunt u uw woning prima verwarmen. Besparing: tot zo’n € 140 per jaar. Hoe u dit doet, leest u op de website Zet’ m op 60.

Cv-ketel leasen of huren

Woont u in een van de eerste buurten of wijken die aardgasvrij worden? Dan kunt u er ook voor kiezen om een cv-ketel te leasen of te huren. Er is nog geen wijk of buurt die nu van het aardgas af gaat. Ook volgend jaar nog niet. Als uw cv-ketel vervangen moet worden, heeft u dus iets nieuws nodig dat uw huis verwarmt.

Bekijk wanneer uw buurt aardgasvrij wordt op Planning aardgasvrij.

Leasen

Leasen is op de totale levensduur van een cv-ketel (ongeveer 15 jaar) duurder dan kopen. Maar als uw buurt eerder aan de beurt is en uw cv-ketel overbodig wordt, kan het goedkoper zijn. Er zal ook een tweedehands markt voor cv-ketels ontstaan, waardoor u nog een restwaarde van uw ketel terug kunt krijgen.

U betaalt 5 jaar lang een bedrag voor uw ketel. Na 5 jaar is hij afbetaald en mag u hem houden. Hij kan dan nog zo’n 7 jaar mee.

Huren

De ketel blijft van het bedrijf waar u hem van huurt. Er zijn huurcontracten van 12 jaar, maar ook van 1 jaar, met daarna een maand opzegtermijn. Let dus goed op de voorwaarden. Dan kunt u uw ketel zonder boetes opzeggen als uw wijk van het gas af gaat.

Nieuwegein aardgasvrij

Nieuwegein wil energieneutraal zijn in 2040. We gaan gesprek met inwoners, bedrijven en belanghebbenden over hoe we samen onze warmtevoorziening kunnen verduurzamen. De eerste stappen naar aardgasvrij zijn al gezet. Lees meer over de aanpak van de gemeente op Aardgasvrije stad.